"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

cu o singură taxă judiciară, calculată potrivit art. 23 alin. (1) lit. b) din ordonanţă. Această

taxă judiciară se datorează în solidar de către apelanţii-pârâţi, în conformitate cu art. 35

alin. (1) din ordonanţă, aplicabil şi în căile de atac.

§4. Taxa judiciară de timbru aferentă apelului declarat împotriva unei hotărârijudecătoreşti pronunţate asupra unei cereri neevaluabile în baniPotrivit art. 23 alin. (1) lit. a) din ordonanţă, dacă cererea formulată în faţa primeiinstanţe şi soluţionată prin hotărârea judecătorească ce constituie obiect al apelului esteneevaluabilă în bani, taxa judiciară de timbru aferentă apelului reprezintă jumătate dincuantumul taxei judiciare de timbru datorate potrivit legii pentru cererea respectivă înetapa judecăţii în primă instanţă, dar nu mai puţin de 20 de lei.

Deşi textul legal se referă exclusiv la cererile neevaluabile în bani, apreciem că

acesta se aplică şi cererilor evaluabile în bani pentru care însă legea stabileşte o taxă

judiciară de timbru în cuantum fix. În acest caz, aplicarea lit. b) de la alin. (1) al art. 23 dinordonanţă ar avea caracter nerezonabil, existând riscul ca apelul să se timbreze cu o taxă

340

Art. 23

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

judiciară mult mai mare decât cea datorată pentru cererea formulată în etapa judecăţiiîn primă instanţă.

De exemplu, cererea având ca obiect obligarea pârâtului la plata către reclamantulpersoană fizică a sumei de 100.000 de lei, cu titlu de despăgubiri pentru daunele moraleaduse onoarei, deşi este evaluabilă în bani, se timbrează cu o taxă judiciară în cuantumde 100 de lei, potrivit art. 7 alin. (1) din ordonanţă.

În ipoteza în care reclamantul a declarat apel împotriva hotărârii primei instanţeprin care i s-a admis, în parte, cererea, fiind obligat pârâtul la plata către acesta a sumeide 40.000 de lei, apel prin care reclamantul a solicitat schimbarea, în parte, a hotărâriişi admiterea integrală a pretenţiilor sale, taxa judiciară de timbru aferentă acestei căide atac este în cuantum de 50 de lei. Această taxă judiciară de timbru este calculată înfuncţie de taxa datorată pentru cererea formulată în etapa judecăţii în primă instanţă,prin raportare la art. 23 alin. (1) lit. a) din ordonanţă, iar nu în funcţie de suma contestată

de 60.000 de lei, prin raportare la art. 23 alin. (1) lit. b) şi art. 3 alin. (1) lit. e) din acelaşiact normativ, întrucât, luând în considerare acest din urmă mod de calcul, taxa judiciară

aferentă apelului ar fi avut cuantumul de 1.152,5 lei.

În ipoteza în care apelul nu este motivat, ţinând cont de art. 476 alin. (2)111 şiart. 477 alin. (2) teza I C. proc. civ.121, taxa judiciară de timbru aferentă acestuia se stabileştepotrivit art. 23 alin. (1) lit. a) din ordonanţă, reprezentând jumătate din cuantumul taxeijudiciare de timbru datorate potrivit legii pentru cererea formulată în etapa judecăţii înprimă instanţă, dar nu mai puţin de 20 de lei.

§5. Taxa judiciară de timbru aferentă apelului declarat împotriva unei hotărârijudecătoreşti pronunţate asupra unei cereri evaluabile în baniPotrivit art. 23 alin. (1) lit. b) din ordonanţă, dacă cererea formulată în faţa primeiinstanţe şi soluţionată prin hotărârea judecătorească ce constituie obiect al apelului esteevaluabilă în bani, taxa judiciară de timbru aferentă apelului reprezintă jumătate dincuantumul taxei judiciare de timbru datorate, potrivit legii, la suma contestată, dar numai puţin de 20 de lei.

După cum am arătat la secţiunea anterioară, în cazul cererilor evaluabile în banipentru care însă legea stabileşte o taxă judiciară de timbru în cuantum fix se aplică totuşiart. 23 alin. (1) lit. a) din ordonanţă, iar nu lit. b).

Suma contestată, ce constituie baza de stabilire a taxei judiciare de timbru aferenteapelului, se determină în funcţie de motivele de apel cuprinse în cerere.

De exemplu, dacă o cerere de chemare în judecată este formată din două capete,primul având ca obiect evacuarea unui imobil şi cel de-al doilea având ca obiect obligareapârâtului la plata către reclamant a sumei de 100.000 de lei, cu titlu de chirie restantă,fiecare dintre aceste capete de cerere se timbrează cu câte o taxă judiciară distinctă,potrivit art. 34 alin. (1) din ordonanţă.

111 Potrivit art. 476 alin. (2) C. proc. civ., în cazul în care apelul nu se motivează ori motivareaapelului sau întâmpinarea nu cuprinde motive, mijloace de apărare sau dovezi noi, instanţa de apelse va pronunţa, în fond, numai pe baza celor invocate la prima instanţă.

121 în conformitate cu art. 477 alin. (2) teza I C. proc. civ., devoluţiunea va opera cu privire laîntreaga cauză atunci când apelul nu este limitat la anumite soluţii din dispozitiv.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com