Art. 33
463
Dacă reclamantului i s-a comunicat, prin adresă, obligaţia evaluării obiectului cererii
[art. 200 alin. (3) cu referire la art. 194 lit. c) C. proc. civ.), precum şi aceea a timbrării salela valoarea ce urmează a fi indicată de către reclamant, iar acesta, în cadrul termenului de10 zile, nu îşi îndeplineşte decât prima obligaţie, judecătorul, prin rezoluţie, va dispuneemiterea unei noi adrese către reclamant cu menţiunea ca, în termen de cel mult 10 zilede la primirea comunicării, sub sancţiunea anulării cererii, în condiţiile art. 200 alin. (4)C. proc. civ., să ataşeze la dosar dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantumulstabilit de către judecător potrivit legii. Această soluţie decurge din faptul că instanţa nupoate dispune anularea cererii, fără ca anterior să îi aducă la cunoştinţă reclamantuluicuantumul exact al taxei judiciare de timbru, determinat de judecător potrivit art. 31
alin. (1) din ordonanţă.
3.1.2. Posibilitatea reclamantului de a formula, în condiţiile legii, cerere de acordare afacilităţilor la plata taxei judiciare de timbru în termen de 5 zile de la primirea comunicăriiÎn conformitate cu art. 33 alin. (2) teza a li-a din ordonanţă, prin aceeaşi comunicare,instanţa îi pune în vedere reclamantului posibilitatea de a formula, în condiţiile legii,cerere de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru, în termen de 5 zile dela primirea comunicării.
Judecătorului îi revine obligaţia de a dispune inserarea în cuprinsul adresei comunicatereclamantului în etapa regularizării cererii principale, în ipoteza netimbrării sau insuficienteitimbrări a acesteia, a unei menţiuni vizând posibilitatea acestuia de a formula, în condiţiilelegii, cerere de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru, în termen de 5
zile de la primirea comunicării.
În măsura în care în adresă a fost omisă inserarea menţiunii referitoare la posibilitateareclamantului de a formula, în condiţiile legii, cerere de acordare a facilităţilor la platataxei judiciare de timbru, în termen de 5 zile de la primirea comunicării, sau a fost indicatun termen mai mare de formulare a acesteia, considerăm că împrejurările menţionatepot constitui, de la caz la caz, motive de repunere în termenul de formulare a cererii îndiscuţie, potrivit art. 186 C. proc. civ.
O primă problemă ridicată în practica judiciară a vizat sfera de incidenţă a termenuluide 5 zile, prevăzut de art. 33 alin. (2) teza a li-a din O.U.G. nr. 80/2013 pentru formulareacererii de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru, şi raportul acestui textlegal cu art. 12 alin. (1) din O.U.G. nr. 51/2008, potrivit căruia ajutorul public judiciar seacordă oricând în cursul judecăţii, de la data formulării cererii de către persoana interesată,şi se menţine pe tot parcursul etapei procesuale în care a fost solicitatl11.
111 Problema a făcut obiect de dezbatere în cadrul Întâlnirii preşedinţilor secţiilor civile alecurţilor de apel - Curtea de Apel Bucureşti, 11-12 mai 2017; minuta întâlnirii se găseşte pe site-ulwww.inm-lex. ro; punctul de vedere al Institutului Naţional al Magistraturii a fost redactat deD.N. THEOHARI şi este expus, în esenţă, în cadrul prezentei lucrări, fiind însă completat şi cu alteargumente.
În majoritate, participanţii la întâlnire şi-au însuşit soluţia expusă în punctul de vedereal 1.N.M., fiind exprimată şi opinia minoritară în sensul că termenul de 5 zile prevăzut de art. 33
alin. (2) teza a l i-a din O.U.G. nr. 80/2013 se referă exclusiv la cererea de acordare a facilităţilor laplata taxelor judiciare de timbru privind, ca atare, exclusiv persoana juridică, persoana fizică putândformula cererea de ajutor public judiciar până la împlinirea termenului de 10 zile pentru regularizareacererii introductive.
464
Art. 33
TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU
Din întreaga reglementare a art. 33 alin. (2) din O.U.G. nr. 80/2013 rezultă faptulcă aplicarea acestuia este corelată cu procedura verificării şi regularizării cererii, motivpentru care numai în ipoteza unui proces început sub imperiul noului Cod de procedură
civilă şi numai în legătură cu timbrarea unei cereri introductive de instanţă, dat fiind faptulcă doar aceasta este supusă procedurii prevăzute de art. 200 C. proc. civ., este aplicabiltermenul de 5 zile de formulare a cererii de ajutor public judiciar, pentru restul cazurilorfiind incident art. 12 alin. (1) din O.U.G. nr. 51/2008.