Speţa nr. 6
La data de 1 martie 2018, arhitectul A, în calitate de locatar, a încheiat un contract de locaţiune cu B, locator, pentru un spaţiu locativ situat la parterul unui imobil, cu scopul desfăşurării activităţii profesionale a unui cabinet de arhitectură pentru care A era înregistrat ca persoană fizică autorizată. Contractul a fost încheiat pe durată nedeterminată, iar plata chiriei urma să fie efectuată
trimestrial.
Întrucât afacerea nu a mers bine, la data de 1 ma r tie 2019, A a încetat să mai plătească chiria şi a eliberat spaţiul închiriat. În rapo r t de această situaţie, B l-a chemat în judecată pe A, solicitând plata chiriei până când îşi va găsi un alt chiriaş.
A s-a apărat, arătând că locaţiunea se consideră încetată la expirarea termenului de un an de la data încheierii contrac t ului, ast fe l că nu datorează nimic locatorului.
Arătaţi soluţia instanţei.
Speţa nr. 7
La data de 15 ianuarie 2015, A a încheiat cu B un contract de locaţiune pe durată nedeterminată în care s-a stipulat că locata r ul B
poate să denunţe unilateral contrac t ul cu un termen de preaviz de 60
de zile şi cu plata unei sume reprezentând echivalen t ul a 5 chirii lunare.
136 r! ------------------
Contractul de locaţiune [
La data de 1 iulie 2017, B i-a trimis lui A o notificare de denunţare unilaterală a contractului, iar la expirarea termenului de preaviz, a eliberat spaţiul închiriat.
A l-a chemat în judecată pe B pentru ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, instanţa să dispună obligarea pârâtului la plata sumei reprezentând 5 chirii lunare pentru a considera contractul încetat prin denunţare unilaterală.
Arătaţi soluţia instanţei.
Speţa nr. 8
Între A, locator, şi B, locatar, s-a încheiat un contract de locaţiune pentru o locuinţă cu 3 camere pentru o durată de doi ani.
După 3 luni de la încheierea contractului, locuinţa a fost inundată ca urmare a fisurării conductei de apă.
B i-a solicitat lui A luarea măsurilor pentru repararea conductei, însă A a refuzat, pe motiv că repararea instalaţiilor interioare din locuinţă revine locatarului, deoarece acesta este singurul care are acces permanent în acel spaţiu şi are obligaţia de a folosi bunul primit în locaţiune ca un bun proprietar.
A l-a chemat în judecată pe B, solicitând obligarea acestuia la repararea conductei de apă şi la despăgubiri pentru bunurile a fe ctate de inundaţie.
Arătaţi soluţia instanţei.
Speţa nr. 9
Între A, locator, şi B, locatar pro fe sionist, s-a încheiat un contract de locaţiune pentru o clădire, în vederea funcţionării unei grădiniţe.
U lterior, între părţi au intervenit neînţelegeri, A dorind o chirie mai mare, iar B refuzând să o achite.
A a publicat un anunţ în presa locală, prin care a invocat fa ptul că B a adus modi fi cări la structura de rezistenţă a clădirii, modificări care ar pune în pericol siguranţa copiilor de la grădiniţă.
Speţe
B l-a chemat în judecată pe A, solicitând obligarea lui A la despăgubiri de 10.000 lei, arătând că nu a făcut modificări la spaţiul închiriat şi că nu există niciun act emis de vreo autoritate competentă
care să constate că au fost aduse modificări la structura de rezistenţă
a clădirii unde funcţiona grădiniţa, publicarea anunţului de către pârât producându-i prejudicii reclamantei.
Arătaţi soluţia instanţei.
138 1 >-------------------
Capitolul VI Contractul de închiriere
a locuintei