"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Add to favorite „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Ne începem călătoria printre sistemele organice aruncând o privire la sistemul circulator, căci este cel care face legătura între toate celelalte și le influențează pe toate celelalte.

Când discutăm despre sistemul circulator nu trebuie să uităm că avem de-a face cu un sistem de transport. În această secțiune nu ne preocupă ce anume este transportat, și anume sângele, care este o asociere de diverse substanțe secretate în părți diferite ale corpului. În această secțiune vom vorbi despre sănătatea și buna funcționare a inimii și a vaselor de sânge.

Vitalitatea și tonusul întregului sistem circulator sunt fundamentale pentru viață

și pentru integrarea tuturor părților organismului. Dacă sunt prezente slăbiciuni sau congestii, acestea vor avea efecte profunde asupra țesuturilor și organelor implicate. Se poate ca sângele să fie în perfectă stare, dar, dacă nu ajunge în cantități adecvate la organe, apar probleme. La fel, dacă reziduurile secretate în urma proceselor metabolice nu sunt bine eliminate, sunt afectate rapid țesuturile.

Din toate acestea putem trage concluzia că îmbolnăvirea oricărui organ poate să

constea dintr-o insuficiență circulatorie fie din cauză că organul respectiv nu este suficient oxigenat, fie deoarece reziduurile pe care le generează nu sunt drenate suficient de bine.

Atunci când ne raportăm la organism într-o manieră holistică și tratăm fiecare afecțiune din această perspectivă, ne dăm seama că toate organele și sistemele sunt legate între ele și se influențează reciproc. Trebuie să vedem cu ce anume contribuie fiecare dintre ele, individual, la întregul tablou. Vasele de sânge ale inimii s-ar putea să aibă legătură cu orice afecțiune și trebuie ajutate și susținute în procesul de vindecare.

În societatea noastră, sistemul circulator este un spațiu comun al îmbolnăvirilor, adesea fatale, întrucât, din cauza felului în care trăim și abordăm viața, nu avem

suficientă grijă de inimă și de vasele de sânge. Prevenirea problemelor circulatorii este ușoară și mai jos sunt prezentate câteva recomandări.

Când problemele cardiace majore sunt deja evidente, chestiunea este întru câtva diferită și trebuie luate măsuri de îngrijire. Medicina naturistă are multe de oferit pentru vindecarea insuficienței și a afecțiunilor cardiace, dar orice tratament trebuie să se desfășoare sub supraveghere medicală calificată.

PREVENIREA AFECȚIUNILOR CIRCULATORII

Prevenirea este cu mult mai de dorit decât să fie nevoie să se recurgă la vindecarea unei boli deja prezente și înseamnă condiții bune pentru trup, minte și spirit.

Numim o tulburare boală atunci când organismul este atât de epuizat, încât începe să manifeste simptome. În cazul celor mai mulți oameni, durează mai mulți ani până se ajunge la o astfel de stare, căci organismul este, de regulă, capabil să facă față multor atacuri de-a lungul unui interval mare de timp, fără să

cedeze. De obicei, are loc un declin constant: nu mai suntem chiar la fel de puternici și de viguroși ca anul trecut; sănătatea noastră nu mai este chiar atât de bună pe cât ar putea fi. Ea începe să alunece pe panta către boală, dar nu observăm asta decât atunci când ceva cedează și ne îmbolnăvim.

În privința sistemului cardiovascular, există anumite detalii specifice care ar trebui reținute. Ele sunt valabile nu doar pentru toți cei care au deja probleme cu acest sistem sau pentru aceia al căror mod de viață îi încadrează în categoria cu

„risc ridicat“ de afecțiuni cardiovasculare, ci pentru oricine nu dorește să aibă

probleme de acest tip.

Există patru factori de care trebuie să se țină seama, prezentați în continuare.

Exercițiile fizice. Este vital pentru întregul organism să fie pus la treabă șisupus unei suprasolicitări din când în când. Singura modalitate de a ne

asigura că inima și vasele de sânge sunt cu adevărat utilizate este să facemexerciții fizice astfel încât pulsul să crească și să simțim că ne pierdemsuflul. Asta nu înseamnă că oamenii trebuie să alerge până la epuizare înfiecare zi! Exercițiile fizice regulate, potrivite și plăcute, sunt o soluție.

Moderație în toate, inclusiv când vine vorba de exercițiile fizice.

Alimentația. În ceea ce privește sistemul circulator, singurul și cel maiimportant factor cauzator de probleme este consumul de grăsimi, fiecaredintre noi mâncând mult prea multe. În ultimii doi ani, am aflat multedespre relația dintre consumul de grăsimi saturate și nivelul de colesterol(una dintre aceste grăsimi) din sânge, ceea ce duce la diverse problemecardiovasculare. O soluție recomandată a fost consumul de grăsiminesaturate în locul periculoaselor grăsimi saturate, în principal făcândtrecerea de la grăsimile animale la cele vegetale. Totuși, conform unorcercetări noi, nu e chiar atât de simplu. Dovezile indică pericol și înconsumul de grăsimi nesaturate și singura soluție sigură este reducereaconsumului total de grăsimi, ceea ce, în general, înseamnă renunțareacompletă la grăsimi. Și asta înseamnă un consum redus de grăsimi vizibile(din carne, unt, uleiuri), dar și invizibile (din prăjituri, produse de patiserie,supe-cremă, maioneză, brânzeturi, lapte și produse lactate, ouă), acesteaalcătuind adesea totalul consumului nostru de grăsimi. În schimb, mareparte din alimentația noastră ar trebui să constea din multe fructe și legumeproaspete, cereale integrale, fasole și mazăre, ultimele două fiindconsiderate în stare să reducă nivelul de colesterol din sânge. Cantitatea desare trebuie să fie minimă.

Tutunul și alcoolul. E esențial ca orice om preocupat de starea sa desănătate și mai ales de inimă și vase de sânge să renunțe la fumat și să

mențină un consum rezonabil de alcool.

Stresul. Există o strânsă corelație între nivelul de stres din viață și aparițiaproblemelor de sănătate, în special la nivelul sistemului cardiovascular.

„Stresul“ este un concept relativ. Ar fi mai potrivit să avem în vederecapacitatea individuală de a face față stresului decât să privim stresul însine. În prezent, avem la dispoziție numeroase instrumente care să ne ajutesă ne asumăm responsabilitatea pentru viața noastră și să facem față

stresului și tensiunilor emoționale. E posibil să diminuăm aceste tensiuniprin utilizarea de remedii naturiste, dar e mult mai bine și mai realist să

mergem la cauza lor subtilă și să facem schimbările necesare. Astapresupune conștientizare și, uneori, curaj. Terapiile de relaxare, co-consilierea pentru re-evaluare și psihologia umanistă și transpersonală autoate foarte mult de oferit. Boala poate fi prevenită prin aplicareadestinderii. Armonia psihologică și spirituală vor crea un mediu internpentru armonia trupească.

PLANTELE MEDICINALE PENTRU SISTEMUL

CIRCULATOR

Ca în cazul tuturor sistemelor din organism, identificarea plantelor medicinale pentru acest sistem este o simplificare necesară. Organismul este o entitate integrată, iar abordarea naturistă a vindecării admite acest lucru. Orice probleme care apar într-un anumit sistem ar putea fi provocate de starea de sănătate și de vitalitatea oricărei alte părți a organismului și de aceea orice plantă medicinală

poate să aibă un rol în tratamentul oricărui sistem. Cu toate acestea, pentru a-i permite înțelegerii noastre umane limitate să cuprindă fundamentele medicinei naturiste, este o procedură validă să identificăm plantele medicinale care au un anumit rol în cadrul sistemului circulator.

Pentru a păstra lucrurile simple și a evita grupările complexe, plantele medicinale vor fi diferențiate astfel: cele cu acțiune directă asupra inimii și cele care afectează vasele periferice.

TONICELE PENTRU INIMĂ

Cele mai importante plante medicinale pentru inimă sunt: măturicea, cervana, bubericul, păducelul, lăcrămioara, talpa-gâștei, cactusul (lumina-lunii).

Vei vedea că plante precum degetarul (Digitalis) și ceapa-de-mare nu au fost trecute pe această listă, chiar dacă acestea sunt utilizate pe scară largă de medicina convențională ca tratamente eficiente pentru insuficiența cardiacă. Cu toate acestea, întrucât există pericole semnificative în utilizarea degetarului, această plantă otrăvitoare a fost eliminată din listă. Asta nu înseamnă că nu avem la dispoziție alte remedii eficiente pentru inimă. Cel mai important dintre ele este, de departe, lăcrămioara. Vom face acum o mică digresiune pentru a vorbi despre acțiunea acestei plante medicinale și a o compara cu degetarul, căci sunt

prezente aici câteva lecții importante.

După cum se afirmă în capitolul despre compușii plantelor, remediile utilizate adesea pentru tratamentul inimii sunt bogate într-un grup de substanțe chimice numite glicozide cardiace. Aceste substanțe chimice complexe au uluitoarea capacitate de a stimula mușchii inimii într-un fel care să potențeze contracțiile și să asigure un flux mai abundent de sânge prin organism. Astfel, crește eficiența inimii, dar cu ajutorul acestor substanțe chimice nu crește și nevoia de oxigen de care are nevoie mușchiul inimii pentru această performanță, așa că nu trebuie să

ne facem griji cu privire la vreo lipsă de oxigen.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com