"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

§6. Determinarea taxei judiciare de timbru aferente cererii personale saureale mobiliare, atunci când, potrivit legii, aceasta se calculează în funcţie devaloarea obiectului cererii [art. 31 alin. (2) din O.U.G. nr. 80/2013)În conformitate cu art. 31 alin. (2) din ordonanţă, în cazul taxelor calculate în funcţiede valoarea obiectului cererii, valoarea la care se calculează taxele judiciare de timbrueste cea prevăzută în acţiune sau în cerere; dacă valoarea este contestată sau apreciată

de instanţă ca vădit derizorie, evaluarea se face în condiţiile art. 98 alin. (3) C. proc. civ.

În primul rând, domeniul de aplicare al acestui text legal priveşte exclusiv cererilepersonale şi cererile reale mobiliare, atunci când, potrivit legii, taxa se calculează în funcţiede valoarea obiectului cererii, cu excluderea celor cu regim juridic timbrabil distinct şi acelor reale imobiliare, pentru acestea din urmă fiind instituit un text legal diferit, şi anumeart. 31 alin. (3) din ordonanţă.

În al doilea rând, în privinţa cererilor personale, art. 31 alin. (2) din ordonanţă esteaplicabil indiferent dacă obiectul acestora priveşte un bun mobil sau un bun imobil; în111 Astfel, ne însuşim opinia exprimată de domnul B. DUMITRACHE, executor judecătoresc, însensul că instituirea speciei cererilor mixte nu apare ca fiind totuşi una justificată.

Potrivit opiniilor doctrinare, există două categorii de cereri mixte, şi anume:cererile prin care se urmăreşte executarea unui act juridic ce a creat sau transferat un dreptreal asupra unui bun individual determinat, dând naştere, totodată, la obligaţii personale (spreexemplu, cererea în predarea unui bun individual determinat a cărui proprietate a fost transferată

printr-un contract de vânzare);

În acest caz, considerăm că nu suntem în prezenţa unei cereri prin care se tinde la valorificareaunui drept real, din moment ce dreptul afirmat de către reclamant prin intermediul cererii estedreptul de a i se preda bunul, drept de creanţă izvorât din contract; reclamantul nu afirmă, încuprinsul cererii, dreptul său de proprietate asupra bunului, întrucât, dacă ar proceda în această

manieră, cererea sa s-ar impune a fi calificată drept cerere în revendicare, cerere cu caracter real.

cererile vizând nulitatea relativă sau absolută, rezoluţiunea ori rezilierea sau revocareaunui act juridic, prin care s-a transmis ori s-a constituit un drept real, atunci când sunt promovatede partea care ar redobândi, prin admiterea cererii, dreptul real în patrimoniul său (spre exemplu,cererea în anularea unui contract de vânzare a unui imobil, promovată de către vânzător).

Şi în acest caz apreciem că cererile enumerate se înscriu în categoria celor personale, întrucâtdreptul afirmat de către reclamant, prin intermediul lor, nu este unul real, ci de creanţă, respectivdreptul de a obţine desfiinţarea actului juridic.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 31

449

schimb, în ceea ce priveşte cererile reale, acestea se regăsesc în domeniul de aplicare alart. 31 alin. (2) din ordonanţă numai în măsura în care obiectul lor priveşte un bun mobil.

În al treilea rând, ca regulă, valoarea în funcţie de care se calculează taxa judiciară

de timbru aferentă cererilor reale mobiliare şi cererilor personale imobiliare sau mobiliarepentru care nu se prevede un regim juridic de taxare special este aceea a folosului patrimonialce s-ar realiza, direct sau indirect, prin hotărârea judecătorească prin care dreptul afirmat afost protejat. Această valoare a folosului patrimonial realizat prin hotărârea judecătorească

este valoarea obiectului cererii.

În al patrulea rând, art. 31 alin. (2) din ordonanţă se impune a fi corelat cu art. 194

lit. c) teza I C. proc. civ., potrivit căruia titularul cererii are obligaţia indicării valorii obiectuluiacesteia, atunci când obiectul este evaluabil în bani, precum şi a modului de calcul princare s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea înscrisurilor corespunzătoare.

Astfel, titularului cererii nu îi revine numai obligaţia indicării valorii obiectului cereriisale, ci şi aceea a justificării acestei valori, prin prezentarea modului de calcul şi prinataşarea unor înscrisuri în dovedire, pentru ca valoarea indicată să nu fie una aleatorie,lăsată la libera sa apreciere111.

Apreciem că judecătorul are dreptul să îi pună în vedere titularului cererii şi elementulîn raport de care să indice valoarea obiectului său, atunci când în cuprinsul cererii nu esteprevăzută valoarea în discuţie sau aceasta este prevăzută în mod incorect.

De exemplu, în ipoteza în care cererea de chemare în judecată, formulată dereclamantul-vânzător, are ca obiect anularea unui contract de vânzare, din moment cereclamantul tinde să obţină, indirect, prin hotărârea judecătorească, dreptul de proprietateasupra bunului vândut, urmărind, ca efect al nulităţii, restituirea bunului (atunci când aprocedat la predarea bunului) sau, după caz, înlăturarea obligaţiei sale de predare a acestuiacătre cumpărător (atunci când nu a procedat încă la predarea bunului), judecătorul esteîn drept să îi pună în vedere obligaţia de a indica valoarea obiectului cererii prin raportarela valoarea bunului transmis prin contractul de vânzare, valoare apreciată la momentulînregistrării cererii.

În ceea ce priveşte valoarea imobilului pe care o poate indica titularul unei cereripersonale imobiliare, dacă taxa judiciară de timbru se raportează la valoarea în discuţie,aceasta poate fi reprezentată de valoarea de circulaţie121, de valoarea impozabilă sau devaloarea orientativă cuprinsă în grilele notariale a imobilului respectiv.

Odată indicată o anumită valoare a imobilului dintre cele expuse anterior, titularuluicererii îi revine şi sarcina probării acesteia prin ataşarea la dosar de înscrisuri corespunzătoare(extras din grilele notariale întocmite pentru anul înregistrării cererii pe rolul instanţei,cuprinzând încadrarea imobilului ce formează obiectul cererii şi modul de calcul al valoriirespective, contract de vânzare încheiat între părţi privind imobilul în litigiu, expertizeextrajudiciare în specialitatea evaluarea proprietăţii imobiliare, contracte de vânzare aunor imobile similare celui ce constituie obiectul cererii etc.).

111 A se vedea, pentru timbrarea cererii având ca obiect plata unei sume de bani pentru care nuse prevede un regim juridic taxabil derogatoriu de la art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013, punctul4.1. din secţiunea §4 a comentariului aferent art. 3 din ordonanţă.

121 Această valoare de circulaţie poate fi, de exemplu, chiar preţul imobilului indicat în contractulde vânzare încheiat între părţi.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com