"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 3

49

parţială, a unui contract de vânzare, prin care debitorul său, în calitate de vânzător, s-aobligat să transmită unei persoane, în calitate de cumpărător, proprietatea unui bun al său,în schimbul unui preţ în cuantum de 5.000 de lei, deşi preţul real al bunului, consemnatîn actul secret, este de 8.000 de lei, taxa judiciară de timbru aferentă acestei cereri sestabileşte potrivit art. 3 alin. (1) lit. b) din ordonanţă în funcţie de valoarea de 3.000 de lei.

Folosul patrimonial realizat de către creditor, prin admiterea acţiunii în declarareasimulaţiei, priveşte diferenţa de preţ în valoare de 3.000 de lei, sumă pe care creditorulare acum posibilitatea să o urmărească şi, ca atare, să îşi realizeze, în integralitate, creanţa.

De asemenea, în ipoteza în care actul secret este reprezentat de o donaţie, ce a fostdeghizată, în actul public, printr-o vânzare, acţiunea în declararea simulaţiei prin deghizarepoate fi introdusă şi în scopul reducţiunii donaţiei, în măsura în care aceasta este excesivă,caz în care cererea se promovează de către persoanele ce pot solicita reducţiunea potrivitart. 1.093 C. civ.'11

În ipoteza în care acţiunea în declararea simulaţiei contractului de vânzare estepromovată de moştenitorii rezervatari sau de succesorii acestora, apreciem că aceasta setimbrează potrivit art. 3 alin. (1) din ordonanţă prin raportare la valoarea părţii din rezervă

supuse reîntregirii prin reducţiunea donaţiei, aceasta fiind valoarea folosului patrimonialrealizat, indirect, prin admiterea acţiunii.

În cazul în care creditorul moştenitorului rezervatar introduce acţiunea în declarareasimulaţiei, taxa judiciară de timbru se stabileşte potrivit art. 3 alin. (1) din ordonanţă lafel ca în cazul acţiunilor revocatorii.

Dacă persoanele specificate mai sus formulează, în cadrul aceleiaşi cereri de chemareîn judecată, şi un capăt suplimentar având ca obiect reducţiunea liberalităţii, considerămcă acesta din urmă nu se va mai timbra, fiind incident art. 34 alin. (1) din ordonanţă,interpretat a contraria.

Interpunerea de persoane constituie un procedeu de simulaţie prin care una dintrepărţile actului secret şi real este ascunsă, fiind înlocuită, în actul public şi simulat, cu oaltă persoană.

Adevăratul contractant poate introduce acţiunea în declararea simulaţiei prininterpunere de persoane în vederea executării către sine a actului public, în ipoteza încare interpusul neagă existenţa simulaţiei. În acest caz, cererea în discuţie se timbrează

potrivit art. 3 alin. (1) din ordonanţă prin raportare la valoarea prestaţiei a cărei executareo urmăreşte reclamantul.

4.10. Cererile în materie de impreviziune[2J

Potrivit art. 1.271 alin. (1) C. civ., părţile sunt ţinute să îşi execute obligaţiile, chiardacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie din cauza creşterii costurilor executăriipropriei obligaţii, fie din cauza scăderii valorii contraprestaţiei.

111 Potrivit art. 1.093 C. civ., reducţiunea liberalităţilor excesive poate fi cerută numai de cătremoştenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum şi de către creditorii chirografari ai moştenitorilorrezervatari.

121 A se vedea, pentru timbrarea cererilor formulate în temeiul Legii nr. 77 /2016 privind dareaîn plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, publicată înM. Of. nr. 330 din 28 aprilie 2016, secţiunea §7 a comentariului aferent art. 29 din ordonanţă.

so Art. 3

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com