Cît va mai dura pînă la o crizd majord ?
117
gigantică piramidă a lui Ponzi, în care singura diferenţă dintre guvernanţii actuali şi dl Madoff este că dl Madoff se află în închisoare. Şi că, deocamdată, piramida mai stă în picioare.
De fapt, următoarea criză financiară mai poate fi amînată, cîteva luni, cîţiva ani, prin continuarea politicilor actuale şi creşterea datoriilor. Atît timp cît creşterea economică
va continua, cît încrederea pieţelor se va menţine şi va rămîne disponibilă o finanţare ieftină a tuturor categoriilor de datorii şi deficite.
În tot acest timp, se vor face averi noi, uriaşe, inovaţii majore sau anecdotice vor ocupa avanscena, aclamate de omnipotenţi optimişti, pentru care o criză este inimaginabilă. Iar acolo unde popoarele se vor simţi în mod deosebit frustrate, se vor găsi - s-au găsit deja - cîţiva demagogi care să le indice cine poartă răspunderea printre străini sau omnipotenţii de dinainte.
O criză financiară va urma în mod inevitabil într-o bună zi. Ea va avea o amploare inedită, mai teribilă decît cea din 2007, de vreme ce nu vor mai exista aceleaşi instrumente ca atunci pentru a o întîrzia : nu va mai fi posibilă îndatorarea publică şi scăderea ratelor dobînzii. Va interveni din nou un şomaj masiv, vor urma falimente în
118
Cum sd ne apdrdm de crizele următoare serie, expulzări în masă, interdicţii bancare, ceea ce va declanşa o criză economică, apoi una socială.
O criză politică este şi ea inevitabilă. Şi ea va putea fi amînată şi mai mult în ţările din Occident, precum Franţa şi Germania, care vor şti să lase frontierele deschise şi ale căror instituţii vor fi destul de solide pentru a rezista în faţa valului populist, tentaţiilor xenofobe şi protecţioniste. Totuşi, dacă nu va exista destulă atenţie, dacă
concentrarea bogăţiilor şi dezastrul ecologic vor fi lăsate să se agraveze, ultimele democraţii vor sfirşi şi ele prin a se prăbuşi, provocînd izbucnirea unor confruntări pe care le credeam încheiate.
Următoarea criză geopolitică mai poate fi încă amînată, cu condiţia resemnării Statelor Unite în faţa preluării controlului de către Asia sau printr-o tresărire economică şi politică a Europei.
În sfirşit, criza tehnologică şi criza ecologică mai pot fi încă amînate, prin încetinirea dezvoltării inteligenţei artificiale, prin dezvoltarea mai mult sau mai puţin masivă
a energiilor regenerabile şi prin eforturi considerabile pentru a economisi materiile prime.
Nimic din toate acestea nu va fi suficient.
Nu ar însemna decît continuarea, pe alte
Cft va mai dura pînd la o criză majord ?
119
căi, a actualelor manevre de amînare. Cu alte forme de divertisment ce rămîn de inventat şi care vor apărea rapid. Mai mult, cum am văzut, încercarea de a rezolva separat cele opt crize va provoca agravarea uneia prin rezolvarea alteia.
Astfel încît, de teamă că ne-am îndrepta spre tot ce e mai rău, nimeni nu va întreprinde nimic. Sau aproape. Va urma paralizia, de teama de a nu fi măturaţi de un tsunami.
Şi, în timpul acestei clipe de suspans, în care începem deja să pătrundem şi care se poate termina în orice moment, bătăliile fundamentale se vor desfăşura în culise: tehnologice, ştiinţifice, industriale, culturale, sociale, ideologice, ecologice, politice, geopolitice. Ele vor fi dăunătoare în special pentru Europa, care este prada altor două
mari puteri, China şi Statele Unite, iar ele vor cădea la înţelegere pentru a o jefui şi a prelua de la ea ceea ce le poate întări, întîrziind propria lor confruntare.
Putem aşadar să ne liniştim la gîndul că, încă cîteva luni, cîţiva ani, nici una dintre cele opt crize nu se va declanşa. Şi mulţi vor continua să privească, fără a se nelinişti prea tare, cum se acumulează datoriile, cum creşte şomajul, cum se adîncesc inegalităţile, cum sporesc penuriile, cum se accentuează
120
Cum să ne apărăm de crizele următoare tensiunile şi încăierările, cum preţul materiilor prime urcă vertiginos, cum încep lipsurile de apă potabilă, cum migraţiile se accelerează, cum clima devine insuportabilă. Nu se vor gîndi prea mult la toate astea, atît timp cît divertismentul va reuşi să îi facă să uite de frica de viitor.
Capitolul 8
Care este scenariul declanşator?
Cele expuse pînă acum ar .fi putut, ar fi trebuit să declanşeze deja una sau alta dintre cele opt crize posibile. Chiar dacă, în anumite regiuni ale lumii, optimismul este de rigoare, chiar dacă există locuri fără şomaj, unele fără deficit, iar altele fără probleme ecologice majore, situaţia globală a lumii este foarte gravă, iar perspectivele, încă şi mai grave; în fiecare zi apar noi semne, care confirmă cele mai întunecate pronosticuri. Totuşi, nu s-a declanşat încă nimic extraordinar. Pentru că instrumentele la care se recurge pentru a amîna scadenţele sînt gigantice. Şi, în scurt timp, vor fi şi mai uriaşe.
Nu contează; într-o situaţie atît de instabilă, cel mai mic incident serios, care ar determina pierderea încrederii finanţatorilor şi a popoarelor în capacitatea sistemului de a se autoregla, ar putea declanşa un val de panică ce ar duce, în cea mai mare parte
122
Cum să ne apărdm de crizele următoare a lumii, la o criză, mai întîi financiară, apoi, ca într-un efect de domino, la cîteva dintre celelalte şapte. Iar în ipoteza ultimă, cea în care nu se va fi luat nici o măsură de protecţie, s-ar înlănţui toate cele opt, într-un scenariu catastrofic, în care civilizaţia occidentală ar dispărea într-o prăbuşire mai întîi economică, apoi socială şi politică şi în care guvernări totalitare şi autarhice ar avea de gestionat crize geopolitice şi ecologice majore.
Această din urmă ipoteză nu mai este neverosimilă. Ea este chiar absolut probabilă dacă amînările vor continua pe termen lung.
Iată cîteva dintre evenimentele ce ar putea să o declanşeze. Ele sînt mai mult sau mai puţin probabile, pe termen scurt sau mediu.
Dacă ignorăm acest avertisment, toate se vor produce într-o bună zi. Şi altele, dintre cele mai puţin verosimile, mai puţin apăsătoare, ar putea avea aceleaşi consecinţe dramatice.
Tot aşa cum o minusculă bulă poate face
·
ca un balon prea umflat să explodeze.
O prăbuşire a valorii activelor Într-o bună zi, într-o lună sau peste cinci ani, cineva se va speria în faţa valorizării
Care este scenariul declanşator?