"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Chiar dacă cererea de reexaminare are caracter necontencios şi, ca atare, încheiereapronunţată asupra acesteia nu are autoritate de lucru judecat potrivit art. 535 C. proc. civY1,instanţa care judecă cererea supusă timbrării este legată de modul de stabilire a taxeijudiciare de timbru prin încheierea prin care a fost soluţionată cererea de reexaminare,întrucât încheierea în discuţie are, în etapa judecăţii cererii a cărei taxă judiciară de timbrua constituit obiect al cererii de reexaminare, caracter interlocutoriu în sensul art. 235

C. proc. civ.121

Sarcina determinării cuantumului taxei judiciare de timbru revine judecătoruluiatât în ipoteza în care partea căreia îi incumbă obligaţia achitării acesteia nu a ataşat ladosar o atare dovadă, cât şi în ipoteza în care şi-a îndeplinit obligaţia de a depune la dosardovada achitării taxei judiciare de timbru.

În prima ipoteză, judecătorului îi revine atribuţia de a determina, potrivit legii, cuantumul taxei judiciare de timbru, precum şi aceea de a îi aduce părţii la cunoştinţă obligaţiade a depune la dosar dovada achitării acesteia în termenul legal de 10 zile prevăzut deart. 200 alin. (3) C. proc. civ. (în ipoteza cererii principale supuse regularizării) sau, după

caz, într-un termen judecătoresc (în ipoteza cererii principale nesupuse regularizării saua altor cereri).

În cea de-a doua ipoteză, în sarcina judecătorului se menţine obligaţia determinării,potrivit legii, a cuantumului taxei judiciare de timbru în vederea verificării împrejurăriidacă partea respectivă a achitat taxa judiciară de timbru în cuantumul legal şi, în cazul încare aceasta a achitat mai puţin, de a îi aduce la cunoştinţă obligaţia de a depune la dosaro diferenţă de taxă judiciară de timbru în termenul legal de 10 zile prevăzut de art. 200

alin. (3) C. proc. civ. sau, după caz, într-un termen judecătoresc.

111 în conformitate cu art. 535 C. proc. civ., încheierile pronunţate în procedura necontencioasă

nu au autoritatea lucrului judecat.

121 Potrivit art. 235 C. proc. civ., instanţa nu este legată de încheierile premergătoare cu caracterpreparatoriu, ci numai de cele interlocutorii; sunt încheieri interlocutorii acelea prin care, fără ase hotărî în totul asupra procesului, se soluţionează excepţii procesuale, incidente procedurale orialte chestiuni litigioase.

442

Art. 31

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Termenul acordat de către instanţă pentru îndeplinirea obligaţiei părţii de a depunela dosar dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum legal trebuie să aibă odurată mai mare decât:

termenul de 5 zile pentru formularea cererii de acordare a facilităţilor la plata taxeijudiciare de timbru, prevăzut de art. 33 alin. (2) teza a li-a din ordonanţă, în ipoteza cereriide chemare în judecată, introductivă de instanţă, supusă regularizării;termenul de 3 zile pentru formularea cererii de reexaminare împotriva moduluide stabilire a taxei judiciare de timbru, prevăzut de art. 39 alin. (1) teza I din ordonanţă,pentru cererea de chemare în judecată, introductivă de instanţă, nesupusă regularizării,şi pentru restul cererilor formulate în proces.

Instanţei nu îi revine obligaţia de a-i aduce la cunoştinţă părţii modalităţile de achitare a taxei judiciare de timbru111, întrucât, pe de o parte, acestea sunt prevăzute de legeşi partea nu poate invoca necunoaşterea lor, iar, pe de altă parte, nu există o dispoziţielegală care să impună o atare obligaţie în sarcina instanţei. Dacă apreciază însă ca fiindo măsură utilă, instanţa are facultatea să îi aducă la cunoştinţă părţii dispoziţiile art. 40

din O.U.G. nr. 80/2013.

§2. Etapele necesare determinării cuantumului taxei judiciare de timbruaferente unei cereri

Etapele necesare determinării cuantumului taxei judiciare de timbru aferente uneicereri sunt:

stabilirea numărului capetelor de cerere;

Taxa judiciară de timbru se determină pentru fiecare capăt de cerere în parte,potrivit art. 34 alin. (1) din ordonanţă, indiferent dacă acesta este principal sau accesoriu.

Nu sunt supuse timbrării capetele de cerere care sunt scutite, potrivit legii, de laplata taxei judiciare de timbru şi nici cele care au aceeaşi finalitate cu aceea a unui altcapăt supus timbrării.

stabilirea obiectului fiecărui capăt de cerere în partel21;

Orice cerere în justiţie presupune, potrivit art. 32 alin. (1) lit. c) C. proc. civ., formulareaunei „pretenţii"; elementele cererii în justiţie, şi anume obiectul, părţile şi cauza, decurg dinpretenţia formulată prin intermediul respectivei cereri; în consecinţă, obiectul pretenţieideduse judecăţii printr-o cerere corespunde cu obiectul acelei cereri.

Obiectul cererii este evaluabil în bani (de exemplu, plata unei sume de bani,revendicarea unui bun mobil sau imobil, anularea unui act juridic patrimonial, pronunţareaunei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de contract) sau, după caz, neevaluabil în bani(de exemplu, desfacerea căsătoriei prin divorţ, constatarea existenţei sau inexistenţeiunui drept nepatrimonial).

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com