O.U.G. NR. 80/2013
Art. 34
505
folosul practic obţinut, în mod indirect, prin admiterea unuia dintre capetele de cererenu coincide cu folosul practic obţinut, în mod direct, prin admiterea celuilalt.
Instanţa nu este ţinută de opinia titularului cererii în sensul că anumite pretenţiiale sale ar constitui obiectul unor capete de cerere diferite.
De exemplu, împrejurarea că reclamantul, prin cererea de chemare în judecată,a solicitat instanţei „să constate, prin dispozitivul hotărârii pe care o va pronunţa, culpapârâtului în producerea accidentului rutier şi să îl oblige pe acesta la plata către reclamanta sumei de 2.000 de lei, cu titlu de despăgubiri materiale" nu impune instanţei concluziacă cererea este alcătuită din două capete.
În exemplul dat, judecătorul este în drept să se considere învestit cu o cerereavând un singur obiect, respectiv obligarea pârâtului la plata către reclamant a sumei de2.000 de lei, cu titlu de despăgubiri materiale, şi să stabilească taxa judiciară de timbruîn mod corespunzător.
Ulterior, în şedinţă, la termenul de judecată, instanţa va supune discuţiei părţilorcalificarea „obiectului primului capăt de cerere" drept cauză juridică a cererii având caobiect pretenţiile băneşti.
§5. Anularea unui capăt de cerere pentru nelegala sa timbrare111
Potrivit art. 34 alin. (2) din ordonanţă, dacă la momentul înregistrării cererii aufost timbrate doar o parte din capetele de cerere, acţiunea va fi anulată în parte, numaipentru acele capete de cerere pentru care nu a fost achitată taxa judiciară de timbru.
Ca atare, cererea de chemare în judecată alcătuită din mai multe capete nu se vaanula, în întregime, ca insuficient timbrată, în ipoteza în care numai unul dintre capetelesale nu a fost legal timbrat (netimbrat sau insuficient timbrat), ci doar în parte, şi anumeîn privinţa capătului de cerere nelegal timbrat; soluţia se aplică independent dacă cererearespectivă este supusă regularizării sau nu.
În schimb, dacă cererea de chemare în judecată are un singur obiect, aceasta seva anula, în întregime, ca insuficient timbrată, în ipoteza în care a fost timbrată într-uncuantumul inferior celui legal.
De exemplu, dacă cererea de chemare în judecată are ca obiect obligarea pârâtuluila plata către reclamant a sumei de 1.000 de lei, cu titlu de preţ al unui bun, iar reclamantula făcut dovada achitării unei taxe judiciare de timbru într-un cuantum inferior celui legalde 75 de lei, stabilit potrivit art. 3 alin. (1) lit. b) din ordonanţă, instanţa o va anula, înîntregime, ca insuficient timbrată.
În acest caz, nu este incident art. 36 din ordonanţă, întrucât, pe de o parte, lamomentul înregistrării sale, cererea nu a fost taxată corespunzător obiectului său şi, pede altă parte, în cursul procesului nu au apărut elemente care au determinat o valoaremai mare a obiectului său.
O problemă ivită în practica judiciară este aceea în care reclamantul a depus ladosar dovada achitării unei taxe judiciare de timbru într-un cuantum insuficient pentruacoperirea integrală a cuantumului ambelor taxe judiciare de timbru aferente celor două
capete de cerere formulate, caz în care instanţa nu poate determina capătul de cerere111 A se vedea, pentru dezvoltări, punctele 3.1. şi 3.2. din secţiunea §3 a comentariului aferentart. 33 din ordonanţă.
506
Art. 34
TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU
legal timbrat. Aceeaşi problemă se ridică şi în ipoteza în care ambele capete de cerere setimbrează cu o taxă judiciară în acelaşi cuantum, iar reclamantul a făcut dovada achităriinumai a uneia dintre aceste taxe.
În opinia noastră, reclamantul este primul în măsură să indice capătul de cererepe care a înţeles să îl timbreze în mod legal, astfel încât, dacă nu a procedat astfel dinproprie iniţiativă, instanţa îi va pune în vedere să lămurească această chestiune, fie prinadresă (dacă cererea principală este supusă regularizării), fie, după caz, prin citaţie (dacă
cererea principală nu este supusă regularizării).
Dacă reclamantul nu răspunde acestei solicitări, instanţa va considera, în lipsaaltor indicii, că primul capăt de cerere, în ordinea stabilită de către reclamant în cuprinsulcererii principale, este cel legal timbrat, iar cel de-al doilea nu.
§6. Timbrarea cererilor incidentale cu natură juridică de cerere de chemareîn judecată