TUTUROR CONCEPTELOR PURE ALE INTELECTULUI
Secţiunea a treia
§ 10.[32] DESPRE CONCEPTELE PURE ALE INTELECTULUI SAU CATEGORII
Aşa cum s-a spus de mai multe ori, logica generală face abstracţie de întregul conţinut al cunoştinţei şi aşteaptă să i se dea de altundeva, fie de oriunde, reprezentări, pentru a le transforma mai întâi în concepte, ceea ce se face analitic. Dimpotrivă, Logica transcendentală are în faţa ei un divers al sensibilităţii a priori pe care i-l oferă Estetica [A 77] transcendentală, pentru a da conceptelor pure ale intelectului o materie, iară care ele ar fi lipsite de orice conţinut, ar fi deci absolut goale. Spaţiul şi timpul conţin un divers al intuiţiei pure a priori, dar aparţin totuşi condiţiilor receptivităţii simţirii noastre, condiţii care numai ele îi permit să primească reprezentări despre obiecte şi care, prin urmare, trebuie să afecteze totdeauna şi conceptul lor. Dar spontaneitatea gândirii noastre reclamă ca acest divers să fie mai întâi, într-un anumit mod, parcurs, acceptat şi legat, pentru a face din el o cunoştinţă. Numesc această acţiune sinteză.
[B 103] Dar prin sinteză înţeleg, în sensul cel mai general al acestui cuvânt, acţiunea de a adăuga unele la altele diverse reprezentări şi de a concepe diversitatea lor într-o cunoştinţă. O astfel de sinteză este pură dacă diversul nu e dat empiric, ci a priori (ca cel care este dat în spaţiu şi timp). Anterior oricărei analize a reprezentărilor noastre, acestea trebuie să fie mai întâi date, şi, în ce priveşte conţinutul, nici un concept nu se poate naşte analitic. Dar sinteza unui divers (dat empiric sau a priori) produce mai întâi o cunoştinţă care, ce-i drept, poate fi la început încă grosolană şi confuză, deci are nevoie de analiză; sinteza este totuşi aceea care adună propriu-zis elementele în cunoştinţe şi le reuneşte într-un [A 78] conţinut anumit; ea este deci primul lucru căruia trebuie să-i acordăm atenţie, când vrem să judecăm despre originea primă a cunoaşterii noastre.
Sinteza în genere este, cum vom vedea mai târziu, simplul efect al imaginaţiei, al unei funcţii oarbe, dar indispensabile a sufletului, fără care nu am avea niciodată şi niciunde o cunoaştere, dar de care numai rareori suntem conştienţi. Dar a aduce această sinteză la concepte este o funcţie care aparţine intelectului şi prin care el ne procură mai întâi cunoştinţă în înţelesul propriu al acestui cuvânt.
[B 104] Sinteza pură, reprezentată în mod general, dă conceptul pur al intelectului. Prin această sinteză înţeleg însă pe aceea care se întemeiază pe un principiu al unităţii sintetice a priori: astfel, numărarea noastră (aceasta se observă îndeosebi când e vorba de numere mai mari) este o sinteză care se efectuează după concepte, fiindcă are loc după un principiu comun al unităţii (de exemplu, al decadei). Sub acest concept, unitatea în sinteza diversului devine deci necesară.
Diverse reprezentări sunt reduse analitic la un concept (problemă despre care tratează logica generală). Dar logica transcendentală ne învaţă nu cum să reducem reprezentările la concepte, ci sinteza pură a reprezentărilor. Primul lucru care trebuie să ne fie dat pentru ca o cunoaştere a priori a tuturor obiectelor să devină posibilă este diversul intuiţiei pure; [A 79] al doilea este sinteza acestui divers prin imaginaţie, dar ea nu dă încă nici o cunoştinţă. Conceptele care dau acestei sinteze pure unitate şi constau numai în reprezentarea acestei unităţi sintetice necesare adaugă al treilea lucru la cunoaşterea unui obiect care se prezintă; ele se întemeiază pe intelect.
Aceeaşi funcţie care dă diferitelor reprezentări unitate într-o judecată [B 105] conferă unitate şi simplei sinteze de diferite reprezentări într-o intuiţie, unitate care, în general vorbind, se numeşte concept pur al intelectului. Acelaşi intelect deci, şi anume prin aceleaşi acte prin care a produs în concepte, cu ajutorul unităţii analitice, forma logică a unei judecăţi, introduce cu ajutorul unităţii sintetice a diversului care se găseşte în intuiţia în genere şi în reprezentările lui un conţinut transcendental; de aceea ele se numesc concepte pure ale intelectului, care se raportează a priori la obiecte, ceea ce nu poate face logica generală.
În felul acesta, există exact atâtea concepte pure ale intelectului care se raportează a priori la obiecte ale intuiţiei în genere câte funcţii logice existau în toate judecăţile posibile în tabelul precedent: căci funcţiile amintite epuizează complet intelectul şi îi măsoară în întregime capacitatea. Vom numi aceste concepte, după Aristotel, [A 80] categorii, întrucât intenţia noastră este la origini identică în totul cu a sa, deşi în realizare se îndepărtează foarte mult de ea.
[B 106] Tabelul categoriilor
1 2
ALE CANTITĂŢII: ALE CALITĂŢII:
UnitateRealitate
Pluralitate Negaţie
Totalitate Limitaţie
3
ALE RELAŢIEI:
Ale Inerenţei şi Subzistenţei (substantia et accidens)
Ale Cauzalităţii şi Dependenţei (cauză şi efect)
Ale Comunităţii (acţiune reciprocă între activ şi pasiv)
4
ALE MODALITĂŢII:
Posibilitate - Imposibilitate
Existenţă - Nonexistenţă
Necesitate - Contingenţă
Aceasta este deci lista tuturor conceptelor originar pure ale sintezei pe care intelectul le cuprinde a priori în sine şi în temeiul cărora numai el este un intelect pur, pentru că numai cu ajutorul lor el poate înţelege ceva în diversul intuiţiei, adică poate gândi un obiect al ei. Această diviziune este dedusă sistematic dintr-un principiu comun, anume din [A 81] facultatea de a judeca (care este totuna cu facultatea de a gândi), şi nu s-a născut rapsodic dintr-o cercetare, întreprinsă la întâmplare, a conceptelor pure, de a căror enumerare completă [B 107] nu putem fi niciodată siguri, fiindcă sunt stabilite numai prin inducţie, fără a ne gândi că pe cale inductivă nu se concepe niciodată de ce tocmai aceste concepte şi nu altele aparţin intelectului pur. A fost un plan demn de un bărbat perspicace ca Aristotel acela de a căuta să stabilească aceste concepte fundamentale. Dar fiindcă nu avea nici un principiu, el le-a adunat în grabă, aşa cum i se prezentau, şi a adunat mai întâi zece din ele, pe care le-a numit categorii (predicamente). Pe urmă, a crezut să mai fi găsit alte cinci, pe care le-a adăugat la celelalte sub numele de postpredicamente. Totuşi, tabelul lui nu a rămas mai puţin incomplet. În afară de aceasta, se mai găsesc printre ele şi câteva moduri ale sensibilităţii pure (quando, ubi, situs, de asemenea, prius, simul) şi unul empiric (motus), care nu aparţin câtuşi de puţin acestui registru genealogic al intelectului; sau sunt enumerate în el şiconceptele derivate printre conceptele originare (actio, passio), iar unele dintre acestea din urmă lipsesc cu totul.
În legătură cu acestea din urmă, trebuie să mai notăm: categoriile, ca adevăratele concepte originare ale intelectului pur, îşi au şi conceptele lor derivate tot atât de pure, care nu pot fi câtuşi de puţin omise într-un sistem complet de filosofie transcendentală, [A 82] dar eu pot fi mulţumit cu simpla lor menţionare înlr-o încercare pur critică.
[B 108] Fie-mi îngăduit să numesc aceste concepte pure, dar derivate ale intelectului predicabilii intelectului pur (în opoziţie cu predicamentele). Dacă avem conceptele originare şi primitive, se pot adăuga uşor cele derivate şi subalterne, şi arborele genealogic al intelectului pur se poate zugrăvi complet. Cum eu am a face aici nu cu executarea integrală a sistemului, ci numai cu principiile necesare unui sistem, îmi rezerv completarea pentru o altă lucrare. Dar putem atinge destul de uşor acest scop, dacă luăm tratatele ontologice şi subordonăm, de exemplu, categoriei cauzalităţii predicabilii forţei, acţiunii, pasiunii; categoriei comunităţii – pe cei ai prezenţei, rezistenţei; predicamentelor modalităţii – predicabilii naşterii, morţii, schimbării etc. Categoriile combinate cu modurile (modis) sensibilităţii pure sau chiar între ele dau un mare număr de concepte derivate a priori; a le nota şi expune, pe cât posibil integral, ar fi o muncă utilă şi nu neplăcută, dar de care ne putem dispensa aici.
Mă dispensez înadins de a da definiţiile acestor categorii în acest tratat, deşi sunt în posesia lor. Voi analiza, în cele ce urmează, aceste concepte [A 83] în măsura în care este necesar [B 109] în legătură cu teoria metodei pe care o elaborez. Într-un sistem al raţiunii pure, ele mi-ar putea fi cerute cu tot dreptul; dar aici ele ar distrage atenţia de la problema principală a cercetării, provocând îndoieli şi obiecţii pe care le putem foarte bine amâna pentru altă ocazie, fără a dăuna cu ceva scopului esenţial. Din puţinul pe care l-am spus în această privinţă, rezultă totuşi clar că un vocabular complet, cu toate explicaţiile necesare, nu numai că este posibil, dar este şi uşor de făcut. Acum rubricile există; e nevoie numai să le umplem, şi o topică sistematică, cum e cea de faţă, nu îngăduie să greşim locul care se cuvine fiecărui concept, şi totodată să remarcăm uşor locul rămas încă gol.
§11[33]
Asupra acestui tabel al categoriilor se pot face observaţii interesante, care eventual ar putea avea consecinţe considerabile cu privire la forma ştiinţifică a tuturor cunoştinţelor raţionale. Căci faptul că în partea teoretică a filosofiei acest tabel este foarte util, ba chiar indispensabil spre a schiţa complet planul pentru ansamblul unei ştiinţe, întrucât se întemeiază pe concepte a priori, şi spre a o diviza matematic, după principii determinate, rezultă de la sine din aceea că amintitul tabel conţine complet toate conceptele elementare ale intelectului, ba chiar forma unui sistem [B 110] al lor în intelectul omenesc, prin urmare că dă direcţia, ba chiar ordinea tuturor momentelor unei plănuite ştiinţe speculative, cum am dat o probă despre aceasta în altă parte[34]*. Iată deci câteva din aceste observaţii.
Cea dintâi este: că acest tabel, care cuprinde patru clase de concepte ale intelectului, poate fi divizat, în primul rând, în două secţiuni, dintre care cea dintâi este îndreptată spre obiecte ale intuiţiei (atât pure cât şi empirice), iar cea de-a doua, spre existenţa acestor obiecte (fie în raportul unora faţă de altele, fie în raport cu intelectul).
Aş numi prima clasă clasa categoriilor matematice, pe cea de-a doua, clasa categoriilor dinamice. Prima clasă nu are, precum se vede, corelate; acestea se găsesc numai în clasa a doua. Această diferenţă trebuie să-şi aibă totuşi fundamentul în natura intelectului.
Observaţia a doua. Există un număr egal de categorii în fiecare clasă, anume trei, ceea ce dă, de asemenea, de gândit, fiindcă altfel toată diviziunea a priori prin concepte trebuie să fie o dihotomie. La aceasta se mai adaugă faptul că a treia categorie rezultă în fiecare clasă din unirea celei de-a doua cu cea dintâi.
[B 111] Astfel, totalitatea nu este altceva decât pluralitatea considerată ca unitate; limitaţia - altceva decât realitatea unită cu negaţia; comunitatea nu este decât cauzalitatea unei substanţe determinată de o alta, pe care o determină la rândul ei; în sfârşit, necesitatea nu este altceva decât existenţa care este dată prin posibilitatea însăşi. Dar să nu ne gândim cumva că din această cauză categoria a treia ar fi un simplu concept derivat şi nu un concept originar al intelectului pur. Căci unirea celei dintâi cu cea de-a doua, pentru a produce conceptul al treilea, reclamă un act special al intelectului, care nu e identic cu acela pe care-l efectuăm la conceptul întâi şi al doilea. Astfel, conceptul unui număr (care aparţine categoriei totalităţii) nu este totdeauna posibil acolo unde există conceptele de mulţime şi de unitate (de exemplu, în reprezentarea infinitului); sau din aceea că leg conceptul de cauză cu cel de substanţă încă nu pot înţelege îndată influenţa, cum adică o substanţă ar putea deveni cauză a ceva în altă substanţă. De aici rezultă că pentru aceasta e nevoie de un act particular al intelectului; la fel cu toate celelalte.
Observaţia a treia. La o singură categorie, anume la cea a comunităţii, care se află sub titlul al treilea, concordanţa cu [B 112] forma unei judecăţi disjunctive, care-i corespunde în tabelul funcţiilor logice, nu este atât de evidentă ca la celelalte.
Pentru a ne asigura de această concordanţă trebuie să remarcăm că în toatejudecăţile disjunctive sfera (ansamblul a tot ce este cuprins în ea) este reprezentată ca un întreg divizat în părţi (conceptele subordonate), şi fiindcă una din aceste părţi nu poate fi cuprinsă în cealaltă, ele sunt gândite ca fiind coordonate între ele, nu subordonate, astfel că se determină între ele nu într-un singur sens, ca într-o serie, ci reciproc, ca într-un agregat (când un membru al diviziunii este pus, toate celelalte sunt excluse, şi invers).
Când o asemenea legătură este gândită într-un ansamblu al lucrurilor, atunci unul din aceste lucruri nu este subordonat ca efect unui alt lucru, care ar fi cauză a existenţei lui, ci ele sunt în acelaşi timp şi reciproc coordonate drept cauze care se determină unele pe altele (de exemplu, într-un corp, ale cărui părţi se atrag şi se şi resping reciproc). Avem aici un cu totul alt mod de legătură decât cel care se întâlneşte în simplul raport de la cauză la efect (de la principiu la consecinţă), în care consecinţa nu determină, la rândul ei, reciproc principiul şi de aceea nu constituie un întreg cu acesta (ca creatorul lumii cu lumea). Acelaşi procedeu pe care-l urmează intelectul, când îşi reprezintă sfera unui concept [B 113] divizat, îl observă şi când gândeşte un obiect ca divizibil; şi astfel, aşa precum, în primul caz, membrii diviziunii se exclud unul pe altul şi sunt totuşi uniţi într-o sferă, tot astfel, în cazul al doilea, el îşi reprezintă părţile ca fiind fiecare (ca substanţe) o existenţă independentă de aceea a celorlalte şi totuşi ca unită într-un tot.
§12