"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » "Calea spiritualității" de Jorge Bucay

Add to favorite "Calea spiritualității" de Jorge Bucay

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Fă rost de un ceas deșteptător, un cronometru sau un timer de bucătărie și programează-l să sune peste zece minute. Închide ochii și, în acest timp, nu face nimic. Și nu lăsa pe nimeni să te întrerupă (nici măcar cu un „Auzi, ești ocupat?“).

O parte importantă a acestui prim plan de a nu face nimic este să reușești să

te simți comod. Deocamdată, nu căuta poziția ideală, doar fă-te comod. Ai văzut vreodată cum se culcușește o pisică pe un fotoliu? Pisicile sunt foarte pricepute să stea ghemuite și să nu facă nimic, ar putea fi un exemplu foarte bun.

Nu adormi, nu cânta, nu planifica…

Timp de zece minute, nu face nimic.

Dacă te-ai simțit bine în cadrul primului exercițiu (și la fel, în caz contrar), încearcă-l pe al doilea (din motive evidente, nu e recomandabil să-l faci la birou). Vorbesc despre o baie minunată, în care să te scufunzi.

E nevoie de apă curată și caldă din abundență.

O cadă (de preferat privată și individuală).

Și, mai ales, dorința de a te bucura de moment.

Bulele, esențele și aromele pot fi de folos.

Pregătirea băii face parte din exercițiu, nu o lăsa în seama altora, dacă poți (savurează cu un surâs sarcina neobișnuită de a dedica timp timpului de a nu face nimic).

Intră încet în cadă și concentrează-te pe căldura care-ți pătrunde în corp.

De data aceasta, nu-ți lua o carte și nici nu da drumul la radio.

Doar bucură-te și transpiră.

Avansăm?

Al treilea exercițiu. Nu trebuie neapărat să se facă în continuarea celor anterioare, deși de ce nu?

Se numește: Să bei sau să mănânci, puțin și foarte lent.

Un fruct, un desert, o bucată de pâine, un pahar cu suc sau cu apă proaspătă

ar putea fi o alegere bună.

Du la gură foarte lent.

Gustă.

Fii conștient de temperatură, de gust și de textura alimentelor, mai ales de timpul dedicat unui lucru pe care, fără îndoială, îl poți face în câteva secunde.

Savurează momentul.

Dacă poți stăpâni aceste trei exerciții, îți vei da probabil seama de unele lucruri pe care le-ai ratat.

Dacă vrei mai mult, este momentul să începi să experimentezi SĂ NU FACI în lumea exterioară.

În acest scop, îți recomand încă un exercițiu:

Alege un loc – un parc, o pădure, o plajă, un bar, un râu – care să-ți placă și cu care intuiești că poți împărtăși acest SĂ NU FACI al tău.

Al meu este terasa Anahí, micul bar în care iau micul dejun în fiecare dimineață. De la masa mea, aproape mereu aceeași, văd golfulețul dintr-o latură a pieţei Balcón de Europa, în draga mea localitate Nerja. Un spațiu privat, deși este plin de oameni, în care îmi încep ziua de fiecare dată când ajung în orașul meu.

Întotdeauna îi privesc în tăcere, ca și cum ar fi o mantră corporală, pe pescarii care s-au întors foarte devreme pe plajă, unde își strâng plasele și le așază lângă bărci.

Ce fac eu acolo, în acele două sau trei ore?

Deși pare greu de crezut, nimic. Absolut nimic.

Către amiază, poate mă duc să mă plimb, poate rămân, de data aceasta privind peisajul splendid, poate scriu, poate citesc sau reflectez, dar asta va fi întotdeauna după, când a trecut timpul meu de a nu face nimic.

Ultima provocare cu care va trebui să te confrunți este mai simplă, dar presupune mai multă dedicare – aceasta constă în a profita de unele oportunități pe care ți le oferă viața cotidiană pentru a nu face nimic.

De exemplu, decide-te conștient și voluntar să nu faci nimic în timp ce aștepți să intri la medic, în aeroport, în autobuz.

Nu face nimic, nici măcar câteva mâzgălituri pe hârtie, în timp ce aștepți pe fir ca telefonista să-ți facă legătura.

Când trebuie să aștepți: așteaptă și nu face nimic altceva decât asta. Nu citi ziarul, nu cumpăra o revistă, nu vorbi la mobil și, mai ales, nu trece în revistă lista ta cu lucruri de făcut.

Poate părea lipsit de importanță, dar nu este.

Pe calea spirituală înveți să apreciezi aceste momente, iar atunci descoperi că te poți întâlni cu aceste spații și chiar să le programezi cu asiduitate.

Datorită acestor exerciții, înveți, de exemplu, să anulezi toate întâlnirile pentru o perioadă determinată (câteva ore, o seară, o zi, un sfârșit de săptămână).

Înveți să comunici, cu amabilitate, că nu ești disponibil și să-i convingi pe ceilalţi să nu te caute dacă nu este o adevărată urgență.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com