"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ☄️☄️"Forma lucrurilor" de Marco Andreatta

Add to favorite ☄️☄️"Forma lucrurilor" de Marco Andreatta

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Noutăţile pe care le introduce Descartes sunt consecinţe naturale ale noilor tehnici algebrice de căutare a rădăcinilor polinoamelor, dezvoltate cu succes în secolul XVI de matematicieni italieni, printre care Cardano, Tartaglia, Scipione dal Ferro şi Ferrari.

O PROBLEMĂ DE TANGENŢĂ

Conceptul de dreaptă tangentă la o curbă într-un punct e foarte delicat şi bogat în implicaţii matematice. Despre el, Descartes scria: cutez a spune că [a găsi tangenta la o curbă] e problema cea mai utilă şi mai generală, nu numai pe care o cunosc, dar chiar şi aceea pe care mi-am dorit vreodată s-o cunosc în geometrie.*

* Descartes, Geometria, Cartea a 2-a, trad. Al. Giuculescu, Ed. Ştiinţifică, 1966. (N. tr.) 60

FORMA LUCRURILOR

În Elemente, Euclid dă definiţia

tangentei la un cerc; anume, în

Definiţia 2 din Cartea a III-a citim:

„se spune că e tangentă la cerc o

dreaptă care atinge cercul şi nu îl

taie când e prelungită".

E vorba deci despre o dreaptă

Figura 2.14

care pleacă dintr-un punct exte-

rior şi ajunge să aibă un punct comun cu cercul, iar apoi nu-l mai taie, adică nu mai ajunge într-un alt punct comun. S-ar mai putea spune că nu există nici o altă dreaptă între tangenta astfel defini tă şi circumferinţă ( figura 2 .14 ).

Definiţia lui Euclid pentru cerc se poate extinde la orice curbă algebrică plană - una diferită de o dreaptă: dat un punct pe curbă, considerăm toate dreptele care trec prin el; tangenta, dacă există, e acea dreaptă care are doar acel punct în comun cu curba (cel puţin într-o vecinătate mică). De fapt, Descartes foloseşte o metodă uşor diferită, anume caută un cerc care să aibă

doar un punct în comun cu curba şi defineşte tangenta ca fiind dreapta prin punct tangentă la cerc, folosindu-se de Euclid.

Considerarea curbelor în termeni algebrici permite punerea problemei într-un cadru general şi găsirea unor soluţii foarte precise. Intuiţiei geometrice îi ia locul calculul algebric abstract care, manipulat cu atenţie, conduce în mod mecanic la soluţia exactă. Ideea de bază e că dacă o dreaptă nu mai întâlneşte după aceea curba, atunci trebuie s-o întâlnească în punctul de multiplicitate maximă.

Conceptul de multiplicitate algebro-geometrică e delicat şi foarte mult studiat; încercăm în continuare să-l sugerăm măcar. Fixăm un sistem de referinţă cartezian cu originea în punctul curbei pe care vrem să-l studiem, deci fie P = (0,0).

Curba algebrică e definită ca punctele de coordonate (xJl) care satisfac ecuaţiaj{xJJ) = O; să presupunem că/nu e liniară, deci curba nu e o dreaptă. Dreptele care trec prin P sunt curbe de ecuaţie sy - tx = O, pentru anumite constante s şi t.

CURBE

61

Punctele care sunt comune curbei şi unei drepte se obţin ca ""

soluţii ale ambelor ecuaţii: j{xJ') = O şi sy - tx = 0. Din a doua ecuaţie, îl scoatem pe y în funcţie de x (sau pe x în funcţie de y) şi înlocuim în ecuaţiaf{xJ!} = O. În primul caz obţinem un polinom înx, pe care-l notăm p(x) şi care depinde şi des, t; în celălalt caz, obţinem un polinom îny, notat q(y). Polinomulp(x), respectiv q(y), se anulează în O pentru toate valorile lui t şi s, deoarece şi curba, şi dreapta trec prin P= (0,0). Aşadar,p(x) şi q(y) se pot scrie sub formap(x) =x · g(x) şi q(y) = y · h(y), cug(x) şi h(y) polinoame care, la rândul lor, depind de t, s, adică de dreaptă.

E interesant că, pentru anumite drepte, unul dintre polinoamele g şi h sau chiar ambele se anulează în O. Dacă dreapta pentru care se anulează e unică, atunci P se numeşte nesingular, sau neted, sau de multiplicitate unu, iar dreapta respectivă e tangenta în P la curbă.

Dacă dreapta nu e unică, punctul se zice singular, ori de multiplicitate mai mare ca unu, ori punct multiplu; caz în care se poate arăta că O e rădăcină a luig(x) şi h(y) pentru orice dreaptă şi deci orice dreaptă intersectează curba cu multiplicitate mai mare decât doi.

Tangenta se poate însă defini chiar şi în punctele singulare.

Intuitiv, e vorba despre dreptele care întâlnesc curba în punctul cu multiplicitate minimă.

Să analizăm trei exemple, primul va fi un punct neted, celelalte două vor fi puncte singulare.

Parabola de ecuaţie y-i1-= O trece

prin punctu.lP=(O,O) care e neted, cu

tangentay=O (figura 2.15}.

Pentru demonstraţie, să căutăm

punctele comune pentru dreapta

y - tx = O şi parabolă: înlocuind în

ecuaţia parabolei valoareay= tx, ob­

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com