"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

446

Art. 3 1

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Obligaţia exprimării şi în lei a obiectului cererii nu are semnificaţia modificăriisale şi, pe cale de consecinţă, a încălcării principiului disponibilităţii părţilor în procesulcivil, întrucât, în ipoteza admiterii cererii, dispozitivul hotărârii judecătoreşti va respectaîntocmai obiectul acesteia astfel cum a fost formulat de către titular.

Prin urmare, în situaţia în care reclamantul a solicitat obligarea pârâtului la platasumei de 100 de euro în echivalent lei la cursul valutar B.N.R. din data efectuării plăţii, încaz de admitere a cererii, dispozitivul hotărârii judecătoreşti va fi exprimat tot în modulsolicitat de reclamant, chiar dacă reclamantul a menţionat şi valoarea în lei a celor 100

de euro, la data introducerii cererii, în vederea stabilirii taxei judiciare de timbru.

De asemenea, dacă părţile au convenit, în cuprinsul actului juridic încheiat, platasumei în valută, iar reclamantul a pretins, prin cererea de chemare în judecată, obligareapârâtului la plata sumei în valută, fără a solicita şi convertirea acesteia în lei la data efectuăriiplăţii, instanţa, în ipoteza admiterii cererii, cu respectarea dispoziţiilor legale incidente înprivinţa plăţilor efectuate în valută pe teritoriul României111, va obliga pârâtul la plata cătrereclamant a sumei exprimate în valută, fără a specifica în dispozitiv menţiunea potrivitcăreia plata se va efectua prin echivalent în moneda naţională.

§4. Valoarea obiectului cererii atunci când acesta este exprimat în lei vechi(ROL)

În ipoteza în care obiectul cererii este exprimat în lei vechi (ROL), se impuneconvertirea acestora în lei noi (RON), prin înlăturarea ultimelor 4 cifre.

Potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 348/2004 privind denominarea monedeinaţionale121, la data de 1 iulie 2005, moneda naţională a României, leul, a fost denominată

astfel încât 10.000 lei vechi, aflaţi în circulaţie la această dată, au fost preschimbaţi pentru1 leu nou.

§5. Clasificarea cererilor patrimoniale în funcţie de natura dreptului afirmatprin intermediul lorr31

După criteriul naturii dreptului afirmat prin intermediul cererii patrimoniale141,acestea se împart în următoarele două categorii: cereri reale şi cereri personale.

111 Regulamentul B.N.R. nr. 4/2005 privind regimul valutar, republicat în M. Of. nr. 616 din 6

septembrie 2007.

121 Publicată în M. Of. nr. 664 din 23 iulie 2004.

131 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §2 a comentariului aferent art. 3 din ordonanţă.

141 Criteriul de delimitare a cererilor patrimoniale are în vedere natura juridică a dreptuluiafirmat prin intermediul cererii; cel ce a formulat cererea de chemare în judecată pretinde că estetitularul unui drept subiectiv, care a fost nesocotit prin conduita părţii adverse, considerent pentrucare apelează la forţa coercitivă a statului, prin intermediul cererii respective, în vederea protejăriidreptului său.

De exemplu, în ipoteza unei cereri având ca obiect pronunţarea unei hotărâri judecătoreşticare să ţină loc de contract de vânzare, dreptul afirmat de către reclamant (promitent-cumpărător)este dreptul său de creanţă corelativ obligaţiei pârâtului (promitent-vânzător) de a încheia contractulde vânzare (obligaţie de a face). În cazul admiterii acestei cereri în justiţie, reclamantul va obţine

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com