"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 3

61

reclamantul poate să indice, ca valoare a obiectului cererii, valoarea de circulaţie, valoareaimpozabilă sau, după caz, valoarea orientativă cuprinsă în grilele notariale.

În ipoteza în care cererea în declararea nulităţii absolute a contractului de schimbeste formulată de un terţ interesat, valoarea obiectului cererii este conferită de valoareafolosului patrimonial pe care tinde să îl obţină acesta prin desfiinţarea actului juridicrespectiv; de exemplu, dacă terţul reclamă un drept de proprietate asupra unuia dintrebunurile date în schimb, taxa judiciară de timbru trebuie stabilită potrivit art. 3 alin. (2)lit. a) teza I cu trimitere la alin. (1) al aceluiaşi articol din ordonanţă prin raportare lavaloarea acestuia, valoare prevăzută de art. 31 alin. (2) din ordonanţă şi apreciată la dataînregistrării cererii la instanţă.

4.11.6. Cererea în declararea nulităţii absolute sau, după caz, a nulităţii relative a unuicontract de donaţie

Potrivit art. 985 C. civ., donaţia este contractul prin care, cu intenţia de a gratifica,o parte, numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părţi,numită donatar.

Contractul de donaţie lovit de nulitate nu mai produce efecte juridice, acestea fiindreprezentate de drepturile şi obligaţiile părţilor; ca atare, donatorul nu mai trebuie să executeobligaţia de predare a bunului donat sau, după caz, este îndreptăţit la restituirea acestuia.

În ipoteza în care cererea este formulată de către donator, acesta tinde să îşi protejezedreptul de proprietate asupra bunului transmis în patrimoniul donatarului, urmărind, caefect al nulităţii, restituirea (atunci când a procedat la predarea bunului) sau, după caz,păstrarea acestui bun în propriul patrimoniu (atunci când nu a procedat încă la predareabunului).

În acest caz, taxa judiciară de timbru trebuie stabilită potrivit art. 3 alin. (2) lit. a)teza I cu trimitere la alin. (1) al aceluiaşi articol din ordonanţă prin raportare la valoareabunului donat, valoare prevăzută de art. 31 alin. (2) din ordonanţă şi apreciată la dataînregistrării cererii la instanţă; în cazul bunurilor mobile, valoarea acestora este cea decirculaţie, iar în cazul bunurilor imobile, reclamantul poate să indice, ca valoare a obiectuluicererii, valoarea de circulaţie, valoarea impozabilă sau, după caz, valoarea orientativă

cuprinsă în grilele notariale.

În ipoteza în care cererea este formulată de donatar, aceasta se timbrează cu taxă

judiciară în cuantum fix de 20 de lei, potrivit dispoziţiilor art. 27 din ordonanţă, întrucâtîn cuprinsul contractului de donaţie nu este stipulată nicio obligaţie în sarcina sa şi, caatare, obiectul cererii în declararea nulităţii contractului de donaţie prin care s-ar tindela protejarea dreptului de a nu executa această obligaţie sau, după caz, de a fi restituită

prestaţia ce formează obiectul obligaţiei nu poate fi evaluat în bani.

Aceeaşi taxă judiciară de timbru se datorează şi în ipoteza în care donaţia este cusarcini, însă obiectul acestora nu este evaluabil în bani.

În schimb, în aceeaşi ipoteză în care cererea este formulată de către donatar, însă

donaţia este cu sarcini, iar obiectul sarcinii este evaluabil în bani, donatarul tinde să obţină,ca efect al nulităţii donaţiei, fie înlăturarea obligaţiei de executare a sarcinii, fie, dacă estecazul, restituirea bunului ce constituie obiectul sarcinii.

62

Art. 3

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

În acest caz, taxa judiciară de timbru trebuie stabilită potrivit art. 3 alin. (2) lit. a)teza I cu trimitere la alin. (1) al aceluiaşi articol din ordonanţă prin raportare la valoareaobiectului sarcinii, valoare prevăzută de art. 31 alin. (2) din ordonanţă şi apreciată la dataînregistrării cererii la instanţă; în cazul bunurilor mobile, valoarea acestora este cea decirculaţie, iar în cazul bunurilor imobile, reclamantul poate să indice, ca valoare a obiectuluicererii, valoarea de circulaţie, valoarea impozabilă sau, după caz, valoarea orientativă

cuprinsă în grilele notariale.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com