ATENȚIE!
A nu se folosi măturicea în calitate de diuretic în caz de hipertensiune arterială.
Prin folosirea acestui amestec o perioadă de timp, tensiunea arterială revine la nivel normal. Amestecul este eficient și nu face să scadă artificial tensiunea arterială. Niciuna dintre aceste plante nu poate să producă asta, pentru că sunt plante normalizatoare și nu vor scădea tensiunea arterială la un nivel inadecvat.
HIPOTENSIUNEA ARTERIALĂ
Când tensiunea arterială scade sub nivelul individual normal, pot să apară la fel de multe tulburări ca la creșterea ei. Dacă nu este direct legată de probleme organice, hipotensiunea se asociază adesea cu slăbiciunea și epuizarea.
Abordarea naturistă a unei astfel de probleme combină contracararea epuizării fizice și nervoase cu remedii care tonifică sistemul circulator și fac tensiunea arterială să revină la normal. În funcție de cauză, sunt potrivite diverse plante.
Atunci când sunt implicate stresul și epuizarea nervoasă, trebuie folosite tonicele nervoase, cele mai importante în acest caz fiind ovăzul sau fie arborele de cola, fie gura-lupului, în funcție de nevoile individuale. Plantele medicinale amare precum ghințura și pelinul activează procesul digestiv, având un efect de
fortificare. Amestecul de bază este: măturice
1 parte
fructe de păducel
1 parte
arbore de cola
1 parte
Se bea acest ceai de trei ori pe zi.
Atunci când este prezentă orice fel de slăbiciune, e important să se administreze regulat ginseng.
ARTERIOSCLEROZA
Arterioscleroza este caracterizată de îngustarea și întărirea pereților arteriali, cauzate în stadiile inițiale de depozitele treptate de calciu, ce restricționează
circulația sângelui către celulele din organism. În stadiile mai avansate, se poate transforma într-o acumulare de colesterol și depozite de grăsimi în peretele arterial, care produce o degenerare rapidă a vaselor de sânge, provocând probleme grave. Aceste depozite de grăsimi se numesc ateroame. Ele se pot acumula în aortă, în arterele inimii și în creier. Arterioscleroza este cea mai obișnuită cauză de deces în lumea occidentală.
Arterioscleroza este efectul primar al unui stil de viață inadecvat și se pot face multe pentru vindecarea organismului, dacă se fac schimbările impuse.
Alimentația, stresul și lipsa de exerciții fizice sunt factori esențiali ce necesită, de regulă, modificări, ca și consumul de tutun și alcool. O parte semnificativă a tratamentului arteriosclerozei poate fi găsită în secțiunea dedicată prevenirii problemelor cardiovasculare.
De asemenea, există mai multe plante medicinale care pot să ajute, cele mai importante fiind florile de tei, căci acestea au o acțiune specifică antiaterom, iar utilizarea lor pe termen lung ferește organismul de depozitele de colesterol, ajutându-l și să elimine orice acumulare deja existentă. Folosirea pe termen lung a usturoiului are un efect asemănător.
Plantele specifice pentru această afecțiune sunt: usturoiul, fructele de păducel, florile de tei, vâscul și coada-șoricelului. Așa cum se poate observa, acestea sunt și plantele cele mai eficiente în tratamentul hipertensiunii arteriale ce însoțește adesea arterioscleroza. Se poate folosi același amestec ca în cazul hipertensiunii
arteriale, cu creșterea proporției de flori de tei la 3 părți.
TROMBOZA ȘI FLEBITA
Odată cu acumularea de ateroame, apare și pericolul ca o bucată din acestea sau un cheag de sânge să pătrundă în fluxul sangvin. Ambele pot bloca un vas de sânge, ceea ce duce la deficiență de oxigen sub vasul de sânge blocat. Gravitatea trombozei depinde de partea din corp unde apare blocajul. Poate fi o problemă
minoră, dar și o posibilă cauză de deces. Este necesar tratamentul pentru a se asigura că nu se mai formează alte focare sau trombusuri. Tratamentul trebuie să
se bazeze pe plantele care asigură un sistem circulator sănătos, plus urmarea recomandărilor pentru arterioscleroză.
Când cheagul apare în venele de la picioare, afecțiunea este numită flebită. În caz de inflamații și dureri locale, cele mai eficiente sunt loțiunile, compresele și cataplasmele. Pentru tratamentul extern al acestor afecțiuni se folosesc arnica, tătăneasa, fructele de păducel și gălbenelele.
VENELE VARICOASE
Lipsa de exerciții fizice, obezitatea, sarcina și orice altceva care face să scadă
circulația la picioare, cum ar fi hainele strâmte sau statul picior peste picior, pot să contribuie la apariția venelor varicoase, denumire dată acelor vene care s-au mărit, s-au răsucit și s-au umflat. Ele pot să apară oriunde în organism, dar de regulă se formează la picioare, căci inima nu reușește singură să aducă sângele venos din părțile inferioare ale corpului fără acțiunea de pompare a mușchilor picioarelor, care are loc doar atunci când acești mușchi sunt utilizați și exersați.
Este esențial să fie efectuate exerciții adecvate și ca picioarele să fie ridicate atunci când se stă jos mai mult timp, pentru a se contracara efectele gravitației.
Medicina naturistă are multe de oferit în cazul acestei afecțiuni, câtă vreme acțiunea sa este susținută cu exerciții fizice. Alimentația trebuie să fie bogată în fructe și legume verzi. Trebuie evitată constipația. Trebuie adăugate în alimentație suplimente cu complex de vitamine B, vitamine C și E. Plantele medicinale utilizate pentru această afecțiune trebuie să stimuleze circulația periferică și, astfel, să ajute fluxul sangvin la picioare. Plantele adecvate sunt ardeiul iute, ghimbirul, scoarța sau fructele de piper de Schiuan. Mai mult chiar, trebuie incluse și plantele care au un efect de întărire a vaselor de sânge, de exemplu hrișca, fructele de păducel sau castanul sălbatic. Dacă există retenție de apă care să ducă la umflături ale gleznelor sau ale picioarelor, trebuie inclus și un diuretic precum păpădia sau coada-șoricelului.
Acest amestec abordează problema din toate unghiurile:
fructe de păducel
3 părți
castan sălbatic
3 părți
scoarță (sau fructe) de piper de Schiuan