— Mona Reine…
— Da… Mona Reine…
— Mona Reine… este o lume întreagă…
— Da, e o lume întreagă, a răspuns Oto cu voce joasă. Poate că nu ar trebui să îl dăm copilului nostru… Nu este mai bine să optăm pentru un prenume simplu și frumos? Anna, de exemplu…
— De ce nu?… Mai avem timp, ne vom gândi la asta, a spus Mizuné tandru.
— Da. Să nu ne grăbim… Dar trebuie spus că vine pe lume într-un moment deosebit de tulbure… a răspuns Oto privind îngrijorat la ecranul computerului.
S-au privit fără să scoată un cuvânt; apoi s-au sărutat. Mizuné i-a cuprins umerii cu brațul stâng, iar el, la rândul lui, și-a strâns soția la piept. Au rămas multă vreme în această îmbrățișare tandră și iubitoare. Atunci s-a văzut micul ceas al Annei strălucind pe încheietura delicată a lui Mizuné, ca o pepită de aur scânteietoare pe fundul unui pârâiaș limpede, ritmând și punctând iar și iar curgerea vieții.
MULȚUMIRI
Lui Danièle Laridan și Sumiko Kurata. Povestea lor a fost o îndepărtată sursă de inspirație.
Lui Junpei Gomikawa (†), autorul cărții Condiția omului (1956–1958). Tatăl meu, ca vechi soldat clasa a III-a în Armata Imperială Japoneză, s-a recunoscut în Kaji, personajul principal al acestui roman.
Lui Masaki Kobayashi (†), realizatorul filmului-fluviu Condiția omului (1959–1961), adaptare a romanului scris de Junpei Gomikawa.
Actorului Tatsuya Nakadai pentru scena cu brațul smuls al unei fetițe. El este cel care interpretează magnific rolul lui Kaji, în filmul lui Masaki Kobayashi.
Lui Akira Fujiwara (†), autorul cărții Note despre viața mea de soldat pe frontul chinez (2002).
Lui Haruki Murakami. Lectura dintr-o suflare a romanului Uciderea Comandorului în ianuarie 2019 a declanșat scrierea romanului Regina inimii.
Lui Andris Nelsons. Interpretarea sa sclipitoare a Simfoniei a opta de Șostakovici, în fruntea Orchestrei filarmonice din Berlin (concertul din 16 octombrie 2010), m-a însoțit pe întreg parcursul scrierii Reginei inimii.
Lui Jean-Marie Laclavetine, deoarece această carte, la fel ca precedenta, Inimă frântă, este populată de fantome, de morți-vii.
În seria de autor Eric-Emmanuel Schmitt au apărut
Milarepa
Domnul Ibrahim şi florile din Coran
Oscar şi Tanti Roz
Copilul lui Noe
Viaţa mea cu Mozart
Secta Egoiştilor
Evanghelia după Pilat
Pe când eram o operă de artă
Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri
Concert în memoria unui înger
Visătoarea din Ostende
Cei doi domni din Bruxelles
Femeia în faţa oglinzii
Elixirul dragostei
Otrava iubirii
Noaptea de foc
Adolf H. Două vieţi
Omul care vedea dincolo de chipuri
Răzbunarea iertării
Doamna Pylinska şi secretul lui Chopin
Félix şi izvorul invizibil
Jurnalul unei iubiri pierdute
Provocarea Ierusalimului