ţi s-ar garanta succesul absolut. Ce acţiuni ai realiza?
3. Ce ai vrut întotdeauna să faci, dar ţi-a fost frică să încerci? Ce ai face diferit dacă ţi s-ar garanta succesul?
4. În care trei aspecte din viaţa şi munca ta simţi cea mai mare frică de eşec şi pierdere? Ce paşi ai putea face imediat pentru a confrunta şi elimina această frică?
5. În care trei aspecte din viaţă simţi cea mai mare frică de critică, respingere sau ruşine? Cum ai putea confrunta această frică şi cum ai putea să o depăşeşti?
6. Ce ţel măreţ ţi-ai stabili pentru tine însuţi dacă ai şti că
nu poţi eşua?
7. Ce ai face diferit în viaţă dacă ai avea 20 de milioane de dolari în bancă, însă doar zece ani rămaşi ca să trăieşti?
Capitolul 7
Autodisciplina
şi persistenţa
Ai grijă când te străduieşti să devii un ommăreţ în grabă. Doar o astfel de încercaredin 10 000 ar putea reuşi.
Sunt slabe sorţi de izbândă.
– BENJAMIN DISRAELI
Persistenţa este autodisciplina în acţiune. Abilitatea ta de a persista în ciuda tuturor impedimentelor şi eşecurilor temporare este esenţială succesului în viaţă.
Napoleon Hill a spus: „Persistenţa este pentru caracterul omului precum carbonul pentru oţel.” Motivul principal pentru succes este persistenţa şi, de asemenea, motivul principal pentru eşec este lipsa persistenţei, de a renunţa prea repede.
Există o legătură directă între autodisciplină şi stima de sine. De fiecare dată când te autodisciplinezi să faci ceea ce ar trebui să faci, când ar trebui să o faci, fie că ai chef, fie că nu, stima ta de sine creşte. De aceea există o relaţie directă între stima de sine şi persistenţă. De
134 Brian Tracy
fiecare dată când persişti şi te forţezi să continui, chiar şi când vrei să renunţi, stima ta de sine creşte.
Fiecare acţiune de autodisciplină întăreşte orice altă acţiune de autodisciplină. Fiecare acţiune de persistenţă întăreşte orice altă acţiune de persistenţă. Când te autodisciplinezi să persişti, iar şi iar, te placi şi te respecţi din ce în ce mai mult. Devii mai puternic şi mai încrezător. În cele din urmă, devii de neoprit.
Recompensa persistenţei
Persistenţa este o recompensă în sine. De fiecare dată
când te forţezi să persişti într-o sarcină, fie că e mare, sau mică, te simţi mai fericit şi mai bine în legătură cu tine însuţi.
Când faci un efort mai mare şi faci mai mult decât eşti plătit sau mai mult decât se aşteaptă de la tine, stima ta de sine creşte. Te simţi mai puternic şi ai mai mult control asupra vieţii tale. În cariera ta, când faci un efort mai mare, te plasezi de partea îngerilor. Principala diferenţă dintre învingători şi cei care se dau bătuţi în viaţă
este simplă: învingătorii nu renunţă, iar cei care se dau bătuţi nu câştigă niciodată.
Îţi poţi dezvolta abilitatea de a persista vorbindu-ţi într-o manieră pozitivă. Spune aceste cuvinte: „sunt de neoprit!” Înainte de a începe orice demers major, programează-te dinainte spunându-ţi „Nu renunţ
niciodată”.
Înainte de a realiza orice lucru valoros în viaţă, trebuie să treci „testul persistenţei”. Acesta este de regulă un „test-fulger” ce ţi se dă pe neaşteptate, fără
NU scuzelor! 135
avertisment. Deodată, te confrunţi cu un mare impediment, cu o mare problemă, un eşec temporar sau chiar un dezastru complet. Când se întâmplă asta, aminteşte-ţi că
a venit timpul „să treci testul”. Acum demonstrezi din ce eşti făcut cu adevărat. Acum îţi arăţi ţie şi celorlalţi tăria caracterului tău şi adevărata ta determinare de a reuşi.
Abilitatea ta de a răspunde
Abilitatea ta de a răspunde efectiv impedimentelor –
nivelul tău de „răspuns-abilitate” – este măsura promp-titudinii tale de a reuşi. Când treci printr-un mare impediment sau problemă, te simţi temporar împietrit.
Acest sentiment se aseamănă foate mult cu un pumn în plexul solar emoţional. Vei fi inert câteva secunde sau câteva minute. În această perioadă, te vei simţi adesea descurajat sau te vei compătimi. Te vei întreba „De ce eu?”
Totuşi, nu contează cât de departe cazi, ci mai degrabă cât de bine îţi revii. Scopul tău este să-ţi revii cât mai repede posibil. Rezilienţa în faţa răsturnărilor neaşteptate de situaţie este vitală pentru succesul pe termen lung. Aminteşte-ţi de crezul războinicilor: „Mă voi întin-de să sângerez o vreme şi apoi mă voi ridica şi voi relua lupta.”
Nu fi surprins, şocat sau reţinut când lucrurile merg prost. Planurile tale cel mai bine alcătuite se vor destră-ma deseori. În schimb, așteaptă-te la dezamăgiri şi impedimente ca parte din viaţă. Respiră adânc, revino-ţi şi dă-i înainte.
136 Brian Tracy
Optimismul îţi dă rezilienţă
Cea mai importantă calitate de care ai nevoie pentru succes şi persistenţă este optimismul. Aceasta este o încredere de nestrămutat în tine însuţi şi în abilitatea ta de a reuşi în cele din urmă. Pentru a rămâne optimist, trebuie să îţi controlezi şi să îţi disciplinezi gândirea când lucrurile merg prost. Refuză să îţi pară rău de tine.
Aminteşte-ţi, nu eşti o victimă. Eşti un adult şi eşti la comanda propriei vieţi. Faci ceea ce ai ales liber să faci.