Segmentul populaţiei mondiale aflate în situaţie de sărăcie extremă (adică trăind cu mai puţin de 1,90 de dolari pe zi, conform definiţiei date de Banca Mondială) nu a fost nicicînd atît de redus; chiar s-a micşorat de 2,5 ori de-a lungul ultimelor trei decenii şi nu mai cuprinde decît 700 de milioane de persoane faţă de 1,9 miliarde în 1981.
1. Lucrarea, semnată de Hans Rosling împreună
cu Oia Rosling şi Anna Rosling Ronnlund şi publicată sub titlul original Factfulness.
Ten Reasons We're Wrong About the World -
and Why Things Are Better Than You Think (Flatiron Books, New York, 2018), a apărut în traducere românească sub titlul Factfulness.
Zece motive pentru care interpretă,m greşit lumea şi de ce lucrurile stau mai bine decît crezi, traducere în limba română de Dana Gheorghe, Editura Publica, Bucureşti, 2018. Ediţia franceză este însă intitulată Factfulness. Pourquoi le monde va mieux que vous ne le pensez, traducere în limba franceză de PieITe Vesperini, cu o prefaţă de Dominique Seux:, Flammarion, Paris, 2019 (n.tr.).
De ce ne-am îngrijora? 'lbtul merge foarte bine! 19
Speranţa de viaţă este mai mare decît oricînd; a trecut, în medie mondială, de la 47 de ani în 1950 la 72 de ani în 2018.
Rata mortalităţii infantile a scăzut de la 15% la 3% în aceeaşi perioadă; malaria practic a dispărut; Ebola este sub control; decesele provocate de SIDA au scăzut practic la jumătate din 2005 încoace. Mai bine de 80% dintre copiii în virstă de un an au acces la vaccinuri; în 20 18, 21,7 milioane de indivizi au avut acces la tratamente antiretrovirale, adică de trei ori mai mulţi decît în 2010. De-a lungul ultimilor douăzeci şi cinci de ani, procentul persoanelor dependente de sistemele de asanare periculoase pentru sănătate a trecut de la 57% la 33%
clin populaţia mondială.
Numărul de copii raportat la o femeie scade aproape peste tot: în Iran, a trecut de la peste şase în 1984 la mai puţin de trei la finele anilor 1990 şi la doi în prezent.
În Africa Subsahariană, unde este încă
foarte ridicat, a trecut de la 5, 1 în 2005
la 4,7 în 2015. Doar Europa face excepţie, trecînd de la 1,4 în 2000 la 1,6 în 2015.
Aproximativ 300 de milioane de femei din cele mai sărace şaizeci şi nouă de ţări au recurs la o formă de contracepţie în 2016, ceea ce înseamnă o creştere de 30 de milioane comparativ cu 2012. 1bt mai multe
20
Cum să ne apărăm de crizele următoare persoane sînt acoperite de o asigurare pentru riscurile principale, în special privind sănătatea. Rwanda, de pildă, a reuşit să creeze o asigurare sanitară universală, care acoperă 98% din populaţie.
Nivelul educaţiei mondiale creşte şi el : procentul alfabetizării persoanelor care au mai mult de 15 ani era de 86% în 2016,
-
faţă de 70% în 1980. Între 2000 şi 2015, rata şcolarizării a trecut de la 84% la 90%
în învăţămîntul primar şi de la 55% la 65%
în învăţămîntul liceal.
Creşterea economică mondială a atins astăzi cel mai înalt nivel şi pare stabilă; capitaluri gigantice sînt disponibile ; ratele dobînzilor sînt foarte mici, ceea ce reduce mult costul dobînzilor aferente datoriilor.
Producţia alimentară pe cap de locuitor a crescut masiv în ultimii treizeci de ani ; stocurile mondiale de grîu cresc continuu din 2013 şi probabil că au atins la sfirşitul anului 2018 nivelul record de 258 de milioane de tone.
Progresul tehnic îndeplineşte multe dintre promisiunile făcute în materie de sănătate, oraşe inteligente, acces la cunoaştere, transporturi, economie de energie, energii regenerabile, realitate virtuală, biotehnologii, nanotehnologii, cu nenumărate aplicaţii în domeniul constructiilor. transoorturilor.
De ce ne-am îngrijora? 1btul merge foarte bine! 21
sănătăţii, divertismentului, informaţiei şi în nenumărate alte domenii.
În fine, se pare că nu ducem lipsă de materii prime (biomasă, minerale industriale, minereuri metalice, resurse energetice fosile etc.). Iar rezervele cresc: în timp ce în 1950 rezervele de cupru erau puţin sub 100 Mt, ele au atins astăzi cifra de 720 Mt.
La fel stau lucrurile şi în privinţa petrolului, precum şi în cazul majorităţii celorlalte materii prime.
Se pare că şi puterile actuale dispun de mijloacele necesare evitării declinului: Statele Unite continuă să fie o supraputere pe care nimic nu pare că ar putea să o clatine. Ele încă dispun - şi încă de departe - de cel mai mare buget militar mondial, de principala marină şi principala aviaţie de pe planetă; şi au lansat chiar de curînd un program militar spaţial de foarte mare amploare. Dispun încă, pe termen lung, de prima armată din lume, de o economie în puternică creştere, iar industriile lor ale imaginii impun întregii planete un model cultural care înlesneşte vînzarea produselor şi consolidarea puterii lor. Din 2009, venitul pe cap de locuitor creşte continuu. Îndatorarea imobiliară a americanilor este mult mai sănătoasă decît înainte de criza din 2007.
22
Cum sd ne apdrdm de crizele urmdtoare Adăpostesc încă, în mod durabil, cele mai mari întreprinderi mondiale, cele mai înalte tehnologii; dispun în special de capacitatea de control asupra datelor consumatorilor, inteligenţei artificiale, nanotehnologiilor, biotehnologiilor şi neuroştiinţelor. În fine, politica fiscală a preşedintelui Trump oferă
întreprinderilor americane şi mai multe posibilităţi de creştere economică şi de investiţii, în timp ce politica lui protecţionistă le ocroteşte.
În Asia, care va produce în 2050 mai bine de jumătate din PIB-ul mondial, aproape nimeni nu vorbeşte despre vreun pericol de criză şi toată lumea vede secolul XXI ca pe cel al triumfului respectivului continent.
Din 2008 încoace, China este la originea unei treimi din creşterea economică mondială. Este pe cale de a deveni o putere militară de nivel foarte înalt. Yuanul este moneda de referinţă a regiunii. Crizele ce se anunţau par a fi înlăturate : deşi au existat multe temeri privind explozia datoriei publice chineze, ea pare acum sub control; tot astfel, datoria sectorului privat nefinanciar este şi ea sub control, deşi i se prezicea explozia. Marile întreprinderi chineze rivalizează cu concurentele lor americane din domeniul inteligenţei artificiale şi al comer
ţului electronic. Concomitent, programul
De ce ne-am îngrijora? 1btul merge foarte bine! 23
Noilor Drumuri ale Mătăsii, care urmăreşte integrarea Chinei în economia mondială, este de dquăzeci de ori mai important decît a fost, la vremea sa, planul Marshall pentru Europa; acesta cuprinde mai mult de şaizeci şi cinci de ţări, din Rusia pînă în Singapore, din Malaysia pînă în India, din Israel şi din Golf pînă în întreaga Africă.
India intră în competiţie şi ar putea deveni nu doar cea mai populată naţiune din lume, ci şi o foarte puternică putere economică
mondială. Am putea adăuga pronosticuri extrem de optimiste cu privire la Vietnam, Indonezia, Malaysia, Australia, Rusia. Iar acolo unde redistribuirea şi grija pentru educaţie sînt importante, precum în Singapore sau în Bhutan, inegalităţile încep să se reducă.