"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Add to favorite ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Speţa nr. 6

La data de 1 martie 2018, arhitectul A, în calitate de locatar, a încheiat un contract de locaţiune cu B, locator, pentru un spaţiu locativ situat la parterul unui imobil, cu scopul desfăşurării activităţii profesionale a unui cabinet de arhitectură pentru care A era înregistrat ca persoană fizică autorizată. Contractul a fost încheiat pe durată nedeterminată, iar plata chiriei urma să fie efectuată

trimestrial.

Întrucât afacerea nu a mers bine, la data de 1 ma r tie 2019, A a încetat să mai plătească chiria şi a eliberat spaţiul închiriat. În rapo r t de această situaţie, B l-a chemat în judecată pe A, solicitând plata chiriei până când îşi va găsi un alt chiriaş.

A s-a apărat, arătând că locaţiunea se consideră încetată la expirarea termenului de un an de la data încheierii contrac t ului, ast fe l că nu datorează nimic locatorului.

Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 7

La data de 15 ianuarie 2015, A a încheiat cu B un contract de locaţiune pe durată nedeterminată în care s-a stipulat că locata r ul B

poate să denunţe unilateral contrac t ul cu un termen de preaviz de 60

de zile şi cu plata unei sume reprezentând echivalen t ul a 5 chirii lunare.

136 r! ------------------

Contractul de locaţiune [

La data de 1 iulie 2017, B i-a trimis lui A o notificare de denunţare unilaterală a contractului, iar la expirarea termenului de preaviz, a eliberat spaţiul închiriat.

A l-a chemat în judecată pe B pentru ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, instanţa să dispună obligarea pârâtului la plata sumei reprezentând 5 chirii lunare pentru a considera contractul încetat prin denunţare unilaterală.

Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 8

Între A, locator, şi B, locatar, s-a încheiat un contract de locaţiune pentru o locuinţă cu 3 camere pentru o durată de doi ani.

După 3 luni de la încheierea contractului, locuinţa a fost inundată ca urmare a fisurării conductei de apă.

B i-a solicitat lui A luarea măsurilor pentru repararea conductei, însă A a refuzat, pe motiv că repararea instalaţiilor interioare din locuinţă revine locatarului, deoarece acesta este singurul care are acces permanent în acel spaţiu şi are obligaţia de a folosi bunul primit în locaţiune ca un bun proprietar.

A l-a chemat în judecată pe B, solicitând obligarea acestuia la repararea conductei de apă şi la despăgubiri pentru bunurile a fe ctate de inundaţie.

Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 9

Între A, locator, şi B, locatar pro fe sionist, s-a încheiat un contract de locaţiune pentru o clădire, în vederea funcţionării unei grădiniţe.

U lterior, între părţi au intervenit neînţelegeri, A dorind o chirie mai mare, iar B refuzând să o achite.

A a publicat un anunţ în presa locală, prin care a invocat fa ptul că B a adus modi fi cări la structura de rezistenţă a clădirii, modificări care ar pune în pericol siguranţa copiilor de la grădiniţă.

Speţe

B l-a chemat în judecată pe A, solicitând obligarea lui A la despăgubiri de 10.000 lei, arătând că nu a făcut modificări la spaţiul închiriat şi că nu există niciun act emis de vreo autoritate competentă

care să constate că au fost aduse modificări la structura de rezistenţă

a clădirii unde funcţiona grădiniţa, publicarea anunţului de către pârât producându-i prejudicii reclamantei.

Arătaţi soluţia instanţei.

138 1 >-------------------

Capitolul VI Contractul de închiriere

a locuintei

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com