"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » "Jurnalul fericirii" de Nicolae Steinhardt

Add to favorite "Jurnalul fericirii" de Nicolae Steinhardt

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

organizaţie bine pusă la punct pentru aducerea la îndeplinire a crimelor hotărîte de ştabi - restul nu-i decît poezie.

- Dar pilda cea mai perfectă de adecvaţie între idei şi existenţă a dat-o convenţionalul Phillippe Le Bas.

în şedinţa din 9 Thermidor anul II, a Convenţiei naţionale, cînd au fost condamnaţi la moarte Robespierre, fratele lui, Couthon paraliticul şi Saint-Just, celălalt membru al Comitetului de salvare publică se afla la locul său pe una din băncile cele mai de sus ale amfiteatrului. Deşi robespierrist, are prieteni mulţi şi este unanim simpatizat pentru caracterul şi purtările lui amabile. Teroristul acesta e om de treabă în relaţiile personale! Dealtfel, mai mult din prietenie faţă

de Robespierre i-a adoptat politica, nu-i deloc fanatic şi extremist.

După votarea osîndei, Le Bas se ridică de pe locul lui cerînd să

împărtăşească soarta colegilor din Comitet. Vecinii îl trag de braţ, apoi de pulpanele hainei, făcîndu-i semn să tacă, în timp ce preşedintele şi ceilalţi deputaţi se fac că nu-1 aud. Dar Le Bas strigă tot mai tare. Vecinii îl ţin vîrtos de pulpane, îi acoperă glasul cu şt! şt!, adunarea nu-i dă ascultare, mîini prieteneşti îl apasă pe umeri să şadă.

Atunci Le Bas face gestul, gestul mmtuitor care-1 trece pentru totdeauna în rîndurile eroilor şi oamenilor vii ce n-au făcut degeaba umbră pămîntului: îşi scoate redingota lăsînd-o în mîinile binevoitoare şi se repede la tribună pentru a pretinde să fie trimis la eşafod.

N-au mai avut încotro.

Nu vreau s-o fac pe Dante, dar mai că aş pune mîna-n foc că Le Bas e în

paradis.

Argumente de text:

275

Domnul arată: Cine ţine la viaţa lui o va pierde, iar cine-şi pierde viaţa lui pentru Mine o va găsi (Mat. 10, 39) şi repetă: Cine va voi să-şi scape viaţa o va pierde; iar cine îşi va pierde viaţa Pentru Mine o va afla. (Mat. 16, 25) Tot astfel la Marcu 8, 25 şi Luca 9, 24: Căci cine va voi să-şi scape viaţa o va pierde; iar cine va pierde viaţa sa pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela o va scăpa; Cine va voi să-şi scape "viaţa o va pierde, iar cine-şi va pierde viaţa pentru Mine acela o va izbăvi.

Dar oare pentru El şi-a dat viaţa Le Bas? Desigur că nu. Simpatizant sau ba, se solidarizase cu asasinii şi fanaticii.

Numai că în afara textelor citate, se mai află unul, la Ioan 15, 13. Şi acesta i se aplică de minune. Domnul: „Mai mare dragoste decît aceasta nimeni nu are, ca viaţa lui să şi-o pună pentru prietenii săi."' Pentru nespusa onoare de a fi exemplificat uri adevăr rostit de Cel ce este Adevărul - şi a-1 fi exemplificat pe calea regală a jertfirii bunului celui mai de preţ cu o încăpăţînare vie, înflăcărată, străină de orice şovăială - sunt convins că regicidul, complicele asasinilor, partizanul tiraniei s-a izbăvit.

- Poate că, sigur că dacă n-aş fi trecut prin închisoare, n-aş fi înţeles nici gestul lui Delescluze, nici pe al lui Le Bas.

Acum înţeleg şi nu mă pot gîndi la ceea ce au făcut aceşti doi oameni, pentru ale căror convingeri politice nu am decît repulsie, fără a mă înfiora şi a mi se face pielea de găină şi a fi cuprins de o admiraţie fără margini şi un respect egal cu veneraţia.

— Scenă din Spovedaniile unui pelerin rus:

Pelerinul ajunge la cocioaba în care locuieşte o pereche sărăcită: le-a ars casa, el şi-a pierdut un braţ, viaţa pentru ei nu mai e decît o ruină.

Soţii citesc Evanghelia sjîntului Ioan şi ea izbucneşte în plîns. Bărbatul îi înţelege amarul şi o consolează spunîndu-i că nenorocirile îi justifică pe deplin lacrimile.

Ea însă: Nu plîng din pricina nenorocirilor noastre, ci de bucurie, bucuria de a citi Evanghelia aceasta.

Desigur, desigur: nebunie curată. Contabilii şi raţionaliştii să-şi vadă de drum. Oamenii raţionali - care nu-s raţionalişti - pot însă încerca.

Jilava, 1961

Perioadă de înăsprire a regimului. Cîţi oameni admirabili în junii meu! Şi sfinţi, o mulţime de sfinţi! Şi parcă aşa s-ar cuveni să fie, acceptă cu simplicitate.

276

Suferinţa, ori de cîte ori e îndurată sau cugetată cu vrednicie, dovedeşte că

răstignirea nu va fi fost inutilă, că jertfa lui Hristos e roditoare.

Braşov, August 1926

«

Am luat masa cu mama la Rothenbăchev: salată de cozi de raci, friptură de viţel de la rinichi, cremă de zahăr ars, bere Czell (mai dulce decît celelalte). Cînd plecăm, pe la două jumătate, căldura e în toi şi nu se vede nici o birjă. Dar suntem

foarte dispuşi să batem drumul pe jos, cu toate că de pe strada Lungă, aproape de capăt, şi pînă la hotelul Coroana distanţa e mare. Cît e totul de odihnit în căldură

şi cît e de miloasă viaţa şi de lipsită de urîţenii, în acest munte magic al orăşelului, refugiu, dar şi rai. Rothenbăchev e un restaurant vestit în toată ţara, vin Brătienii cu maşina de la Florica şi de la Sinaia să dejuneze aici.

Drumul e lung, căldura neclintită, realitatea bine ascunsă, fericirea deplină.

— A, Brahma nu (ce-i pasă?); dar Işvara, Domnul, ne vrăjeşte — şi ne vrăjeşte în două feluri nu în unul; nu numai cu maya cea stupidă, a vrajbei, ţinerii de minte a răului, pizmei şi făţărniciei, ci şi cu cea mult mai subtilă şi fermecată a dulceţilor nevinovate ale acestei lumi, cu nenumăratele ei tentacule - dear octopusS] - ce se desfăşoară pe evantaiul duioşiilor permise: de la ceaiul englezului şi cafeluţa orientalului pînă la splendorile artei şi gîndirii. A, Işvara Doamne, tu nu ne uşurezi sarcina.

Gherla

Sfaturi practice date (în deplină cunoştinţă de cauză), după o convorbire cu părintele Traian Pop, celor loviţi de un viciu capital, de un păcat cronic grav.

în primul rînd, nu mai săvîrşi păcatul. (Asupra acestui dintîi sfat suntem ispitiţi a trece repede pentru a ne pierde în lamentaţii şi analize. Şi totuşi este pe cît de simplu pe atît de esenţial. Nu este de ajuns să ai conştiinţa păcatului.^ E

mare lucru, dar se mai cere înfrînarea).

Apoi, nu te lăsa atras de ispita exhibiţionismului, de plăcerea - şi morbidă şi indiscretă - de a ferici pe toţi oamenii cu amănunte tehnice şi confidenţe intempestive. Păcătoşii care procedează astfel se aseamănă cu bolnavii care socotesc necesar să dea informaţii din cele mai puţin apetisante şi mai lipsite de interes pentru alţii.

277

Alt pericol este al tendinţei de tragedizare. Nu orice om atins de un mare viciu este, necesarmente, un erou tragic. Se poate să fie un ins foarte banal şi un spirit foarte mediocru. Gravitatea viciului nu implică măreţia caracterului, ascuţimea minţii, tăria personalităţii.

Sfatul al patrulea: nu strică puţină îngăduinţă faţă de tine însuţi, oarecare zîmbet şi modestie. Nu te lua prea în serios şi în sublim. Nu te grăbi să admiţi că

eşti o făptură cu totul excepţională, a iadului şi a Răului. E o belea, fireşte, şi mare, dar n-o preface Blestem, ci mai degrabă în provocare; challenge.

în sfirşit: caracterul dramatic al viciului, ca şi al bolii, nu te îndreptăţeşte a nesocoti remediile de bun simţ.

Domnul a grăit limpede: Pe cine vine la mine nu-1 voi scoate afară. Nici o restricţie.

Şi nu fi supărat pe Dumnezeu. Sunt, în producţia de massă, şi aparate defecte. Proverbul e şi el îngăduitor: din zece mai greşeşte şi Dumnezeu una.

(Dacă sunt credincios, cum de pot cita o zicală atît de şugubăţ agnostică? îl aprob pe Blaga? Pomenesc zicala drept pildă de luptă împotriva tragedizării.)

- Surorile T., la Focşani, primiseră o educaţie aleasă şi se număraseră printre cele mai frumoase fete ale oraşului. Una din ele, mai ales, Sofia, strălucea.

într-atîta încît, tînără căsătorită, reţinuse în timpul primului război mondial atenţia fermecată a generalului Averescu. Cealaltă, J., cînd am cunoscut-o, era şi

ea o femeie încă destul de tînără, nu atît frumoasă cît distinsă, elegantă, atrăgătoare; porecla „marchiza" i se potrivea de minune. Coafura - imitînd-o pe a doamnelor din secolul al XVIII-lea - portul: mereu rochii de mătase pe fond gri, maro ori violet, croite astfel încît să cuprindă şi gîtul, zîmbetul mai mult sugerat, manierele, o gentileţă distantă (şi pentru toţi aceeaşi) evocau numaidecît titlul nobiliar legat de acele însuşiri pe care - însoţite de o expresie inteligentă, pătrunzătoare, subtilă - le transmit tablourile meşterilor francezi din timpul ultimilor Ludovici.

Are sens