CAPITOLUL 7
Consimtământul informat
Principiul etic general al respectării capacităţii autonome a pacienţilor de a lua decizii este reflectat în Codul Etic al Asociaţiei Psihologice Americane (APA, 2010) prin articole care le cer psihologilor să furnizeze informaţii şi să se asigure că obţin consimţământul consumatorilor de servicii psihologice ( de pildă, Articolul 3.10). Doctrina consimţământului informat izvorăşte în special din Principiul General E: Respectul faţă de drepturile şi demnitatea persoanelor, care le impune psihologilor să respecte autodeterminarea altor oameni.
Respectul faţă de capacitatea de decizie a pacientului a influenţat formularea şi conţinutul şi ale altor articole din Codul Etic al APA. De exemplu, publicitatea trebuie să fie realizată cu transparenţă şi cu mesaje care conţin informaţii exacte, astfel încât pacienţii potenţiali să poată alege în cunoştinţă de cauză
serviciile unui anumit psiholog. În plus, respectul faţă de autonomia pacientului guvernează şi selecţia obiectivelor tratamentului. În acest capitol, prezentăm unele probleme etice dificile pentru care este deosebit de important principiul respectului faţă de autonomia pacientului. Alte probleme legate de respectul faţă de autonomia pacientului sunt prezente în Capitolul 9.
SAMUEL J. KNAPP, MICHAEL C. GOTTLIEB, MITCHELL M. HANDELSMAN
Ce includem în anunţurile publicitare?
217
Prin articolul 5.0lb, Codul Etic al APA identifică anumite activităţi care sunt lipsite de etică în materia publicităţii: Psihologii nu fac afirmaţii false, înşelătoare sau frauduloase cu privire la (1) specializarea, experienţa sau competenţa lor; (2) pregătirea lor academică; (3) acreditările lor; (4) afilierile lor la instituţii sau asociaţii; (5) serviciile pe care le oferă; (6) bazele ştiinţifice sau clinice sau rezultatele sau gradul de succes al serviciilor lor; (7) onorariile lor; (8) publicaţiile sau rezultatele cercetărilor lor.