"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 31

445

Data cursului de schimb avută în vedere este data înregistrării cererii pe rolulinstanţei judecătoreşti, iar nu data trimiterii cererii prin intermediul poştei sau al altorservicii de curierat ori a depunerii acesteia la unitatea militară sau la administraţia locului dedeţinere unde se află titularul cererii; numai din momentul înregistrării cererii la instanţă,aceasta din urmă este sesizată şi procesul începe în condiţiile legii, potrivit art. 192 alin. (2)C. proc. civY1, fiind necesară achitarea unei taxe judiciare de timbru în cuantumul stabilitprin raportare la momentul înregistrării cererii121.

În măsura în care cursul valutar de la momentul trimiterii cererii de chemare înjudecată prin intermediul poştei, de pildă, este diferit de cel stabilit în data înregistrăriicererii la instanţă, reclamantului îi revine obligaţia achitării unei taxe judiciare de timbrucalculate în raport de suma rezultată în urma aplicării cursului valutar de la data înregistrăriicererii la instanţă.

Atunci când nu există un curs de schimb oficial pentru valuta în care este exprimatobiectul cererii, judecătorul îi va pune în vedere titularului acesteia, potrivit art. 194 lit. c)teza I C. proc. civ., obligaţia de a indica valoarea în lei a obiectului cererii, de a prezentamodul de calcul al acestei valori şi de a ataşa un extras printat de pe site-ul relevant încare a fost indicat cursul de schimb valutar folosit. Dacă cererea este supusă regularizării,neîndeplinirea obligaţiei menţionate conduce la aplicarea sancţiunii anulării cererii încondiţiile art. 200 alin. (4) C. proc. civ.131 În schimb, dacă cererea nu este supusă regularizării,nerespectarea obligaţiei în discuţie poate determina aplicarea sancţiunii suspendăriiprocesului în condiţiile art. 242 alin. (1) teza I C. proc. civ.141

este cunoscută drept curs de cumpărare;

cotaţia ASK - reprezintă preţul ofertei intermediarului care efectuează o tranzacţie valutară

şi este cunoscută sub denumirea de curs de vânzare.

Băncile pot modifica cursurile de vânzare şi de cumpărare afişate la începutul zilei în funcţiede interesul pentru vânzare/cumpărare, precum şi de evoluţia pieţei valutare.

111 Potrivit art. 192 alin. (2) C. proc. civ., procesul începe prin înregistrarea cererii la instanţă,în condiţiile legii.

121 Este de menţionat că şi în privinţa legii aplicabile taxei judiciare de timbru raportarea seface tot la momentul înregistrării cererii la instanţă. Astfel, în considerentele Deciziei nr. 25/2020,pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru soluţionarea recursului îninteresul legii, în legătură cu interpretarea şi aplicarea unitară a art. 55 din O.U.G. nr. 80/2013,s-au reţinut, în parag. 91, următoarele: ,,Conform art. 192 alin. (2) din Codul de procedură civilă,procesul începe prin înregistrarea cererii la instanţă, în condiţiile legii. Dacă legea de procedură seschimbă după acest moment, judecata se va face potrivit legii în vigoare la data înregistrării cereriide chemare în judecată. Astfel, elementul de reper pentru stabilirea legii aplicabile, inclusiv subaspectul taxelor judiciare de timbru, este şi ar trebui să fie data sesizării instanţei de judecată, adeclanşării procesului civil".

A se vedea, pentru dezvoltări în ceea ce priveşte plata cu anticipaţie a taxei judiciare detimbru, secţiunea §2 a comentariului aferent art. 33 din ordonanţă.

131 Potrivit art. 200 alin. (4) C. proc. civ., dacă obligaţiile privind completarea sau modificareacererii prevăzute la art. 194 lit. a)-c), d) numai în cazul motivării în fapt şi f), precum şi art. 195-197

nu sunt îndeplinite în termenul prevăzut la alin. (3) al aceluiaşi articol, prin încheiere se dispuneanularea cererii.

1•1 În conformitate cu art. 242 alin. (1) teza I C. proc. civ., când constată că desfăşurarea normală

a procesului este împiedicată din vina reclamantului, prin neîndeplinirea obligaţiilor stabilite încursul judecăţii, potrivit legii, judecătorul poate suspenda judecata, arătând în încheiere care anumeobligaţii nu au fost respectate.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com