"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

538 Art. 38

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

atare, acest text legal este incident în ipoteza oricăror cereri supuse timbrării, spre exemplu,cererile principale, cererile accesorii, cererile incidentale, cererile adiţionale, cererile deexercitare a unei căi de atac într-o etapă procesuală anterioară sau cererile formulate încursul procesului supuse timbrării potrivit art. 9 din ordonanţă.

Din moment ce art. 38 din ordonanţă face referire la 11fazele procesuale anterioare",acesta nu este aplicabil atunci când în aceeaşi etapă procesuală, respectiv în aceea asoluţionării căii de atac ordinare sau extraordinare, nu au fost achitate taxele judiciarede timbru în cuantumul legal.

În acest din urmă caz, dacă instanţa constată, ulterior momentului închideriidezbaterilor, dar anterior datei pronunţării hotărârii, că taxele judiciare de timbru aferentecererilor formulate în respectiva etapă procesuală nu au fost achitate în cuantum legal,acesteia îi revine obligaţia ca, prin încheiere, să repună cauza pe rol, în temeiul art. 400

C. proc. civY1, în vederea achitării taxelor judiciare de timbru în cuantumul legal. Repunereape rol a cauzei în acest caz constituie o obligaţie a instanţei, iar nu o facultate, neputându-seproceda la soluţionarea cauzei în lipsa achitării taxelor judiciare de timbru care reprezintă

costurile serviciului judiciar respectiv. În minuta de repunere pe rol a cauzei, instanţa vadispune şi citarea părţii în cauză cu menţiunea de a depune la dosar dovada achitării taxeijudiciare de timbru, sub sancţiunea anulării, ca netimbrată sau, după caz, ca insuficienttimbrată, a cererii formulate de aceasta; dacă pricina se judecă cu citarea părţilor, instanţadispune citarea tuturor acestora121.

În al treilea rând, art. 38 din ordonanţă este incident independent de soluţia pronun­

ţată asupra cererii formulate în etapa procesuală anterioară şi care nu a fost legal timbrată,cu excepţia cazului în care cererea în discuţie a fost anulată pentru nelegală timbrare.

De exemplu, dacă apelul este declarat împotriva hotărârii judecătoreşti prin careprima instanţă a anulat cererea de chemare în judecată ca netimbrată, instanţa de apel,indiferent de soluţia pe care o va pronunţa asupra apelului, nu va face aplicarea art. 38 dinordonanţă şi, ca atare, nu va obliga reclamantul la plata taxei judiciare de timbru aferentecererii de chemare în judecată.

nu au formulat cale de atac şi nici nu s-a formulat calea de atac împotriva lor, nu li se vor aplicaprevederile articolului în discuţie şi nu vor putea fi obligate la plata taxei de timbru pe care nu auachitat-o în fazele procesuale anterioare, instanţa de control judiciar nefiind învestită cu o acţiuneîn care acestea să aibă calitate procesuală".

111 Potrivit art. 400 C. proc. civ., dacă în timpul deliberării instanţa găseşte că sunt necesareprobe sau lămuriri noi, va dispune repunerea pe rol a cauzei, cu citarea părţilor.

1'1 În acelaşi sens, a se vedea L.AL. VIOREL, în L.AL. VIOREL et al., op. cit., p. 524. Autorul a arătaturmătoarele: ,,Eventual instanţa ar putea să solicite lămuriri noi, dispunând repunerea cauzei perol, în temeiul dispoziţiilor art. 400 NCPC; problema taxei ar fi pusă în dezbaterea contradictorie apărţilor şi, eventual s-ar stabili o nouă taxă jud iciară de timbru. Nu trebuie pierdut din vedere nicifaptul că, repunerea cauzei pe rol în această ipoteză atipică, urmată de stabilirea taxei, implică şinecesitarea acordării unui termen de plată, cu respectarea termenului de formulare a unei eventualecereri de reexaminare a modului de stabilire a taxei judiciare de timbru".

În opinia noastră, taxa judiciară de timbru nu trebuie pusă în discuţia contradictorie a părţilor,fiind o măsură cu caracter administrativ, iar termenul acordat părţii pentru îndeplinirea obligaţieide timbrare poate fi reprezentat de termenul de judecată stabilit prin încheierea de repunere acauzei pe rol.

O.U.G. NR. 80/2013

At·t. 38 539

Dacă apelul este respins, hotărârea primei instanţe de anulare a cererii de chemareîn judecată ca nelegal timbrată este menţinută şi, ca atare, reclamantului nu îi mai incumbă

obligaţia de a achita taxa judiciară de timbru aferentă acestei cereri.

Instanţa de apel va pronunţa o soluţie de admitere a apelului în următoarele cazuri:dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantumul legal a fost ataşată la dosar anteriorpronunţării soluţiei de către prima instanţă, însă aceasta nu a observat-o; reclamantuluinu i-a fost adusă la cunoştinţă obligaţia timbrării de către prima instanţă, indiferent dince cauză; reclamantului nu i-a fost acordat un termen de către prima instanţă în vedereaîndeplinirii acestei obligaţii.

În primul caz, nu există temei pentru aplicarea art. 38 din ordonanţă, din momentce taxa judiciară de timbru a fost achitată în mod legal în etapa judecăţii în primă instanţă.

În următoarele două cazuri, instanţa care va stabili în sarcina reclamantului obligaţiaataşării la dosar a dovezii achitării taxei judiciare de timbru, comunicându-i obligaţia, dedata aceasta în mod legal, şi acordându-i un termen judecătoresc pentru îndeplinireaobligaţiei, este fie instanţa de apel, după anularea hotărârii primei instanţe şi judecareaprocesului cu evocarea fondului, potrivit art. 480 alin. (3) teza I C. proc. civ., fie primainstanţă, în etapa rejudecării cauzei, raportat la teza a l i-a a aceluiaşi alineat111•

De asemenea, nu prezintă relevanţă pentru incidenţa art. 38 din ordonanţă soluţiapronunţată asupra căii de atac de către instanţa care face aplicarea acestui text legal.

Instanţa de recurs are obligaţia să aplice art. 38 din ordonanţă chiar şi atuncicând, de pildă, acesta este declarat împotriva sentinţei civile prin care prima instanţă aluat act de renunţarea reclamantului la judecata cererii de chemare în judecată, potrivitart. 406 C. proc. civ., indiferent de soluţia pe care o va pronunţa asupra recursului. Astfel,timbrarea constituie un aspect care se verifică cu prioritate faţă de condiţiile exercităriiactului procesual de dispoziţie al renunţării la judecată, manieră în care ar fi trebuit să

procedeze şi prima instanţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com