"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Dileme etice în psihoterapie” de Samuel J. Knapp

Add to favorite „Dileme etice în psihoterapie” de Samuel J. Knapp

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

a strategiilor de optimizare a calităţii şi a modelului decizional etic bazat pe principii. Aici sunt relevante strategiile distale de optimizare a calităţii: psihologii trebuie să încerce să anticipeze posibilitatea apariţiei unor asemenea situaţii. Unii autori subliniază importanţa abordării temei încetării tratamentului încă din fazele incipiente ale tratamentului ( de pildă, Anderson şi Handelsman, 2010; Rice şi Follette, 2003; Swift şi Greenberg, SAMUEL J. KNAPP, MICHAEL C. GOTTLIEB, MITCHELL M. HANDELSMAN

2014; Younggren şi Gottlieb, 2008). Printre altele, ca parte a 241

procesului de obţinere a consimţământului informat, psihologii trebuie să discute despre aşteptările pe care le au faţă de pacienţi în cadrul tratamentului şi despre felul cum îndeplinirea acestor aşteptări este direct legată de încetarea sau continuarea terapiei.

Eşecul pacientului de a respecta cerinţele de bază ale tratamentului, cum sunt punctualitatea, evitarea comportamentelor de transgresare a limitelor, implicarea în terapie, achitarea facturilor şi efectuarea temelor pentru acasă, trebuie să determine aducerea în discuţie a încetării tratamentului sau, dacă este cazul, reevaluarea planului de tratament.

Uneori psihologilor nu le face plăcere să-şi recunoască nereu­

şitele şi din această cauză ar putea să nu fie suficient de atenţi la unele semnale care apar încă de la începutul unei terapii.

Asemenea semne timpurii cu privire la faptul că tratamentul poate fi pus în pericol ar putea fi refuzul pacienţilor de a plăti şedinţele sau lipsa lor de aderenţă la recomandările terapeutice.

Asemenea comportamente pot trezi în terapeut sentimente de indignare, care pot favoriza apoi luarea unor decizii bazate pe factori nonraţionali, cum ar fi încetarea prematură a terapiei fără

o explorare adecvată a motivelor reale ale lipsei de aderenţă la tratament.

În Capitolul 3 am prezentat varianta de utilizare a regulii celor patru şedinţe: dacă un pacient nu a făcut nicio schimbare până la cea de-a patra şedinţă sau dacă nu se poate realiza o bună relaţie terapeutică, psihologul poate folosi o fişă de evaluare pentru a revizui obiectivele şi procedeele terapeutice.

Cu toate că unii psihologi pot aştepta mai mult de patru şedinţe înainte de a lua în considerare o reevaluare a planului de tratament, recomandăm ca strategia de reevaluare a obiectivelor şi Dileme etice în psihoterapie■ Consimţământul informat

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com