această resursă decât bărbații), și unele dintre studiile din acest domeniu par să confirme acest mit, întrucât se poate demonstra că femeile posedă
statistic o dezvoltare mai mare a emisferei cerebrale nedominante, locul unde se realizează percepția intuitivă.
De asemenea, se observă frecvent că persoanele foarte sensibile și curioase sunt de obicei mai intuitive și mai perceptive decât restul.
Având în vedere că drumul spiritual este un spațiu unde înfloresc aspectele mai „feminine“ și receptive ale persoanelor, unde se acutizează
sensibilitatea și unde renaște curiozitatea proprie copilului interior, nu este de mirare că, în acest plan, intuiția se derulează în toată amploarea ei.
Lasă-te purtat de intuiție
Maestra mea, Raj Dharwani, obișnuia să ne propună un exercițiu pe care vi-l împărtășesc astăzi și vouă. Spunea că este ca unul dintre acele jocuri pe care le jucam când eram copii și ne închipuiam cu prietenii de joacă o situație în care ne implicam „trup și suflet“.
Nimic nu poate fi mai benefic decât să ne jucăm ca și cum am fi copii și, uneori, poate fi și revelator.
Să ne jucăm așadar…
Imaginează-ți că mergi pe o potecă, într-o pădure deasă.
Ajungi la un luminiș și găsești un cerc de pietre.
Soarele luminează acest loc.
Te așezi pe jos.
Expiri profund, iar când aerul intră din nou în tine, formulezi în liniște o întrebare care, pentru tine, este importantă în acest moment.
După aceea, aștepți să auzi un răspuns sau mai multe.
Dacă apare cineva în imaginația ta, nu pierde timpul încercând să-l recunoști, nu te gândi, simte-i prezența și relaxează-te. Nu te teme.
Nu contează dacă îl cunoști sau nu, a venit să te ajute. Copil sau bătrân, bărbat sau femeie, urează-i bun venit și repetă-i întrebarea.
Ascultă-i răspunsul. Sau răspunsurile.
Rămâi liniștit și în tăcere câteva momente.
Apoi…
Întoarce-te în prezent pe același drum pe care ai venit.
Neurologul portughez Antonio Damasio, adevăratul creator al conceptului de „inteligență emoțională“, susține (ca și cum ar gira sensul acestui exercițiu) că emoțiile pot fi mai eficiente decât inteligența când vine momentul luării unei decizii.
În fața unei probleme anume, trebuie să dăm un răspuns și să acționăm în conformitate cu acesta, trebuie să ne ocupăm mai curând decât să ne preocupăm.
Grija se prezintă ca un mod de a te învârti în căutarea unei soluții, când în realitate este expresia unui război între raționamentul nostru și sentimentele noastre, pentru adoptarea unei soluții mai adecvate.
Decis să-ți explorezi spiritualitatea, nu ar fi un exercițiu inutil să-ți dedici în fiecare zi un timp pentru a-ți invoca aspectele mai puțin raționale (cele raționale vor veni, chiar dacă nu le chemi). Îmbogățește-ți, prin urmare, spiritul, acordă prioritate simțurilor tale și lasă-te condus mai mult de intuiție.
Mulți au descris metode de stimulare a zonelor cerebrale care acumulează
substanța intuițiilor și percepțiilor noastre anticipatoare. Unele ar putea avea urme de realitate, altele se află la limita cu fantasticul, și unele, în sfâr -
șit, mi se par sincer delirante.
În continuare, îți prezint o sinteză a lucrurilor care altora le-au fost de folos și pe care am putea să le încercăm:
În mod sigur, ne-ar fi de folos să învățăm să acordăm mai multă atenție acestor alerte interne pe care le are fiecare.
Ne-ar putea fi de folos, de asemenea, să ne facem curaj să gândim în imagini, nu numai în cuvinte.
Eventual, am putea acorda mai multă atenție limbajului trupului nostru (ce ne spune cu această durere sau cu această stare de bine?).
Lumea senzorială ni se va părea extrem de stimulantă dacă am putea dedica mai mult timp încercării de a capta ce ne arată mediul nostru, privind totul cu interes și atenție, fără critică, nici plângeri și, așa cum am mai spus, fără
a considera că avem control asupra a tot ceea ce ne înconjoară.
Rutina, așa cum îi indică și numele, ne obligă să parcurgem întotdeauna aceeași rută, iar aceasta, bineînțeles, contravine capacității de a descoperi noul.
Din acest motiv, obișnuiam să-mi sfătuiesc pacienții, atunci când veneau să
se plângă de faptul că se simțeau blocați într-o situație și formulau acest lucru în cuvinte, spunând că nu știau încotro să se îndrepte:
– Pentru o zi… schimbă-ți obiceiurile… fă o plimbare… sună pe cineva pe care nu l-ai mai văzut de mult… mergi să mănânci ceva ce nu ai încercat niciodată… oferă o șansă capacității tale de a-ți da seama.
Este mai mult decât evident că, mergând exclusiv pe urma pașilor tăi, vei ajunge întotdeauna în același loc.
Iubire și spirit