În ipoteza în care cererea principală a fost semnată de o persoană în calitate dereprezentant al reclamantului, iar în cuprinsul acesteia este consemnat faptul că reclamantulşi-a ales domiciliul sau sediul procesual la domiciliul sau sediul acestei persoane, fără
însă ca la dosar să fie depuse dovada calităţii de reprezentant şi nici cea a achitării taxeijudiciare de timbru, s-a ridicat problema locului unde urmează a-i fi comunicată adresasau, după caz, citaţia reclamantului în vederea îndeplinirii obligaţiilor.
Apreciem că adresa sau, după caz, citaţia trebuie comunicată la domiciliul sau sediulreclamantului, iar nu la cel al „reprezentantului", având în vedere că nici dispoziţia de alegerea domiciliului sau sediului procesual nu este însuşită, prin semnătură, de către reclamant,ci de o persoană care a nu justificat dovada calităţii de reprezentant al reclamantului.
Nu excludem nici varianta, uzitată în practica judiciară, de comunicare a adreseisau a citaţiei şi (dar nu numai) la domiciliul sau sediul persoanei fără dovada calităţii dereprezentant, din considerente ce ţin de asigurarea unei informări cât mai bune.
3.4.12. Nelegala timbrare a cererii principale şi nelegala îndeplinire a procedurii prealabile
3.4.12.1. Etapa regularizării cererii principale
Art. 193 C. proc. civ., având denumirea marginală „Procedura prealabilă", areurmătorul conţinut:
(1)
Sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile,dacă legea prevede în mod expres aceasta. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se vaanexa la cererea de chemare în judecată.
(2)
Neîndeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocată decât de către pârât prinîntâmpinare, sub sancţiunea decăderii.
(3)
La sesizarea instanţei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune oîncheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzutede Codul civil. În acest caz, neîndeplinirea procedurii prealabile va fi invocată de cătreinstanţă, din oficiu, sau de către pârât.
În ipoteza în care cererea principală este supusă regularizării, iar reclamantul nu i-aataşat nici dovada îndeplinirii procedurii prealabile şi nici dovada achitării taxei judiciarede timbru, reclamantului i se pune în vedere, în temeiul art. 200 alin. (3) cu referire laart. 197 C. proc. civ., prin intermediul unei adrese întocmite de către grefier, în bazarezoluţiei judecătorului de primire a cererii, ca, în termen de cel mult 10 zile de la primireacomunicării, sub sancţiunea anulării cererii, în condiţiile art. 200 alin. (4) C. proc. civ., să
1,1 în conformitate cu art. 82 alin. (1) C. proc. civ., când instanţa constată lipsa dovezii calităţiide reprezentant a celui care a acţionat în numele părţii, va da un termen scurt pentru acoperirealipsurilor; dacă acestea nu se acoperă, cererea va fi anulată.
496
Art. 33
TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU
depună la dosar dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantumul stabilit de cătrejudecător, potrivit legii.
Judecătorul nu va pune în vedere, în această etapă, sub sancţiunea anulării cererii încondiţiile art. 200 alin. (4) C. proc. civ., neregularitatea decurgând din neataşarea la dosara dovezii îndeplinirii legale a procedurii prealabile, întrucât alin. (1), {3) şi (4) ale aceluiaşiarticol impun verificarea şi, eventual, anularea cererii numai pentru neîndeplinirea obligaţiilorprevăzute în cadrul art. 194-197 C. proc. civ., procedura prealabilă fiind reglementată deart. 193 din acest act normativ.
Împrejurarea că cererea nu se anulează în această etapă pentru nerespectarea cerinţeiataşării dovezii îndeplinirii procedurii prealabile nu impietează asupra dreptului judecătoruluide a-i pune în vedere reclamantului, chiar prin intermediul adresei de regularizare, darcu menţiunea că nu este incidentă sancţiunea anulării cererii la expirarea termenuluiîn caz de neconformare, obligaţia de a depune la dosar dovada îndeplinirii proceduriiprealabile reglementate de art. 193 alin. (3) C. proc. civ. în materie de dezbatere a proceduriisuccesorale, neregularitate ce poate fi invocată şi din oficiu, potrivit articolului specificat.
3.4.12.2. Etapa cercetării procesului
În ipoteza în care cererea principală nu este supusă, potrivit legii, regularizării,judecătorul, prin rezoluţia de fixare a primului termen de judecată, va pune în vederereclamantului, prin citaţie, să ataşeze la dosar dovada îndeplinirii procedurii prealabilereglementate de art. 193 alin. (3) C. proc. civ. în materie de dezbatere a procedurii succesoraleşi dovada achitării taxei judiciare de timbru, prima obligaţie fiind prevăzută sub sancţiunearespingerii ca inadmisibilă a cererii şi cea de-a doua sub sancţiunea anulării cererii.
Dacă reclamantul, la termenul de judecată stabilit, nu îşi îndeplineşte niciuna dintrecele două obligaţii, apreciem că primează în soluţionare excepţia nelegalei timbrări acererii faţă de excepţia nelegalei îndepliniri a procedurii prealabile, întrucât prima excepţiepriveşte legala învestire a instanţei.