O.U.G. NR. 80/2013
Art. 35
521
în cursul procesului şi care nu modifică valoarea taxabilă a cererii sau caracterul cereriiiniţiale, precum şi a celor formulate în legătură cu un proces), regula este timbrarea, iarexcepţia este scutirea de la plata taxei judiciare de timbru.
În schimb, din coroborarea art. 9 şi art. 35 alin. (2) din ordonanţă rezultă că, înmateria taxelor de timbru aferente cererilor formulate în cursul procesului şi care numodifică valoarea taxabilă a cererii sau caracterul cererii iniţiale, precum şi celor formulateîn legătură cu un proces, regulile specificate anterior sunt inversate111•
În sensul indicat se impune menţionarea parag. 57 din considerentele Decizieinr. 2/2020121, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Completul pentru soluţionarearecursului în interesul legii, paragraf elocvent pentru stabilirea regulilor în materia timbrării:
„Observarea prin comparaţie, pe de o parte, a reglementării de la art. 1 alin. (1) şi(3) şi art. 29 din cuprinsul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013, iar, pe de altă
parte, a celei din cuprinsul art. 35 alin. (2) şi art. 9 din acelaşi act normativ, favorizează
concluzia că, în cazul cererilor depuse în cursul procesului sau în legătură cu procesul şi carenu modifică valoarea taxabilă sau caracterul cererii iniţiale, regula şi excepţia sunt inversatefaţă de cele instituite prin art. 1 alin. (1) şi (3) din ordonanţa de urgenţă pentru acţiunileşi cererile în justiţie. Anume, în cazul celor avute în vedere prin norma reprezentată deart. 35 alin. (2), regula este că acestea nu se taxează, în timp ce cazurile de excepţie în carese datorează taxă judiciară de timbru nu pot fi decât cele anume prevăzute de legiuitorşi care se regăsesc menţionate limitativ în cuprinsul art. 9 din actul normativ analizat".
Relevante pentru analiza art. 35 alin. (2) din ordonanţă sunt şi dispoziţiile art. 13
şi art. 14 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 privind taxelejudiciare de timbru, aprobate prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 760/C/1999; aceste două
articole, deşi nu mai sunt în vigoare, întrucât efectele juridice ale ordinului specificat, actnormativ de reglementare secundară, au încetat ca o consecinţă a abrogării exprese aactului normativ de reglementare primară în executarea căruia a fost emis, oferă exemplede cereri care se încadrează şi în prezent în domeniul de aplicare al art. 35 alin. (2) dinordonanţă.
Potrivit art. 13 din normele metodologice, nu se timbrează cererile depuse în cursuljudecăţii şi care nu modifică valoarea taxabilă sau caracterul cererii iniţiale, de exemplu:cererea cu care se depune lista de martori, cererea pentru precizarea domiciliului ales saupentru schimbarea domiciliului, cererea pentru depunerea recipiselor de consemnare şi achitanţelor de plată a sumelor ce reprezintă onorarii pentru experţi, pensii de întreţinereşi altele.
Art. 14 din acelaşi act normativ prevedea că nu se timbrează: cererile de îndreptarea erorilor materiale, tranzacţiile intervenite între părţi în cursul procesului civil, cererileaccesorii privind cheltuielile de judecată, precum şi cererile pentru exercitarea căilor deatac în astfel de situaţii.
1,1 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §8 a comentariului aferent art. 1 din ordonanţă.
121 Instanţa supremă, în soluţionarea recursului în interesul legii, a stabilit cu efect obligatoriucă, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 28 raportat la art. 35 alin. (2), art. 9 şiart. 34 alin. (3) din O.U.G. nr. 80/2013, nu sunt supuse taxei judiciare de timbru căile de atac atuncicând acestea vizează soluţiile pronunţate de instanţele anterioare asupra cererii accesorii formulateîn proces de părţi, de acordare a cheltuielilor de judecată.