„În general, înţeleg, că, din toate punctele de vedere, atât fizic cât şi moral, să te bucuri de o sănătate totală, de o sănătate cel puţin mai bună decât acea [pe] care ai avut-o până azi. Acum am să număr până la trei şi când voi zice „trei” vei deschide ochii şi vei ieşi din starea în care eşti şi vei ieşi liniştit; dar fără să rămâi amorţit sau toropit, nicidecum obosit şi dimpotrivă, viguros, tare, vioi, dispus, plin de viaţă; de asemenea vei fi vesel şi sub toate raporturile bine.
Una, două, trei!”
La cuvântul „trei”, subiectul deschide ochii, întotdeauna zâmbind, şi pe faţa lui se vede mulţumire.
Odată terminat acest mic discurs, mai adaugi şi următoarele:
— 39 —
Cum se practică autosugestia conştientă.
În toate dimineţile când te trezeşti, şi seara când te-ai aşezat în pat, închide ochii şi fără să cauţi să fii atent la ceea ce spui, să
pronunţi din buze, destul de tare ca să auzi şi numărând pe o sfoară
cu douăzeci de noduri, fraza următoare: „Din toate punctele de vedere, zi cu zi, sunt din ce în ce mai bine” . Cuvintele „din toate punctele de vedere” se adresează la tot; este mai întotdeauna inutil să-ţi faci autosugestii speciale.
Această autosugestie trebuie făcută într-un chip cât se poate mai simplu, mai copilăresc, mai mecanic, şi prin urmare fără cea mai mică
sforţare. Într-un cuvânt, formula trebuie repetată pe tonul cu care se recită litaniile.
Prin acest mijloc o facem să pătrundă mecanic în inconştient prin urechi, şi odată ce-a pătruns, ea singură se pune pe lucru.
Această metodă care este şi preventivă şi curativă, trebuiepracticată toată viaţa.
Mai mult, ori de câte ori, noaptea sau ziua, simţi o durere fizică
sau morală, să-ţi afirmi îndată că n-ai să contribui şi în chip conştient la agravarea ei, dar că ai s-o faci să dispară: apoi să te izolezi, pe cât posibil, să închizi ochii, şi trecându-ţi mâna pe frunte dacă suferinţa este morală, sau pe locul dureros dacă suferinţa este fizică, să-ţi repeţi cât se poate de repede, cuvintele: „Trece, trece, îmi trece, trece etc.”, atât timp cât este nevoie ca într-adevăr să simţi că
ţi-a trecut. După oarecare obişnuinţă, se poate obţine dispariţia durerii în 20–30 de secunde. Să reîncepi ori de câte ori ţi se pare necesar.
(Practicarea autosugestiei nu înlocuieşte tratamentul medical dareste de un mare ajutor atât bolnavului cât şi medicului).
Aşa fiind, ne putem uşor da seama de rolul celui care practică
vindecarea semenilor săi prin sugestie. El nu-i un stăpân care porunceşte, este un prieten, o călăuză, care conduce bolnavul pas cu pas pe calea vindecării. Şi cum toate aceste sugestii nu sunt făcute decât numai în interesul bolnavului, inconştientul lui nu cere mai mult decât să şi le asimileze, şi să le transforme în autosugestii. Când aceasta s-a făcut, vindecarea vine sigur mai mult sau mai puţin repede, mai mult sau mai puţin complet.
— 40 —
Superioritatea Metodei.
Această metodă dă rezultate cu totul minunate şi este uşor de înţeles pentru ce. Într-adevăr, procedând după cum sfătuiesc eu, nereuşita totală nu este posibilă, decât cu cele două categorii de persoane despre care am vorbit mai sus, şi care, din fericire, nu reprezintă decât un procent de vreo 3%.
Dacă însă, dimpotrivă, s-ar încerca vindecarea, aşa deodată, fără
explicaţii, fără experienţele preliminare ce au ca scop să îndrume pacientul spre acceptarea sugestiei pentru transformarea ei în autosugestie, nu se poate avea succes decât cu persoanele deosebit de sensibile, care, în realitate, sunt puţin numeroase. Însă oricine poate ajunge deosebit de sensibil la sugestie, prin obişnuinţă. De altfel educaţia prealabilă pe care o preconizez se poate face în câteva minute.
Într-o vreme închipuindu-mi că sugestia nu-şi face bine efectul decât în somn, încercam întotdeauna să adorm pacientul; dar constatând că nu era ceva absolut necesar, am renunţat, pentru a scuti pacientul de teama ce întotdeauna i-o inspiră ideea adormirii, teamă ce-l face, fără voia lui, să reziste somnului. Dacă, dimpotrivă, îi spui că nici nu te gândeşti să-l adormi, că ar fi şi de prisos, îi câştigi încrederea, te ascultă fără frică, fără gând ascuns, şi adeseori se întâmplă, după câteva şedinţe, că lăsându-se legănat de monotonia tonului să adoarmă adânc şi să se trezească minunat de a fi adormit.
Acei dintre dvs. care nu cred, nu pot să le spun decât: „Veniţi la mine şi veţi fi convinşi văzând faptele”.
Totuşi, nu trebuie să vă închipuiţi că numai procedura expusă aici este singurul mijloc de-a sugestiona pentru determinarea autosugestiei. Sugestia poate fi făcută omului fără ştirea lui şi fără
nicio preparaţie. Când, de pildă, un medic, care prin prestigiul lui are în chip firesc o acţiune sugestivă asupra pacientului, se apucă să-i spună că n-are nicio putere să-l vindece, că boala lui este incurabilă, provoacă în sufletul acestuia o autosugestie, care poate avea cele mai dezastruoase urmări. Când însă, i-ar spune că deşi are o boală gravă, totuşi cu bună îngrijire, cu încredere şi cu răbdare se va vindeca, va obţine adeseori rezultate de care, ca medic, se va minuna.
Dacă sunt în sală medici sau farmacişti, să nu mă socotească
duşmanul lor; dimpotrivă, sunt prietenul lor cel mai bun. Mai întâi, aş dori să văd introducându-se în programul facultăţilor de medicină
studiul teoretic şi practic al sugestiei, pentru cel mai mare folos al
— 41 —
bolnavilor şi al maicilor: şi apoi, cred că, ori de câte ori un bolnav se duce la doctor, acesta trebuie să-i dea întotdeauna o reţetă, chiar dacă n-ar fi nevoie. Bolnavul când se duce la doctor, se duce ca să-i prescrie doctoria care să-l vindece. El nu ştie că de cele mai multe ori îl vindecă igiena şi regimul cărora el nu prea le dă importanţă.
Bolnavul vrea doctorie.
Dacă medicul prescrie bolnavului numai un regim, fără
medicament, acesta va fi nemulţumit şi îşi va zice că mai bine se ducea la alt doctor, ceea ce adeseori o va face chiar. Prin urmare, medicul face bine să dea întotdeauna şi reţetă şi pe cât se poate să
nu prescrie din acele preparata gata, care de altfel adeseori nu valorează decât prin reclama ce li se face, ci medicamente formulate şi combinate de el, care inspiră bolnavului mult mai multă încredere decât hapurile x sau prafurile y pe care bolnavul şi le poate procura singur fără reţetă şi după indicaţia reclamelor.
Cum lucrează sugestia.
Ca putem înţelege bine rostul sugestiei, sau mai bine zis al autosugestiei, este destul să ştim că inconştientul este marele director al tuturor funcţiunilor. Să-l facem deci să creadă, cum am spus şi mai înainte, că cutare organ care nu funcţionează bine, trebuie să
funcţioneze bine; instantaneu el îi va transmite ordinul, căruia organul se va supune şi imediat, sau cu încetul, îşi va îndrepta funcţionarea.