"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » SUCCES și PUTERE 48 de legi pentru a reuși în viață

Add to favorite SUCCES și PUTERE 48 de legi pentru a reuși în viață

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

însemna o nouă regrupare a dușmanilor, iar acest mecanism, o dată

pus în mișcare, amplifica toate conflictele, atrăgând în joc altă serie de ostilități într-un păienjeniș din care nu se mai putea ieși.

Prăbușirea era inevitabilă. Isabella și-a condus ducatul pe unicul drum care îi garanta integritatea. Nu și-a îngăduit să riște nimic din loialitate față de vreun aliat – rege, duce prieten sau rival. Nici nu a încercat să pună capăt conflictului ce făcea ravagii în jur – ar fi însemnat să se lase înghițită de vârtejul lui și, oricum, conflictul prezenta destule avantaje. Dacă părțile implicate se luptau pe viață

și pe moarte, epuizându-și una forțele celeilalte, însemna că nu le mai rămânea timp să se gândească la Mantova. Puterea Isabellei provenea din inteligența sa de politiciană abilă, care știa să pară

interesată de necazurile și problemele fiecărei tabere, fără să se angajeze direct față de niciuna și să nu urmărească decât interesul micului ei stat.

În momentul în care te amesteci într-o luptă ce nu îți aparține, îți pierzi orice libertate de inițiativă. Interesele combatanților devin propriile tale interese, iar tu devii unealta lor. Învață să te controlezi și să-ți cenzurezi impulsul de a lua partea unei tabere sau de a te arunca în conflict. Fii prietenos și fermecător cu toți combatanții, dar fă un pas înapoi când se încaieră. Cu fiecare încleștare, puterea lor slăbește, în timp ce tu ești mai puternic cu fiecare bătălie pe care reușești s-o eviți.

Atunci când becața se luptă cu midia, profită pescarul.

Vechi proverb chinez

CHEILE PUTERII

Ca să-ți asiguri succesul în jocul puterii, trebuie să-ți controlezi emoțiile. Totuși, chiar dacă izbutești să o faci, tot nu poți controla manifestările de acest gen ale oamenilor din jur. Aici se ascunde o mare primejdie. Majoritatea lor acționează în virtutea acestor impulsuri, lăsându-se angrenați sau declanșând mereu dispute și conflicte. Autocontrolul și autonomia de care dai dovadă tu îi înfurie și îi deranjează. Vor încerca să te atragă în vârtej, să te roage să le iei partea și să te implice în luptele lor fie ca aliat, fie ca negociator care să-i reprezinte. Dacă cedezi la aceste rugăminți, încetul cu încetul, mintea ta nu se va mai concentra decât asupra problemelor lor. Nu cădea victimă propriei tale compasiuni, pentru că ea riscă să te distrugă. Nu ai cum să câștigi: conflictele nu se vor

atenua, ci se vor agrava și înmulți.

VULTURIȚA ȘI SCROAFA

O vulturiță și-a făcut cuib într-un copac și a scos câțiva puișori. Subcopac, s-a aciuat și o scroafă sălbatică împreună cu purceii ei. Pasăreazbura în căutarea prăzii, pe care o aducea apoi la cuib ca să-și hrănească

vulturașii. Scroafa râma prin jurul copacului și vâna prin pădure, iar lacăderea serii, se întorcea și ea cu câte ceva de mâncare pentru purceluși.

Altminteri zburătoarea și patrupedul trăiau în bună vecinătate.

Mai era însă și o mâță bătrână care își făcuse planul să mănânce șipuii de vultur și godacii. S-a dus la vulturiță și i-a spus: „Vulturițo, aiface bine să nu zbori prea departe, ia seama la scroafă, că pune ceva la cale.

O să sape în jurul copacului și o să-l răstoarne. N-o vezi cum râmă tottimpul în jurul lui?” Apoi cața cea parșivă s-a dus la scroafă și i-a zis:

„Scroafo, să știi că nu ai o vecină prea bună. Mai aseară am auzit-ovorbind cu puii, și ce crezi că le spunea? «Dragii mamei vulturași, o să vă

aducă mama de mâncare un godăcel frumușel. Numai să plece scroafa și vă

și aduc un purceluș de lapte.»”

Și așa, din clipa aceea, vulturița nu a mai zburat din cuib ca să

vâneze, iar scroafa nu s-a mai dus nici ea să caute mâncare prin pădure.

Vulturașii și purceii au murit de foame, iar mâța cea bătrână s-a ospătatdin ei.

Fabule, Lev Tolstoi, 1828–1910

Pe de altă parte, este imposibil să rămâi cu totul pe dinafară – i-ai supăra pe toți, în mod inutil. Ca jocul să dea rezultat, este necesar să pari interesat de necazurile celorlalți, ba uneori, să dai impresia că ai fi de partea lor, însă în timp ce faci unele gesturi exterioare de simpatie, trebuie să-ți păstrezi intacte echilibrul și luciditatea, neangajându-te emoțional. Indiferent câtă osteneală își dau ca să te atragă, nu lăsa niciodată interesul pentru disputele și neînțelegerile lor să pătrundă dincolo de suprafața acelor gesturi (exterioare) de simpatie. Oferă-le daruri, ascultă-i lamentându-se sau înfuriindu-se, arborează masca înțelegerii și compasiunii, ba poți să faci și pe seducătorul din când în când – dar, în sinea ta, ține-i și pe regii prietenoși și pe de-alde perfizii de Borgia la distanța de la care să nu îți poată leza interesele. Refuzând orice angajare și, astfel, afirmându-ți autonomia, îți păstrezi totodată și inițiativa: îți

hotărăști singur acțiunile și ele nu vor mai fi simple reacții defensive determinate de presiunile sau atacurile celor din jur.

Încetineala cu care îți iei armele constituie și ea o armă, cu atât mai mult cu cât îți permite să lași combatanții să-și cheltuiască

forțele luptând, pentru ca apoi să profiți de epuizarea lor. În antichitate, regatul Hsing a fost invadat de oștenii din regatul Chin.

Huan, conducătorul uneia dintre provinciile învecinate, s-a gândit să sară numaidecât în apărarea regatului Hsing, dar sfetnicul său l-a îndemnat să mai aștepte: „Hsingul mai are până să fie distrus, iar Chinul încă nu este destul de obosit. Dacă [regatul] Chin nu și-a istovit forțele, [noi] nu putem deveni foarte influenți. În afară de asta, meritul de a sprijini un stat aflat în primejdie nu se compară cu virtutea de a-i reda viața unuia căzut în ruină.” Argumentele sfetnicului erau irefutabile și, exact după cum prevăzuse el, Huan a beneficiat de gloria dublă de a fi salvat Hsingul de la distrugerea în pragul căreia se afla și de a fi cucerit apoi Chinul slăbit de efortul războiului. S-a abținut să intervină în conflict până când beligeranții au ajuns să se istovească reciproc și intervenția nu mai prezenta niciun pericol.

Iată ce foloase îți aduce neimplicarea în disputele din jurul tău: câștigi timp ca să te plasezi pe o poziție avantajoasă, care să-ți permită să profiți de momentul când ambelor părți începe să le scape din mâini nu numai victoria, ci și controlul situației. Ai putea chiar să împingi lucrurile cu un pas mai departe, promițând fiecărui combatant că îl vei sprijini și manevrând ca, în cele din urmă, singurul învingător să fii tu. Este exact ceea ce a făcut în secolul al XIV-lea Castruccio Castracani, conducătorul orașului-stat Lucca, atunci când își pusese în gând să își întindă stăpânirea și asupra orașului Pistoia. Un asediu ar fi costat prea multe vieți și prea mulți bani, însă Castracani știa că în Pistoia se înfruntau două facțiuni rivale, Albii și Negrii, care se urau de moarte. A negociat cu Negrii, promițându-le sprijin împotriva Albilor, apoi, fără știrea Negrilor, le-a promis Albilor că îi va ajuta să-i învingă pe Negri. Și s-a ținut de cuvânt: a trimis un corp de armată la acea poartă a orașului care se afla sub controlul Negrilor, spre marea bucurie a santinelelor acestora, și un alt corp de armată, la poarta păzită de Albi. Cele două coloane au făcut joncțiunea în mijlocul orașului, l-au ocupat, au omorât și pe capii Albilor și pe cei ai Negrilor, au pus capăt războiului civil și au adus Pistoia sub controlul lui Castracani.

Autonomia îți permite să alegi, mai cu seamă atunci când oamenii ajung la confruntări directe: poți juca rolul mediatorului, al făcătorului de pace, veghind, în fond, la atingerea propriilor tale scopuri; poți să-i acorzi sprijin uneia dintre părți, astfel încât cealaltă să te curteze și să-ți ofere avantaje și mai mari; în fine, asemenea lui Castruccio Castracani, poți crea impresia că susții ambele tabere, pentru ca apoi să o manevrezi pe una împotriva celeilalte.

Foarte adesea, la izbucnirea unui conflict, te simți tentat să iei partea celui mai puternic sau a celui din sprijinirea căruia ai avea mai mult de profitat. Este o opțiune riscantă. Mai întâi, pentru că, pe termen lung nu ai cum să prevezi cine va câștiga și apoi, chiar dacă ai calculat bine și te-ai aliat cu tabăra „favorită”, cine îți garantează că, după victorie, învingătorul nu te va înghiți și pe tine sau că nu va prefera, în mod convenabil să „uite” că l-ai ajutat? Pe de altă parte, dacă te raliezi celui mai slab ești cu totul pierdut.

Când, în Franța anului 1830, a avut loc așa numita „revoluția din iulie”, după trei zile de tulburări și ciocniri de stradă, Talleyrand, acum în vârstă, stătea la fereastra palatului său din Paris ascultând dangătul clopotelor care vesteau extinderea mișcării răsculaților. Întorcându-se către unul din secretarii săi, a spus: „Ah, clopotele! Câștigă ai noștri”. „Dar care sunt «ai noștri», mon prince?”, a întrebat secretarul. Făcându-i semn să tacă, Talleyrand a replicat: „Niciun cuvânt. Îți spun mâine”.

Se știe că numai proștii se reped orbește, cu capul înainte. Dacă

te angajezi prea devreme, îți pierzi libertatea de acțiune. În plus, oamenii te respectă mai puțin, gândindu-se că, poate mâine, te vei angaja de partea altora, la fel de iute pe cât te-ai declarat de partea lor. Norocul este o zeitate capricioasă și trece adeseori dintr-o tabără într-alta. Precizându-ți atitudinea, te privezi de avantajele și de superioritatea pe care ți le conferă așteptarea. Lasă-i pe alții să

facă „pasiuni” pentru un lider sau o grupare politică oarecare – tu nu te grăbi și, mai ales, nu-ți pierde luciditatea.

PREȚUL INVIDIEI

O femeie stătea la taraba ei din piață și vindea brânză. Tiptil, o pisică

i-a furat furat o bucată. Câinele a văzut-o pe hoață și a încercat să-i iabrânza. Pisica nu s-a lăsat, așa că încăierarea a fost gata. Câinele lătra șidădea să muște; pisica scuipa și zgâria, dar era greu de spus care avea să

ș

Are sens
Marcus
Marcus
  • 0
În mod destul de ciudat, tocmai gestul tău de generozitate dezechilibrează relația. Oamenilor le place să creadă că
își merită norocul. Primirea unui act de favoare constituie o povară
și o frustrare: înseamnă că datorezi situația obținută nu talentelor tale, ci bunăvoinței altcuiva. Faptul de a angaja prieteni cuprinde și o anumită doză de condescendență ofensatoare, care îi deranjează.



La lucru, lumea lucrează, nu leagă prietenii. Prietenia (adevărată sau falsă) alterează percepția realității. Cheia puterii este, deci, capacitatea de a alege pe acei colaboratori care sunt capabili să-ți servească cel mai bine interesele, indiferent de situație.
Nu amesteca prietenia cu relațiile bazate pe competență și performanță pe care trebuie să le cultivi la serviciu.
Pe de altă parte, dușmanii reprezintă o adevărată mină de aur pe care trebuie să înveți s-o exploatezi.

  • 5 September 2023 23:34
Guest Andrei
Multumesc!!
  • 17 December 2023 15:58

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com