"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Add to favorite „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

flori de nalbă-mare

flori de nalbă

flori de podbal

flori de toporaș

flori de lumânărică

flori de mac roșu

Acestea se combină în părți egale și se face o infuzie.

Ambele amestecuri menționate pot fi băute din trei în trei ore, deși de trei ori pe zi este foarte bine. Un alt remediu deosebit de eficient este ungurașul, dar, din cauza gustului său neplăcut, e nevoie să fie mascat în combinație cu lemn-dulce și anason. Această plantă medicinală a fost compusul originar al picăturilor de tuse: o infuzie de unguraș plus zahăr din belșug.

Dacă tusea face orice fel de presiune asupra unei inimi slăbite, ar putea fi util să

se adauge la acest ceai și talpa-gâștei, care va ajuta activitatea cardiacă fără să

forțeze inima.

O tuse seacă, iritantă va fi calmată cu relaxante și emoliente respiratorii. Salata sălbatică și podbalul sunt utile în acest caz. Uneori, o astfel de tuse ar putea avea origine nervoasă, caz în care e recomandabil mai degrabă să se recurgă la relaxante nervoase.

BRONȘITA

Bronșita este o infecție a bronhiilor, tuburile care duc aerul către plămâni. Poate fi vorba și de o ușoară infecție pulmonară, dar, așa cum am afirmat deja, aceste amănunte și diferențieri fine nu sunt esențiale când folosim plantele medicinale.

Cele mai bune în acest caz sunt pectoralele care asociază acțiunea expectorantă

pentru eliminarea sputei cu proprietățile emoliente pentru calmarea țesutului inflamat. Cele mai bune sunt rădăcina de angelică, anasonul, macul canadian, podbalul, rădăcina de tătăneasă, rădăcina de iarbă-mare, semințele de in, isopul, lobelia, brânca, vulturica, lumânărica, amăreala, cimbrul și ungurașul. Pentru mai multe detalii despre fiecare dintre ele și pentru a alege cea mai potrivită

plantă sau combinație de plante conform situației proprii, consultă secțiunea

„Atlas botanic“.

De asemenea, împotriva oricărei infecții sunt indicate și plantele antimicrobiene.

Cea mai importantă dintre numeroasele plante disponibile este poate usturoiul,

care poate fi luat sub orice formă, fie crud, fie sub formă de capsule cu ulei de usturoi. Uleiul antiseptic din usturoi este excretat prin plămâni și acționează

astfel direct asupra bacteriilor prezente. Dacă se freacă picioarele cu usturoi, acesta încă se mai poate simți în respirație. Există în prezent o nouă varietate de usturoi japonez care are aceleași proprietăți, dar fără miros! Se găsește sub formă

de capsule. Alte antimicrobiene bune sunt echinacea, eucaliptul și cimbrul.

Uleiurile volatile antiseptice din eucalipt și cimbru pot fi bune sub formă de inhalații sau băi. Pentru o baie vindecătoare în caz de bronșită sau de alte infecții respiratorii, se iau părți egale de frunze de eucalipt și cimbru, în total 4–5 linguri.

Peste ele se toarnă 1 litru de apă clocotită și se lasă 30 de minute. Se strecoară, iar lichidul se adaugă la apa de baie. Se face baie 15 minute la o temperatură de circa 38°C.

Pe lângă cele de mai sus, poate fi de ajutor susținerea sistemului limfatic, mai ales dacă sunt și glande umflate. Întrucât este benefic să se stimuleze și eliminarea, se recomandă lipicioasa și rădăcina de cârmâz.

PLEUREZIA

Atunci când o infecție a dus la pleurezie sau la pneumonie, cel mai important lucru este tratarea bolnavului pentru febră, ajutând astfel întregul organism și mai ales zona pieptului. În acest scop, diaforeticele sunt de neprețuit, combinate, de regulă, cu emoliente respiratorii. Deosebit de utile sunt următoarele: Eupatorium perfoliatum, ardeiul iute, rădăcina de tătăneasă, isopul, usturoiul, lumânărica și iarba-fluturilor. Alege-le pe cele potrivite, în funcție de starea întregului corp, și prepară o infuzie. Pe lângă acest ajutor intern, pleurezia este o afecțiune în care e nevoie de o cataplasmă sau o compresă. O cataplasmă cu semințe de in este excelentă în problemele de piept: se ia o mână de semințe de in și se amestecă bine în apă clocotită până se obține consistența unei paste; se întinde pasta pe o pânză, în strat gros de 1 cm, lăsând marginile pânzei libere și evitând formarea de cocoloașe; se aplică suportabil de fierbinte, acoperindu-se întregul piept; se ține timp de două ore; se face una nouă după câteva ore sau a doua zi. După ce se îndepărtează cataplasma, se curăță zona cu apă călduță, apoi se șterge bine. Pentru o acțiune și mai puternică, se poate presăra pudră de

muștar deasupra, dar nu se folosește muștarul la copiii mici sau la persoanele cu pielea sensibilă.

Ca alternativă, poate fi utilă o compresă cu infuzie de ardei iute. Vezi secțiunea despre „Prepararea plantelor medicinale“.

TUSEA CONVULSIVĂ

Întrucât această afecțiune poate să ducă la complicații neplăcute și la o slăbiciune constituțională mai târziu în viață, e bine să fie tratată atent. Plantele medicinale roua-cerului (ar putea să facă urina mai închisă la culoare decât de obicei) și vulturica pot fi privite ca remedii specifice și trebuie incluse în următorul amestec:

– vulturică

2 părți

– roua-cerului

1 parte

– podbal

1 parte

– cimbru

1 parte

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com