"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Răspunderea penală pentru malpraxis medical” de Irina Kuglay

Add to favorite „Răspunderea penală pentru malpraxis medical” de Irina Kuglay

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

În imediata vecinătate a culpei cu prevedere

155

Aparent, neacordarea asistenţei medicale cu prima ocazie, cunoscându-se starea de sarcină cu avort incomplet infectat, şi neluarea vreunor măsuri pentru trimiterea pacientei la alt spital constituie fapte comise din culpă cu prevedere, medicii prevăzând posibilitatea ca evoluţia cazului să fie letală, dar sperând că, datorită unor conjuncturi exterioare lor, aceasta nu se va petrece.

În realitate, forma de vinovăţie a culpei cu prevedere poate fi reţinută într-o astfel de situaţie numai dacă făptuitorul îşi întemeiază

această aşteptare pe date obiective, pe împrejurări ce îl îndreptăţesc să

presupună în mod rezonabil că urmarea va fi evitată (spre exemplu, în speţa redată, dacă are motive concrete să creadă că pacient� chiar se va îndrepta de îndată la alt spital, unde va primi îngrijiri). Insă când convingerea că rezultatul nu se va produce „nu este una bazată pe împrejurări de factură obiectivă, ci o simplă speranţă, dependentă de hazard, vom fi în prezenţa unei intenţii eventuale"1, şi nu în prezenţa culpei; a fortiori, când refuzul asistenţei medicale nu este însoţit măcar de reprezentarea, fie şi hazardată, că urmarea nu se va produce, ci de totala indiferenţă faţă de consecinţele unui atare refuz.

Speţa care a prilejuit aici distincţia dintre culpa cu prevedere şi intenţia indirectă este reprezentativă pentru numeroase situaţii în practica instituţiilor de sănătate din România; reconsiderarea tratamentului penal al acestor situaţii, după atare distincţii din latura subiectivă, ar fi, poate, de natură să o descurajeze.

Cu aceeaşi finalitate, voi lua în discuţie în secţiunea următoare infracţiunea de lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate.

Secţiunea a 2-a. Examen de lege ferenda al infracţiuniide lăsare fără ajutor a unei persoane

aflate în dificultate

Potrivit art. 203 alin. (1) C.pen., constituie infracţiunea de lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate „omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către 1 F. Streteanu, op. cit., p. 237.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com