Impedimentele sunt riscurile meseriei. Ele sunt doar praguri limitatoare de viteză pe drumul spre succes.
Refuză să dai vina pe ceilalţi sau să inventezi scuze.
Când te plângi sau dai vina pe alţii, nu faci decât să te simţi şi să pari meschin şi slab şi, ce-i mai rău, îţi ia din puterea personală. De fiecare dată când critici sau te plângi, te face să te simţi mai slab şi îţi reduce abilitatea de a înfrunta efectiv situaţia. În schimb, întâmpină fiecare impediment repetând „Eu sunt responsabil”.
Caută motivele pentru care tu eşti responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat în loc să încerci să pasezi vina la alţii. NU scuzelor.
Fii proactiv versus reactiv
Hotărăşte-te să te focalizezi mai degrabă asupra soluţiei
şi a ceea ce se poate face acum, decât pe ce s-a întâmplat şi cine e de vină. Gândeşte mai degrabă în termenii acţiunilor pe care le poţi face pentru a rezolva situaţia decât la ce n-a mers cum trebuie şi cine e de vină.
NU scuzelor! 137
Pentru a rămâne optimist, caută partea bună din fiecare situaţie. Când cauţi partea bună, vei găsi întotdeauna una. Mai mult decât atât, în timp ce cauţi partea bună, pentru că mintea ta conştientă poate cuprinde doar un gând într-o clipă, vei deveni automat pozitiv, optimist şi vei deţine iarăşi complet controlul.
Caută lecţia semnificativă în fiecare problemă sau dificultate. Fiecare impediment pe care-l înfrunţi conţine una sau mai multe lecţii care au fost trimise să te ajute să ai mai mult succes în viitor. Diferenţa dintre cei cu succese şi cei cu eşecuri este simplă: cei cu eşecuri se autocompătimesc când lucrurile merg prost, în timp ce oamenii de succes caută lecţia valoroasă pe care o pot învăţa şi care îi va ajuta pe viitor.
Caută cadoul
Normal Vincent Peale obişnuia să spună: „Când Dumnezeu vrea să-ţi trimită un cadou, îl împachetează într-o problemă. Cu cât este mai mare cadoul pe care vrea Dumnezeu să ţi-l trimită, cu atât mai mare problema în care îl împachetează.”
În loc să te concentrezi asupra problemei, caută ca-
doul. Îndeajuns de minunat, îl vei găsi întotdeauna. Mai mult, uneori cadoul, sau lecţia semnificativă, poate fi de o valoare mult mai mare decât costul problemei în sine.
Uneori, o lecţie pe care o înveţi în confruntarea cu o problemă poate fi cheia pentru succesul tău pe termen lung.
Aşa cum a scris Napoleon Hill: „În fiecare problemă sau obstacol stă sămânţa unei oportunităţi sau a unui beneficiu egal sau mai mare. Tot ce ai de făcut este să o găseşti.”
138 Brian Tracy
Percepe-te constant drept o persoană autoritară, puternică, hotărâtă în faţa adversităţii. În Primul Război Mondial, un general britanic a fost descris de superiorii săi: „Uite-l, ca un stâlp de fier, înfipt în pământul îngheţat, de neclintit.”
Lasă ca aceasta să fie o descriere exactă a ta de câte ori se întâmplă să te confrunţi cu dificultăţi sau probleme de orice fel. Hotărăşte-te să stai precum un stâlp de fier înfipt în pământul îngheţat.
Hotărăşte în avans
Când hotărăşti în avans că nu vei renunţa niciodată, succesul tău este practic garantat. În analiza finală, nimic nu te poate opri, în afară de tine însuţi.
În viaţă, nu contează de câte ori eşti doborât la pământ. Tot ce contează este de câte ori îţi revii. Dacă tu continui să îţi revii şi să mergi înainte, trebuie să-ţi atingi în cele din urmă ţelul.
De fiecare dată când practici autodisciplina de a persista în faţa adversităţii, îţi creşti totodată stima şi încrederea de sine. Apoi, pe măsură ce stima ta de sine creşte, te simţi mai autoritar, mai puternic şi de neoprit.
Când te simţi mai bun şi mai autoritar, devii mai capabil de a persista data viitoare – şi apoi data următoare după asta.
Disciplinându-te să persişti în faţa oricăror adversităţi, îţi plasezi viaţa într-o spirală ascendentă de stimă
de sine, autodisciplină şi persistenţă până când ajungi, în cele din urmă, o forţă a naturii.
Persistenţa este autodisciplină în acţiune.
NU scuzelor! 139
În partea a doua, vei învăţa lucrurile specifice pe care le poţi face ca să aplici aceste principii în aspectele principale din viaţă, pentru a dobândi un succes mai mare în munca şi cariera ta şi pentru a-ţi atinge potenţialul în lunile şi anii ce urmează.
Exerciţii de acţiune:
1. Identifică un aspect din viaţa ta în care trebuie să persişti chiar mai mult pentru a-ţi atinge ţelul şi apoi acţionează.
2. Identifică un ţel din viaţa ta pe care nu l-ai atins pentru că nu ai reuşit să persişti până la capăt. Ce paşi ai putea face azi pentru a reuşi ?
3. Identifică un mare ţel pe care l-ai atins pentru că ai persis-tat şi refuzat să renunţi, indiferent cât de dificil a devenit.
4. Decide-te asupra scopului tău major în viaţă, singurul ţel pe care dacă l-ai atinge ar avea impactul pozitiv cel mai mare asupra vieţii tale.
5. Scrie-ţi ţelul clar, fă un plan detaliat de acţiune pentru a-l îndeplini şi apoi spune-ţi că „eşecul nu este o opţiune”.
6. Ia azi decizia că vei persista până reuşeşti, indiferent ce se întâmplă, pentru că „Sunt de neoprit”.
7. Hotărăşte-te să stabileşti şi să atingi un ţel important, depăşind dificultăţile, problemele şi impedimentele inevitabile prin care vei trece, şi să lucrezi pentru el până
reuşeşti. Repetă acest proces iar şi iar până când persistenţa devine un obicei.
PARTEA A II-A
Autodisciplina în afaceri,