"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

444 Art. 31

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

a obiectului acesteia, sub sancţiunea suspendării judecăţii, prevăzută de art. 1551 alin. (1)C. proc. civ. 1865111.

În actuala reglementare nu este instituită o dispoziţie legală care să impună titularuluiunei cereri obligaţia de a indica valoarea în lei a obiectului acesteia, însă apreciem că

obligaţia de indicare a valorii obiectului cererii, prevăzută de art. 148 alin. (1) C. proc. civ.121

în cazul cererilor adresate instanţelor judecătoreşti, respectiv de art. 194 lit. c) C. proc. civ. încazul cererilor cu natură juridică de cerere de chemare în judecată, are în vedere indicareaunei valori exprimate în lei.

Această concluzie decurge din raţiunea instituirii obligaţiei de indicare a valoriiobiectului cererii, ce prezintă importanţă juridică sub aspectul stabilirii competenţeimateriale, al admisibilităţii unor mijloace de probă sau a unei proceduri speciale, precumşi al determinării cuantumului taxelor judiciare de timbru. Având în vedere că plafoanelevalorice fixate de lege în mecanismul aplicării tuturor acestor instituţii juridice sunt exprimateîn lei, apreciem că titularului cererii îi revine obligaţia de indicare a valorii obiectului acesteiasub forma unei valori exprimate tot în lei, astfel încât aceasta din urmă să fie aptă de a fiutilizată pentru rezolvarea chestiunilor juridice enumerate anterior.

Cele menţionate mai sus sunt valabile pentru ipoteza în care cursul valutar avut învedere de titularul cererii este unul diferit de cursul valutar B.N.R. (de exemplu, părţile austipulat, în cuprinsul contractului de împrumut, faptul că suma împrumutată va fi restituită

în echivalent euro la cursul valutar al Băncii Transilvania din data scadenţei).

În ipoteza în care cursul valutar avut în vedere de titularul cererii este cel stabilitde B.N.R. sau nu este indicat (caz în care se aplică tot cursul valutar comunicat de B.N.R.),judecătorul are posibilitatea consultării acestuia pe site-ul oficial al acestei instituţii publice131

şi a efectuării conversiei în lei, fără a mai solicita lămuriri suplimentare titularului cererii. Dealtfel, în cazul dat, şi în eventualitatea în care titularul cererii a exprimat valoarea obiectuluicererii şi în lei, judecătorului îi revine sarcina verificării corectitudinii acesteia, ce ar implicaoricum accesarea site-ului B.N.R. pentru identificarea cursului oficial al valutei respective.

Prin urmare, în măsura în care titularul cererii nu a avut în vedere un curs valutardistinct, cursul de schimb în raport de care se face conversia în lei a valutei în care esteexprimat obiectul cererii este cursul valutar oficial141, ce poate fi determinat prin accesareasite-ului oficial al B.N.R., prin intermediul internetului; în măsura în care nu este stabilitun astfel de curs oficial pentru o anumită valută, se poate recurge la cursul de piaţă151.

111 Potrivit art. 1551 alin. (1) C. proc. civ. 1865, când constata că desfăşurarea normală a procesuluieste împiedicată din vina părţii reclamante, prin neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege oristabilite în cursul judecăţii, instanţa putea suspenda judecata, arătând în încheiere care anumeobligaţii nu au fost respectate.

121 Art. 148 alin. (1) teza I C. proc. civ. prevede că orice cerere adresată instanţelor judecătoreştitrebuie să fie formulată în scris şi să cuprindă indicarea instanţei căreia îi este adresată, numele,prenumele, domiciliul sau reşedinţa părţilor ori, după caz, denumirea şi sediul lor, numele şi prenumele,domiciliul sau reşedinţa reprezentanţilor lor, dacă este cazul, obiectul, valoarea pretenţiei, dacă estecazul, motivele cererii, precum şi semnătura.

131 www.bnr.ro.

141 Cursul oficial este stabilit de banca naţională a fiecărei ţări în parte în funcţie de cererea şioferta de valute, reprezentând în mod real puterea de cumpărare dintre diverse valute şi monede.

151 În ipoteza cursului de piaţă se iau în calcul preţul cererii şi preţul ofertei astfel:cotaţia BID - această cotaţie reprezintă preţul cererii intermediarului care efectuează otranzacţie valutară, intermediarul fiind în acest caz casa de schimb valutar sau banca; cotaţia B1D

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com