"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 💐💐„Cele opt vieți ale unui trickster de o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee

Add to favorite 💐💐„Cele opt vieți ale unui trickster de o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

— Cum crezi? În luptă corp la corp?

A râs şi m-a bufnit şi pe mine râsul.

— Otravă, mi-a spus pe un ton tăios.

De îndată ce a rostit cuvintele, expresia i s-a schimbat. Zâmbetul poznaş

s-a risipit, chipul i s-a încrâncenat din nou. Ca la un semnal, ochii i s-au golit de orice emoţie.

— Otrăvurile sunt la tot pasul, pentru că orice poate fi folosit ca otravă, mi-a şoptit. Orice substanţă poate omorî pe cineva, în funcţie de cantitate şi de cât de repede e administrată.

A zis că poţi descoperi otrăvuri şi într-o gospodărie.

— De asemenea, la închisoare, la şcoală. Iar în locuri precum un spital sau un cămin de bătrâni, ai dat lovitura. Chiar şi aici, a murmurat, întorcând capul spre fâşia lungă de teren viran care descria un semicerc în jurul grădinii.

Acolo înfloriseră mărăriţele într-o veselie, în toamnă. Soarele era la asfinţit şi începuse să se lase frigul. Mi-am tras fermoarul gecii de puf. Am observat că doamnei Mook i se înroșise vârful nasului, aşa c-am desfăcut pătura de lână pe care o ţinea în poală şi am înfăşurat-o în ea.

N-a reacţionat la atingerea mea. Privirea ei era pironită asupra stratului de flori, pustiu acum. A ridicat încet mâna şi a arătat cu un deget costeliv spre gardul înalt de metal din spatele rondului.

— Acolo e otrava, mi-a zis. Îi simt mirosul de fiecare dată când bate vântul dintr-acolo.

176

Cu ochii închişi, a inspirat aerul rece care venea dinspre nord, apoi l-a expirat lent.

— În spatele gardului e terenul viran care duce spre pădure. Locul ăla lăsat de izbelişte, sufocat de ierburi înalte. Pe-acolo creşte sanak, aluna-şarpelui. E plin. Are un miros aparte, deopotrivă apetisant şi putred.

M-a îndemnat să adulmec aerul şi m-am conformat, cu ochii închişi, Dar n-am simţit nimic, doar mirosul reavăn de verde, care te izbeşte pe orice petic de pământ necultivat din Paju.

— Asta înseamnă că e pământ bun acolo, a continuat. Sanak-ul nu e o plantă care se găseşte pe toate drumurile. Are nevoie de un sol aparte ca să-i priască. Solul ar trebui să fie jumătate humă, jumătate nisip, doar cu un strop de argilă. Nici prea arid, nici să mustească de apă. Mirosul ăsta înseamnă că pământul de-acolo e bun şi roditor.

Din nou a inspirat adânc boarea rece. Apoi a deschis larg gura şi a înghiţit vântul. Am simţit un fior pe şira spinării privind-o cum plescăia din buze.

Sanak-ul e deopotrivă o plantă de leac şi o otravă. Dacă mesteci vreo trei frunze — în caz că poţi să suporţi mirosul —, o să te cufunzi într-un somn odihnitor, fără vise. Dacă bei o ceaşcă de infuzie din rădăcinile plantei, la prima apă, însă, n-o să te mai trezeşti niciodată. Rădăcinile au un miros mult mai puternic şi sunt mult mai otrăvitoare. Dar nu otrava e partea cea mai importantă. Contează cum şi când o administrezi. Asta e partea care-ţi pune mintea la contribuţie.

M-a privit cu ochii mijiți.

— Cu soldaţii, cel mai simplu era să le-o pui în băutură. În whisky şi rom, în sake şi soju ordinar, a şoptit, încleştându-şi degetele noduroase. Beau până nu mai ştiau de ei. Mai ales spre sfârşitul războiului. Poate că voiau să-şi spele păcatele şi să-şi şteargă amintirile cu alcool, să se dezinfecteze până

ajungeau la imunitate.

I-a scăpat un chicotit printre buzele întredeschise.

— Când deja s-au îmbătat şi caută pur şi simplu şi mai multă băutură ca să rămână criță, atunci e momentul să acţionezi. Când s-au îmbătat prea tare ca să sesizeze mirosul sau gustul ciudat al lichidului din sticlă. Aşa i-am omorât.

Cu umerii relaxându-i-se uşor, s-a rezemat de spătarul scaunului cu rotile. Şi-a lăsat mâinile pe braţele scaunului, cu palmele spre cer. Ca o regină — calmă şi satisfăcută.

Nu trăda nicio urmă de vinovăţie.

177

Doamna scriitoare, mi-a zis domna Mook poznaş, cu următorul prilej când ne-am revăzut.

Anul Nou trecuse de mult şi grădina de mărăriţe era din nou la mare căutare. Vreo zece-doisprezece pacienţi ieşiseră la aer, fie plimbându-se pe aleea micuţă, pietruită, fie stând la soare în scaunele cu rotile, pe lângă gard.

Eu şi doamna Mook preferam să discutăm între patru ochi, aşa c-am condus-o în sala de consiliere.

— N-am mai fost aici până acum, mi-a spus surprinsă, ridicând dintr-o sprânceană.

I-am spus că după-amiaza, în timpul săptămânii, sala rămânea goală de obicei.

— Deci avem destul timp să stăm la poveşti azi, aici, până veţi fi chemată

la cină, i-am explicat entuziasmată.

— Aici vii să scrii? m-a întrebat, uitându-se de jur împrejur la cămăruţă.

Pereţii erau zugrăviţi într-un ton deschis de „ceai verde cu lapte”, nuanţa care se presupune c-ar fi benefică pentru ochi şi te-ar ajuta să te relaxezi. Şi totuşi, înghesuită în acel spaţiu îngust cu doamna Mook, faţă în faţă, mă

simţeam destul de agitată.

I-am spus că nu era biroul meu şi că nici măcar nu eram scriitoare, de fapt.

A ridicat din umeri, ignorându-mi scuzele.

— Scrii despre vieţile oamenilor, iar cititorii sunt încântaţi. Asta înseamnă că eşti scriitoare.

Spusele ei mi-au făcut plăcere şi m-am înroşit fără să vreau. Un zâmbet necenzurat mi-a apărut pe chip, genul de zâmbet cu toată gura, de ţi se văd gingiile. Genul de zâmbet care nu-mi plăcea, pentru că ştiam că-mi dă un aer nătâng. Mi l-am şters cât mai repede de pe faţă, însă doamnei Mook nu i-ar fi scăpat în veci o asemenea dovadă de slăbiciune. Mă aşteptam să mă

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com