Frunze de zmeur
Sistemul urinar
Bucco (Agathosma betulina)
Pe lângă utilizările lor profilactice și culinare, plantele medicinale se folosesc și pentru boli specifice. Pe tot parcursul cărții se fac recomandări pentru astfel de cazuri, însă nu se recomandă autodiagnosticul. Consultați un specialist în plante medicinale, dacă este disponibil, sau un medic pentru stabilirea naturii problemei de sănătate.
DURATA TRATAMENTULUI
Când se tratează o anumită afecțiune, durata tratamentului adecvat poate să
varieze. Constipația ar trebui să se rezolve repede, în timp ce osteoartrita va dura mai mult până să răspundă la tratament. În general, durează totuși două–trei săptămâni până la primele semne de ameliorare. Dacă există îndoieli, se consultă
un terapeut specializat.
DOZAREA
Pentru adulți, dozele normale din fiecare plantă sunt prezentate în secțiunea
„Atlas botanic“ și la fel și când este vorba de un amestec din text. Pentru copiii sub 12 ani, aceste doze trebuie reduse cu un sfert, iar pentru copiii sub șapte ani, cu jumătate. Pentru adulții peste 65 de ani, e necesară o reducere cu un sfert, iar pentru cei peste 70 de ani una cu jumătate de doză. Acestea sunt recomandări foarte largi și contează mai puțin în cazul unei persoane de 75 de ani foarte mare și puternică față de una de 65 de ani foarte mică și fragilă.
MEDICAMENTELE
De regulă, există probleme în asocierea plantelor medicinale cu medicamentele de sinteză, dar și câteva excepții importante, prin urmare se consultă medicul și un terapeut specializat. Din păcate, e foarte puțin probabil ca medicul să
cunoască ceva despre plantele medicinale!
PREPARAREA ȘI DOZAREA AMESTECURILOR
Pe parcursul cărții sunt recomandate amestecuri din plante care ajută organismul să se vindece singur. De la caz la caz, aceste amestecuri pot fi adaptate în mod corespunzător.
Pentru fiecare amestec sunt făcute recomandări de preparare. Proprietățile respective sunt date în părți, adică proporții de greutate de plantă uscată, plus instrucțiunile de preparare. (Plantele uscate pot fi înlocuite cu alte preparate, de exemplu cu tincturi, caz în care sunt valabile aceleași proporții. Pentru detalii despre dozele pentru tincturi, vezi informațiile specifice din secțiunea „Atlas botanic“.) Informații detaliate despre cum se prepară o infuzie sau un decoct pot fi găsite în secțiunea „Prepararea plantelor medicinale“.
UN DULAP CU PLANTE MEDICINALE LA TINE
ACASĂ
Există peste 2000 de plante ce pot fi folosite în medicina naturistă în lumea occidentală. Lista cu toate plantele medicinale de pe planetă este mult mai mare.
Și atunci ce anume poți avea în casă în mod realist? O perspectivă descurajantă
pentru novicele culegător; totuși, folosindu-se abordarea prezentată în această
carte, se poate alcătui un mic dulap cu plante medicinale care să satisfacă
majoritatea nevoilor de zi cu zi. Următoarea listă cu plante medicinale include reprezentante ale principalelor acțiuni, plus altele specifice. Dacă ai de gând să-ți creezi un astfel de dulap cu plante medicinale, trebuie să te familiarizezi cu aceste 25 de plante și să te folosești de ele la discreție. Ele pot fi păstrate după ce au fost uscate sau sub formă de tincturi.
Anason
Gura-lupului
Rădăcină de brusture
Ardei iute
Lipicioasă
Rădăcină de unicorn
Cimbru
Mentă
Salcie neagră
Coada-șoricelului
Mușețel
Semințe de țelină
Crețușcă
Nalbă-mare
Siminichie
Dragavei