echinacea
2 părți
lipicioasă
1 parte
gențiană
1 parte
rădăcină de cârmâz
1 parte
Se bea acest ceai de trei ori pe zi.
Acest tip de amestec poate fi folosit și pentru alte afecțiuni atunci când se consideră că e nevoie de susținerea drenajului limfatic.
SISTEMUL RESPIRATOR
„Suflul vieții devine cauza morții celui care trăiește într-o cochilie.“
ALICE BAILEY
SISTEMUL RESPIRATOR
Aerul pe care îl respirăm este ecologie spirituală în acțiune. Când inspirăm suflul vieții, împărțim acest aer cu toate ființele umane, cu întreaga viață de pe planetă.
Prin respirație uniunea noastră cu copacii devine un fapt evident, iar comuniunea noastră cu oceanele are impact imediat. Prin circulația gazelor și prin energia atmosferică se revelează realitatea întregului planetar, cu implicații asupra vieții omului. Această viziune stă la baza atât a vindecării holistice, cât și a ecologiei, știința întregului. Din perspectiva ecologiei spirituale, putem repeta întrebarea misticilor: Cine respiră?
Minut de minut, de regulă inconștient, inspirăm și expirăm undeva între 10 și 15
ori. Zilnic, deplasăm aerul înainte și înapoi suficient cât să umflăm câteva mii de baloane. În acest fel, organismul poate să extragă din aer oxigenul de care are nevoie și să elimine dioxidul de carbon rezidual din sânge.
Chiar dacă aerul conține numai o cincime oxigen, este proporția necesară
organismului nostru pentru a supraviețui, căci fiecare celulă din corp are nevoie de oxigen pentru a elibera energia cuprinsă în rezervele alimentare. Multe celule pot să supraviețuiască o perioadă de timp fără oxigen; altele au nevoie de un flux constant. Celulele nervoase mor și nu mai pot fi înlocuite dacă sunt lipsite de oxigen mai mult de câteva minute.
Asigurarea de oxigen pentru celulele organismului este responsabilitatea sistemului respirator și sistemului circulator. Acest proces este controlat de creier prin intermediul medulla oblongata din trunchiul cerebral, unde mesajele privind compoziția sângelui sunt integrate altor informații, reglându-se astfel ritmul respirator.
Creșterea și descreșterea fluxului respirator conferă energie vitală ființei. De aceea, dacă există tulburări respiratorii care împiedică schimbul de gaze, acestea pot să ducă la scăderea vitalității organismului, la creșterea numărului de tulburări de metabolism și la degenerarea țesuturilor.
Anatomia și fiziologia sistemului respirator sunt o întruchipare complexă și foarte frumoasă a integrării și întregirii.
PREVENIREA BOLILOR RESPIRATORII
Nu suntem doar ceea ce mâncăm, ci și ceea ce respirăm. Orice problemă de respirație afectează nu doar celelalte organe și sisteme, ci se poate foarte bine să
cauzeze și boli acestor sisteme. Totuși, întrucât organismul este un întreg, și reciproca este adevărată. Când plămânii au nevoie de tratament, trebuie să fim atenți și la sistemul circulator; mare parte din ce s-a spus despre inimă și circulație este relevant și pentru plămâni. Trebuie să mai fim atenți și la starea sistemului digestiv și, mai ales, a organelor de eliminare, căci plămânii, la fel ca intestinele, rinichii și pielea, au rolul de eliminare a reziduurilor. Dacă în oricare dintre aceste sisteme apare o problemă, organismul compensează sporind solicitarea celorlalte. Există limite în privința cantității de reziduuri pe care le pot suporta plămânii dacă, de exemplu, intestinele sunt obturate.
Cele mai multe schimbări patologice ale țesuturilor pot să fie prevenite dacă
mediul ambiant al celulelor este bogat în oxigen în mod constant. Cantitatea de oxigen pe care sistemul circulator o transportă la țesuturi este controlată în mare parte prin respirație.
Din toate acestea, este evident că măsurile preventive cele mai bune pentru acest sistem sunt exercițiile fizice regulate și o bună respirație. În vreme ce noi considerăm respirația ceva normal, respirația conștientă și corectă este privită, chiar și de cercurile medicale convenționale, ca fiind de neprețuit. Rolul central al respirației în multe demersuri spirituale poate că ar trebui să fie un indiciu pentru noi.
Ca în cazul tuturor bolilor, cea mai bună profilaxie este un stil de viață pozitiv.
Alimentația, exercițiile fizice și calitatea vieții au o influență profundă asupra sănătății plămânilor.
Pentru a avea plămâni sănătoși, mediul intern trebuie să fie în armonie și la fel și mediul extern. Dacă aerul pe care îl respirăm va fi poluat, asta va tulbura
ecologia plămânilor tot așa cum va tulbura ecologia oricărei păduri. Aerul contaminat cu chimicale și alte particule, cu gaze și fum, trebuie evitat. Asta ne aduce la tutun. Tutunul ridică un zid de gudron și cenușă între individ și lume, astfel încât în plămâni nu poate să aibă loc un flux ecologic liber. Aceasta poate să producă o mulțime impresionantă de probleme, de la bronșită la cancer, fără
să mai punem la socoteală toate efectele unei cantități scăzute de oxigen asupra restului corpului. Dacă trebuie să ne vindecăm, pe noi înșine și lumea în care trăim, iată un început bun. Alimentația integrală și viața la țară pălesc puțin în fața a 20 de țigări pe zi!
Există și alte pericole specifice ce pot fi cunoscute și evitate. În caz de infecții, cel mai simplu răspuns este a se evita contactul cu acestea. Totuși, cum asta este adesea socialmente imposibil, e nevoie să ne menținem sistemul natural de apărare în forma sa cea mai bună. E momentul să vorbim despre discutabila folosire a imunizării. Organismul, dacă i se oferă ocazia, este capabil de mari fapte de vitejie când vine vorba de autoapărare, atâta timp cât îi punem la dispoziție o alimentație echilibrată și bogată în vitamine, alături de un stil de viață sănătos atât pe plan mental și emoțional, cât și pe planul acțiunii. În acest context, este vital să facem să scadă uzul greșit al antibioticelor. Căci aceste medicamente, folosite la momentul potrivit în modul potrivit, pot salva vieți, după cum pot și să lase complet neputincios sistemul natural de apărare a organismului. Pe lângă scăderea imunității, pe termen lung duc la apariția, în sens evoluționist, a unor bacterii foarte rezistente, astfel încât problemele devin tot mai greu de tratat. De-a lungul ultimilor 50 de ani, medicii au fost obligați să
constate modificări alarmante în acest sens. Printr-un stil de viață corect și prin folosirea de remedii naturiste la nevoie, antibioticele pot fi evitate de cele mai multe ori.
PLANTELE MEDICINALE PENTRU SISTEMUL
RESPIRATOR
Toate aspectele sistemului respirator au de câștigat de pe urma remediilor naturale adecvate. Plantele medicinale pot să susțină activitatea mucoaselor și să
asigure bunul schimb de gaze ce are loc prin aceste mucoase; ele pot să activeze secreția țesutului pulmonar pentru ca aerul să fie suficient de umed, iar mucoasele protejate; pot să facă să crească reacțiile de răspuns neurologic pentru reglarea respirației, să tonifice circulația astfel încât sângele să circule adecvat prin țesuturi și să stimuleze procesele glandulare și excretorii în întregul lor, pentru a asigura un mediu intern curat și armonios.