3. Etica şi integritatea academică
Crearea unui mediu academic incluziv: promovarea uneiculturi academice care recunoaşte diversitatea, şi carelucrează activ pentru a elimina barierele care pot amplificavulnerabilitatea.
Abordarea eficientă a vulnerabilităţii în mediul academicimplică provocări semnificative, precum: identificarea corectă şicompletă a formelor de vulnerabilitate, înţelegerea nevoilorspecifice ale celor afectaţi şi dezvoltarea de răspunsuri eticeadecvate.
3.4. 7. Principiul precauţiei
Principiul precauţiei40 reprezintă o abordare etică ş1
filosofică în gestionarea riscului şi incertitudinii, avândimplicaţii profunde în diverse domenii, inclusiv în eticaacademică, cercetare şi politica publică. Originar din domeniulmanagementului de mediu şi al reglementărilor privindsănătatea publică, principiul precauţiei subliniază necesitateaacţiunii preventive în faţa potenţialelor riscuri pentru sănătateaumană sau mediul înconjurător, chiar şi atunci când doveziştiinţifice complete nu sunt disponibile. Acest principiu a fostextins şi adaptat pentru a aborda complexitatea şi incertitudineainerentă în cadrul practicilor academice şi de cercetare, 40 Principiul precauţiei se bazează pe un fundament etic care prioritizează
prudenţa şi responsabilitatea în luarea deciziilor, în contextul incertitudinii şi al potenţialelor riscuri. Filosofie, acesta este legat de conceptul de nonmaleficenţă, unul dintre principiile bioeticii, care implică evitarea răului sau a prejudiciului. Principiul precauţiei încorporează o dimensiune anticipativă, solicitând evaluarea proactivă a riscurilor şi adoptarea măsurilor de precauţie pentru a preveni daunele potenţiale înainte de a se materializa.
63