120 Brian Tracy
dintre erou şi laş este că eroul rezistă pe baricade încă
cinci minute.”
Fricile pot fi date uitării
Din fericire, toate fricile sunt învăţate; nimeni nu se naşte cu frici. Fricile pot fi aşadar date uitării practicând autodisciplina în mod repetat în privinţa fricii până când aceasta dispare.
Cele mai comune frici pe care le trăim, care adesea ne sabotează orice speranţă pentru succes, sunt frica de eşec, frica de sărăcie şi de pierderea banilor. Aceste frici îi fac pe oameni să evite riscul de orice fel şi să respingă
oportunitatea când le este prezentată. Lor le este atât de frică de eşec, încât sunt aproape paralizaţi când vine vorba să profite de vreo şansă.
Există multe alte frici care interferează cu fericirea noastră. Oamenilor le este frică de pierderea iubirii sau a slujbelor lor şi a siguranţei financiare. Oamenilor le este frică de ruşine sau ridicol. Oamenilor le este frică de respingere şi de critici de orice fel. Oamenilor le este frică de pierderea respectului sau a stimei celorlalţi.
Acestea şi multe alte frici ne trag înapoi pe parcursul vieţii.
Frica paralizează acţiunea
Cea mai comună reacţie într-o situaţie în care apare frica este atitudinea de „Nu pot!” Aceasta este frica de eşec şi pierdere care ne împiedică să acţionăm. Este trăită
NU scuzelor! 121
fizic, începând din plexul solar. Când oamenilor le este într-adevăr frică, gura şi gâtul li se usucă, inima începe să le bată puternic. Uneori ei respiră slab şi stomacul li se agită. Adesea le vine să se ridice şi să dea fuga la baie.
Acestea sunt toate manifestări fizice ale tiparului obiceiului inhibitor negativ, pe care-l trăim cu toţii din când în când. De fiecare dată când o persoană cade în ghearele fricii, se simte ca o căprioară surprinsă de faru-rile unei maşini. Această frică paralizează acţiunea. Adesea blochează creierul şi îl face pe individ să recurgă la reacţia tip „luptă sau fugi”. Frica este o emoţie teribilă
care ne subminează fericirea şi ne poate trage înapoi de-a lungul vieţii noastre.
Fă opusul
Aristotel a descris curajul drept „calea de mijloc” între extremele laşităţii şi impetuozităţii. El ne-a învăţat că
„pentru a dezvolta o calitate care îţi lipseşte, poartă-te de parcă deja ai avea acea calitate în fiecare situaţie în care este necesară.” În termeni moderni însă spunem
„Prefă-te până îţi iese”.
Îţi poţi schimba efectiv comportamentul afirmând, vizualizând şi purtându-te de parcă ai avea deja calitatea pe care o doreşti. Afirmând, repetând cuvintele „Pot s-o fac!” accentuat de fiecare dată când ţi-e frică dintr-un anumit motiv, poţi anula sentimentul de „Nu pot”.
De fiecare dată când repeţi cuvintele „Pot s-o fac!”
cu convingere, îţi depăşeşti frica şi-ţi sporeşti încrederea. Repetând această afirmaţie iar şi iar, poţi în cele din
122 Brian Tracy
urmă să-ţi consolidezi curajul şi încrederea până în punctul în care devii neînfricat.
Vizualizează-te neînfricat
Vizualizându-te acţionând cu încredere şi competenţă
într-un domeniu de care ţi-e frică, imaginea ta vizuală va fi până la urmă acceptată de mintea ta subconştientă
sub forma unor instrucţiuni pentru munca ta. Imaginea ta de sine, felul în care te vezi şi gândeşti despre tine, este în cele din urmă modificată atunci când îţi hrăneşti mintea cu aceste imagini mentale pozitive cu tine în care acţionezi la potenţialul tău maxim.
Folosind metoda „poartă-te ca şi cum”, tu mergi, vorbeşti şi te porţi exact cum ai face-o dacă ai fi complet
neînfricat într-o anumită situaţie. Stai drept, zâmbeşti, te mişti repede şi cu încredere, şi în orice privinţă te porţi ca şi cum ai avea deja curajul pe care ţi-l doreşti.
Legea Reversibilităţii spune că „dacă te simţi într-un anumit fel, te vei purta într-o manieră concordantă cu acel sentiment”. Dar dacă te porţi într-o manieră
concordantă cu acel sentiment, deşi nu prea îţi vine, Legea Reversibilităţii va crea sentimentul care este în concordanţă cu acţiunile tale.
Aceasta este una dintre cele mai măreţe descoperiri în psihologia succesului. Tu dezvolţi curajul pe care ţi-l doreşti autodisciplinându-te în mod repetat să faci lucrul de care ţi-e frică până când acea frică dispare în cele din urmă – şi o va face.
NU scuzelor! 123
Alungă frica
Când lucrez cu organizaţii de vânzări, ei mă întreabă adesea cum să ajut un reprezentant de vânzări să iasă dintr-o criză a vânzărilor, în special într-o economie dură. Le dau o formulă simplă care este garantată să funcţioneze, de fiecare dată. Se numeşte „metoda celor 100 de apeluri”. Practicând această metodă, eu instruiesc reprezentantul de vânzări să sune o sută de potenţiali clienţi cât mai repede posibil, fără să-i pese deloc dacă face sau nu vreo vânzare.
Când reprezentantului de vânzări nu-i pasă dacă
face vreo vânzare, frica sa de respingere dispare în mare parte. Încetează să-i pese dacă potenţialul client cu care vorbeşte este sau nu interesat. Are un singur scop, şi anume să facă o sută de apeluri cât mai repede posibil.
O organizaţie de vânzări cu care lucrez are un premiu zilnic pentru primul reprezentant de vânzări care este respins de zece ori în fiecare dimineaţă.
La 8 şi jumătate dimineaţa, toţi reprezentanţii de vânzări stau la birourile lor şi încep să dea telefoane pentru a încerca să câştige premiul. Până când se termină concursul, de obicei la 10 dimineaţa, frica de respingere a tuturor a fost alungată din sistemul lor. Sunt pregătiţi să sune potenţiali clienţi toată