"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

vânzări şi finanţe

În această parte, vei învăţa cum să dezvolţi disciplinanecesară pentru a te alătura celor 10 la sută dintreoamenii de top din domeniul tău. Vei învăţa cum să-ţicreşti productivitatea, performanţa, randamentul şirezultatele. Vei învăţa cum să devii unul dintre ceimai respectaţi şi mai stimaţi oameni din organizaţiaşi din industria ta.

Capitolul 8

Autodisciplina

şi munca

Oamenii nu se nasc lideri, ei devin lideri. Şi o fac aşacum se face orice altceva, prin muncă istovitoare.

Iar acesta este preţul pe care va trebui să-l plătimpentru a atinge acel ţel, sau orice ţel.

VINCE LOMBARDI

Nu există probabil niciun aspect din viaţa ta în care autodisciplina să aibă un impact mai mare asupra viitorului tău decât munca ta. Totuşi, dacă eşti ca majoritatea oamenilor, din momentul în care îţi începi dimineaţa şi continuând apoi pe parcursul zilei, eşti înconjurat de oameni şi evenimente ce te distrag de la realizarea lucrurilor care sunt cele mai importante pentru tine. Totuşi, tocmai făcând cele mai importante sarcini progresezi rapid şi cu nădejde în cariera ta.

Un grup de directori executivi a fost întrebat: „Care sunt cele mai importante calităţi de care o persoană ar avea nevoie ca să fie promovată în compania dumneavoastră?” Dintre aceşti directori, 85 la sută au fost de acord că cele mai importante calităţi sunt:

144 Brian Tracy

1. abilitatea de a stabili priorităţi şi de a munci la sarcini valoroase; şi

2. disciplina de a face treaba repede şi bine.

Se pare că aceste două calităţi sunt de mai mult ajutor pentru succesul în carieră decât orice altceva putem face. Munca sârguincioasă, disciplinată, focalizată îţi va permite să realizezi mai multe în mod constant şi previzibil, să fii plătit mai bine şi să fii promovat mai repede pe parcursul carierei tale decât persoanele obişnuite.

Separă relevantul de irelevant

Am menţionat Principiul Pareto – regula 80/20 – de mai multe ori în această carte şi se aplică din nou aici. Optzeci la sută din întreaga valoare a ceea ce dobândeşti va proveni din 20 la sută din ceea ce faci. Treaba ta, atunci, este să identifici acele 20 la sută dintre sarcinile tale şi apoi să te concentrezi să le faci repede şi bine.

Capitolul 13 discută în detaliu despre gestionarea timpului, dar pentru moment, hai să aruncăm o privire asupra reversului bunei gestionări a timpului – gestionarea proastă a timpului. Potrivit Robert Half International, angajatul obişnuit irosește aproape 50 la sută din timpul său pe activităţi fără legătură cu munca:

• 37 la sută din timpul de muncă este irosit pe conversaţie stupidă despre subiecte personale cu colegii, conversaţii ce nu au nimic de-a face cu treaba propriu-zisă.

• celălalt procent de 13 la sută de timp pierdut este consumat de întârzierile la muncă sau de

NU scuzelor! 145

plecatul devreme, de prânzuri lungi şi pauze de cafea, de navigarea pe internet, de citirea ziare-lor sau de rezolvarea treburilor personale pe parcursul zilei.

Chiar mai rău, când oamenii care irosesc foarte mult timp se potolesc în cele din urmă şi se apucă de muncă, ei petrec prea mult timp cu sarcini şi activităţi cu valoare scăzută. Drept rezultat, rezolvă foarte puţine lucruri, ceea ce îi face ulterior să simtă că sunt sub o presiune continuă de a recupera timpul pierdut.

Din nefericire, când pierzi timpul la muncă, sarcinile tale nu dispar. Ele se acumulează, asemenea acumulării de zăpadă ce stârneşte avalanşe. Termenele-limită se apropie cu paşi repezi. Stresul se acumulează şi te determină să te apuci într-un final de treabă, de obicei pe ultima sută de metri, făcând adesea greşeli costisitoare.

Dezvoltă o reputaţie excelentă

Nu există nimic care să te aducă mai rapid în atenţia oamenilor care te pot ajuta decât dezvoltarea unei reputaţii de muncă asiduă, disciplinată, oră de oră şi zi de zi.

Angajaţii obişnuiţi îşi cresc venitul doar cu 3 la sută

pe an, cam cât rata inflaţiei sau creşterilor nivelului de trai. Cu alte cuvinte, dacă eşti un angajat obişnuit, nu prea faci bani mai mulţi de la an la an. Mai degrabă, ţii pasul cu cheltuielile tale. Dar cei 20 la sută de top din majoritatea domeniilor îşi sporesc venitul cu 10 până la 25 la sută pe an – care este de asemenea compus, an după an.

146 Brian Tracy

Cei 20 la sută de top dintre oamenii ce muncesc câştigă 80 la sută din bani. Cei 80 la sută dintre angajaţii din coadă nu au altă opţiune decât să împartă cei 20 la sută

din banii rămaşi. Ei trebuie să se bată pentru firimiturile care cad de pe mesele oamenilor extrem de productivi din domeniile lor.

Îţi poţi dubla venitul!

Când le spun oamenilor la seminarele mele că ar trebui să-ţi fixezi un ţel pentru „a-ţi dubla venitul”

în lunile şi anii următori, ei reacţionează în diferite moduri. Adesea, în pauză, cineva mă abordează şi-mi spune: „Nu-mi înţelegi compania. Nu există niciun mod prin care mi-aş putea dubla venitul în actuala mea companie. Ei pur şi simplu nu mi-ar plăti acea sumă de bani.”

Cum nu e prima oară când aud asta, le pun apoi întrebarea crucială: „Există cineva în compania ta care câştigă de două ori mai mult decât tine?”

Persoana cu care vorbesc va încuviinţa întotdeauna, „da, sunt oameni în compania mea care câştigă

de două sau trei ori mai mult decât mine.”

Apoi eu pun punctul pe i: „Deci compania ta chiar e dispusă să-i plătească pe unii oameni de două ori mai mult decât te plătesc pe tine. Doar că nu sunt dispuşi să te plătească pe tine de două ori mai mult.

De ce anume?”

Apoi i se aprinde brusc beculeţul. Individul îşi dă

seama că nu compania este cea care nu e dispusă

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com