560
Art. 39
TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU
completului în drept să o judece, potrivit art. 60 alin. (1) lit. a) din Regulamentul de ordineinterioară al instanţelor judecătoreşti111.
Atunci când cererea de reexaminare este depusă în şedinţa de judecată a completuluicare a stabilit taxa judiciară de timbru, preşedintele acestui complet sau un alt membru alcompletului o va data, viza şi semna121, după care va dispune înaintarea acesteia completuluiîn drept să o soluţioneze. Totodată, instanţa va amâna pentru un anumit termen de judecată
soluţionarea cauzei în care a fost formulată cererea a cărei timbrare a fost contestată,având în vedere că timbrarea reprezintă o chestiune care se analizează cu prioritate,neputându-se proceda la judecata respectivei cereri.
1.10. Formularea cererii de reexaminare în etapa regularizării cererii de chemareîn judecată. Ordinea de soluţionare a cererii de reexaminare şi a cererii de acordarea facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru
Potrivit art. 200 alin. (3) teza I C. proc. civ., când cererea nu îndeplineşte cerinţeleprevăzute la art. 194-197 [art. 197 teza I din cod prevede că, în cazul în care cererea estesupusă timbrării, dovada achitării taxelor datorate se ataşează cererii - n.n.], reclamantuluii se vor comunica în scris lipsurile, cu menţiunea că, în termen de cel mult 10 zile de laprimirea comunicării, trebuie să facă completările sau modificările dispuse, sub sancţiuneaanulării cererii.
Din momentul comunicării adresei de complinire a lipsurilor cererii de chemareîn judecată către reclamant, între care se numără şi aceea vizând neataşarea la dosar adovezii taxei judiciare de timbru, începe să curgă termenul de 3 zile pentru formulareacererii de reexaminare împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru.
Potrivit art. 39 alin. (2) teza a li-a din ordonanţă, dispoziţiile art. 200 alin. (3) teza IC. proc. civ. rămân aplicabile în ceea ce priveşte complinirea celorlalte lipsuri ale cereriide chemare în judecată.
În raport de aceste dispoziţii legale, în practica judiciară s-a ivit o problemă ce a privitipoteza în care reclamantul nu a respectat solicitarea instanţei referitoare la complinireamai multor lipsuri ale cererii de chemare în judecată, printre care şi pe aceea de a timbracererea potrivit legii, însă, cu privire la această din urmă obligaţie, reclamantul a formulatcerere de reexaminare; astfel, s-a ridicat problema dacă s-ar mai impune sau nu soluţionareacererii de reexaminare, în condiţiile în care cererea de chemare în judecată ar trebui oricumanulată pentru neremedierea celorlalte lipsuri.
În acest caz, apreciem că se impune stabilirea de către judecător a termenului desoluţionare a cererii de reexaminare numai după expirarea termenului de 10 zile în carereclamantul urma să îşi complinească restul obligaţiilor puse în sarcina sa; în acel moment,judecătorul poate observa dacă reclamantul s-a conformat sau nu dispoziţiilor cuprinseîn rezoluţia de primire a cererii.
111 Potrivit art. 60 alin. (1) lit. a) din regulament, printre alte atribuţii, grefierul arhivar şiregistratorul primesc, înregistrează şi repartizează la secţii şi la celelalte compartimente actele desesizare a instanţei, dosarele de la celelalte instanţe şi restul corespondenţei.
121 În conformitate cu art. 116 alin. (6) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelorjudecătoreşti, cererile sau actele depuse în timpul şedinţei de judecată vor fi datate, vizate şi semnatede preşedintele completului de judecată sau de către un alt membru al completului.
O.U.G. NR. 80/2013
Art. 39 561
Astfel, dacă reclamantul şi-a îndeplinit restul obligaţiilor stabilite prin rezoluţia deprimire a cererii, judecătorul va fixa termenul pentru soluţionarea cererii de reexaminare,urmând a o judeca potrivit legii.
Cererea de reexaminare produce un efect întreruptiv al termenului de 10 zile înprivinţa complinirii obligaţiei de a ataşa la dosar dovada achitării taxei judiciare de timbru.
Ca atare, după momentul soluţionării cererii de reexaminare, în măsura în care în sarcinareclamantului subzistă obligaţia de achitare a unei taxe judiciare de timbru, va începe să
curgă un nou termen de 10 zile pentru complinirea carenţei constând în neataşarea ladosar a dovezii achitării taxei judiciare de timbru.
Dacă reclamantul nu şi-a îndeplinit restul obligaţiilor stabilite prin rezoluţia deprimire a cererii, judecătorul va proceda, cu prioritate, la anularea cererii de chemare înjudecată în condiţiile art. 200 alin. (4) C. proc. civ. Prioritatea în dispunerea acestei măsuriîn raport de soluţionarea cererii de reexaminare rezultă din faptul că reclamantul nu s-armai putea prevala de niciun folos practic decurgând din eventuala admitere a cererii salede reexaminare împotriva modului de stabilire a unei taxe judiciare de timbru aferenteunei cereri anulate; de asemenea, soluţia de admitere a cererii de reexaminare nu este,singură, nici de natură să salvgardeze cererea introductivă de aplicarea sancţiunii anulării.
În măsura în care s-a formulat cerere de reexaminare împotriva încheierii de anularea cererii de chemare în judecată, potrivit art. 200 alin. (5) C. proc. civ., soluţionarea cereriide reexaminare împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru se impune afi amânată, judecata acesteia depinzând de soluţia pronunţată asupra primei cereri dereexaminare111•
După momentul soluţionării cererii de reexaminare împotriva încheierii de anulare acererii de chemare în judecată, urmează a fi judecată şi cererea de reexaminare împotrivamodului de stabilire a taxei judiciare de timbru.
Dacă măsura anulării cererii de chemare în judecată a fost menţinută, cererea dereexaminare se va respinge ca rămasă fără interes. Dimpotrivă, dacă măsura anulării cereriinu a fost menţinută, considerându-se că reclamantul şi-a îndeplinit în termenul legal restulobligaţiilor sau că măsura a fost dispusă eronat, neexistând în sarcina sa aceste obligaţii,cererea de reexaminare se va soluţiona, potrivit legii, de către completul iniţial învestit.
Soluţiile menţionate anterior sunt aplicabile în măsura în care reclamantul nu aprocedat la achitarea taxei judiciare de timbru stabilite în sarcina prin rezoluţie.
În schimb, în ipoteza în care reclamantul a depus la dosar dovada achitării taxeijudiciare de timbru stabilite în sarcina sa prin rezoluţie, cererea de reexaminare nu se vamai respinge ca rămasă fără interes, nici atunci când măsura anulării cererii de chemare înjudecată, în temeiul art. 200 alin. (4) C. proc. civ., a fost menţinută. În acest caz, reclamantuljustifică interesul restituirii taxei judiciare de timbru achitate nelegal, potrivit art. 39 alin. (3)din ordonanţă.
111 Nu excludem, de plano, posibilitatea lăsării nesoluţionată a cererii de reexaminare, graţieordinii de soluţionare a cererilor, determinată de efectele produse prin judecata acestora. Considerămtotuşi că ar fi preferabilă soluţionarea ei, cu atât mai mult cu cât, potrivit art. 97 alin. (2) pct. 5 dinRegulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, se creează un dosar asociat pentrusoluţionarea cererii de reexaminare împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, cazîn care acesta ar figura drept nesoluţionat dacă s-ar adopta prima variantă.
562 Art. 39