"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ,,Ultimul dintre noi'' - de Adélaïde de Clermont-Tonnerre🖤📚

Add to favorite ,,Ultimul dintre noi'' - de Adélaïde de Clermont-Tonnerre🖤📚

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

— Uită-te şi la ăsta cum îi apără pe toţi demenţii! s-a ambalat Dane, întorcându-se spre Marthe şi spre mine ca să ne ia de martori. Eşti nebun, Marcus! Principiile tale ţi-au lichefiat creierul. Faci paradă de ele asemenea tuturor celor care n-au suferit niciodată pentru nimic, dar ştii oare în ce lume trăieşti? Bănuieşti măcar de ce mizerii e capabilă fiinţa umană? Şi ăla de colo mai mult ca oricine? a precizat, dând un şut în scaunul prizonierului care, chiar dacă împiedicat de legături, continua să se zbată.

Dane se apropiase de Marcus cu pumnii strânşi şi privirea ameninţătoare:

— Ori eşti cu noi, ori împotriva noastră.

— Sunt cu voi, Dane. Cu Wern, Rebecca, Judith şi Marthe, dar vreau să

ştiu ce are omul ăsta de zis.

Auzindu-ne numele, prizonierul a tresărit. Eu îl observam, impresionat din nou de asemănarea noastră fizică. Îmi dădea sentimentul că

mă dedublasem. Chiar dacă îmi repetam că trebuia să-i executăm imediat, înainte de a ne pierde curajul, curiozitatea şi argumentele lui Marcus îşi făceau loc în mintea mea.

— Şi eu vreau să-i aud, am spus.

Dane s-a dat un pas înapoi, ca şi cum l-aş fi lovit.

237

— Te-ai răzgândit? Să vezi ce-o să se bucure Rebecca…

— Vreau să fiu sigur, n-am cedat eu.

Dane a ridicat braţele şi ochii spre cer, ca şi cum l-ar fi învinuit pe Creator, şi, furios, s-a îndepărtat câţiva metri. M-am apropiat de prizonier.

Am ridicat spătarul scaunului de care era legat. Cu un scârţâit sinistru, l-am făcut să pivoteze cu faţa spre noi. I-am smuls căluşul şi legătura de la ochi.

Era faţa mea, peste care timpul îşi lăsase însă amprenta. Timp de câteva secunde a clipit, orbit de lumina becului, apoi m-a privit, la fel de tulburat ca şi mine.

— Fiule, eşti băiatul meu, a spus într-un târziu cu o voce gravă, într-o engleză cu un uşor accent german.

— Nu sunt fiul tău, i-am răspuns agresiv. Sunt fiul lui Armande şi al lui Andrew Goodman, fiinţele cele mai generoase şi părinţii cei mai buni care au călcat vreodată pe pământ.

— Eşti Werner, sunt sigur. Ai ochii ei. Eşti leit ea, a continuat bărbatul.

E ca şi cum ar fi înviat…

— Nu încerca să-i înduioşezi, nemernicule! a urlat Dane lovindu-l cu pumnul în umăr. Ştim toţi cine eşti, Kasper Zilch, călău al acestei femei, a zis arătând spre Marthe, călăul lui Judith Sokolovsky şi al atâtor altor victime din lagăr.

Prizonierul şi-a luat ochii de la mine pentru a-i răspunde lui Dane.

— Vă înşelaţi. Nu sunt cel pe care îl căutaţi. Marthe, tu trebuie să ştii.

Sunt eu, Johann. Tu dintre toţi, tu trebuie să mă recunoşti…

— Johann nu mai e în lumea aceasta. Ştim ce i-ai făcut.

Fruntea prizonierului s-a acoperit de sudoare. S-a apărat:

— Am luptat mulţi ani ca să ajung aici, dar trăiesc. Uită-te la mine, Marthe. Ascultă-mă. Ascultă-mi vocea. Tu nu poţi să ne confunzi! Nu tu!

Spun adevărul. Eu sunt Johann. Soţul Luisei pe care o iubeai atâta. Tatăl lui Werner. E o nebunie care nu se mai termină.

— Nu-ţi face griji, o să se termine curând, i-a zis Dane.

— Marthe, te-am primit sub acoperişul meu când aveai cea mai mare nevoie. Te-am apărat de Kasper şi de ameninţările lui. Poţi să-ţi spun despre Luisa lucruri pe care fratele meu n-ar fi avut de unde să le ştie. Întreabă-mă… Am văzut cum hotărârea lui Marthe slăbea. Părea tulburată. Ca şi mine, Marcus a prins acea scânteie de îndoială. S-a strecurat imediat în breşă:

— Întreabă-l, Marthe. Văd că nu mai eşti chiar aşa de sigură…

Dovedeşte-ne că minte sau, dimpotrivă, că spune adevărul.

238

Marthe îl privea pe prizonier ca şi cum ar fi vrut să-i citească în suflet.

Ochii ei căutau în corpul îmbătrânit garanţia unei tinereţi care îi fusese familiară şi care dispăruse. Se apropiase cu prudenţă, ca să-i scruteze în tăcere rădăcina urechilor, simetria ochilor. Se schimbase prea mult. Nu mai era sigură. Cât despre voce… Cum să aibă certitudinea? Kasper ştia să-şi imite fratele la perfecţie, talent pe care şi-l cultivase mai întâi ca să-şi bată

joc de el, apoi pentru a scăpa de responsabilitate pentru diferite prostii făcute în adolescenţă… Vocea părea a lui Johann, dar nu putea constitui o dovadă.

Marthe a inspectat apoi cicatricele de pe capul prizonierului, dar de unde să ştie dacă erau într-adevăr ale lui Kasper? Părul le acoperise aproape în întregime. Stătea în cumpănă. Două voci se luptau în mintea ei. Prima o îndemna să tranşeze lucrurile: „Destul! Eşti pe cale să te laşi prostită! El e. Şi se află în sfârşit la mila ta. Eu n-am niciun dubiu. Niciunul. Îi recunosc trăsăturile, abilitatea cu care joacă oamenii pe degete. Uite cum e pe cale să-ţi manipuleze gândurile… Doar Kasper e capabil de un astfel de tur de forţă.

Deci, nu poate fi decât el…” Cealaltă voce îi murmura că ceva nu se potrivea.

Kasper, oricât de elocvent ar fi fost, n-ar fi folosit astfel de cuvinte. Chiar dacă juca teatru la perfecţie, n-ar fi putut să aibă aerul acela direct şi inocent.

— Nu mai ştiu, a mărturisit ea, învinsă.

În acel moment, uşa din fontă a scârţâit. Precedată de Rebecca, a apărut Judith. Pe faţa ei, spaima dispăruse complet înlocuită de o furie care o făcea să tremure din cap până-n picioare.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com