privată, datat de părţi la 15 august 2012 şi înregistrat la organele fiscale, prin care A îi închiriase imobilul pe o perioadă de un an contra unei chirii achitate anticipat. C arată şi dovedeşte că a făcut îmbunătăţiri de 5.000 lei la imobil, cu acordul prealabil al lui A.
B îl cheamă în judecată pe C pentru evacuarea din imobil, în calitatea sa de proprietar asupra imobilului.
C solicită respingerea acţiunii, întrucât contractul său de locaţiune este valabil şi îl cheamă în garanţie pe A, solicitând restituirea chiriei de la data evacuării. De asemenea, prin cerere reconvenţională, C solicită de la B să fie despăgubit cu valoarea îmbunătăţirilor.
a. În ce situaţii contractul de locaţiune încheiat anterior vânzării este opozabil noului proprietar?
b. Arătaţi soluţia instanţei.
Speţa nr. 2
Consiliul local A a aprobat prin hotărâre închirierea unui spaţiu societăţii B, astfel încât în baza acestei hotărâri s-a încheiat contractul de închiriere nr. 1/2012.
Ulterior, ca urmare a alegerilor locale anticipate, a fost ales un nou consiliu local, iar hotărârea iniţială a fost revocată, întrucât societatea X
urma să realizeze în acel spaţiu primul restaurant de profil din oraş şi să
doneze oraşului suma de SO.OOO de dolari.
Astfel, a fost încheiat contractul de închiriere nr. 2/2012 privind acelaşi spaţiu cu societatea X, aceasta plătind chiria în avans pe 6
luni.
134 !-! -----------------
Contractul de locaţiune !
Întrucât B a refuzat să părăsească spaţiul ocupat, societatea X a chemat-o în judecată pentru evacuare, chemând în garanţie şi Consiliul local A pentru restituirea chiriei şi despăgubiri.
Arătaţi soluţia instanţei.
Speţa nr. 3
A se judecă cu B pentru proprietatea asupra unui imobil.
Procesul durează un an, iar Y este în posesia imobilului.
A câştigă procesul, stabilindu-se prin hotărâre judecătorească
definitivă că el este proprietar în mod retroactiv, de la data declanşării procesului.
Ca atare, A îl cheamă în judecată pe B pentru a i se plăti chirie în cuantum de 250 de euro pe lună pentru perioada de un an, cât a durat procesul.
Arătaţi soluţia instanţei.
Speţa nr. 4
Între A şi B s-a încheiat un contract de locaţiune a unui autoturism pentru o perioadă de 3 ani, pentru o chirie de 300 de lei, plătibilă lunar.
După un an de la încheierea contractului de locaţiune, între B şi C s-a încheiat un contract de sublocaţiune privind acelaşi autoturism, pentru o chirie de 400 de lei lunar.
A l-a chemat în judecată pe B pentru rezilierea contractului de locaţiune, arătând că autoturismul a fost închiriat lui B pentru folosinţă proprie, şi nu să fie dat în sublocaţiune, că C foloseşte acest autoturism la activităţi de taximetrie şi că B nu avea dreptul de a percepe o chirie mai mare decât cea din contractul principal.
a. În ce condiţii poate fi încheiată sublocaţiunea?
b. Arătaţi soluţia instanţei.
Speţa nr. 5
Între A, locator, şi B, locatar, s-a încheiat un contract de locaţiune pentru un imobil cu 3 camere pentru o durată de un an pentru o chirie de 1.500 de lei lunar. După 6 luni de la încheierea
contractului, din cauza unui cutremur, imobilul a fost avariat, una dintre camere nemaiputând fi folosită, iar celelalte două necesitând reparaţii ample.
B l-a chemat în judecată pe A pentru reducerea cu ½ a chiriei şi efectuarea reparaţiilor la imobil.
A a solicitat respingerea acţiunii, arătând că nu are nicio culpă şi că reparaţiile bunului în timpul locaţiunii trebuie suportate de locatar, întrucât el este cel care foloseşte bunul dat în locaţiune.
Arătaţi soluţia instanţei.