Cere mai multă responsabilitate
Când eram la zi cu munca, în loc să mă relaxez, mergeam la şeful meu şi-i spuneam: „Am terminat ce-aveam de făcut. Vreau să fac mai multă treabă.
Vreau mai multă responsabilitate.” Aceste cuvinte deveniseră mantra mea: „Vreau mai multă
responsabilitate.”
Din nou, şeful meu, care era preocupat cu un număr colosal de proiecte, zicea ceva de genul: „Ok, lasă pe mine; mă gândesc eu la ce altceva îţi pot da să faci.”
În fiecare zi, de parcă aş fi fost un disc stricat, mă
duceam la şeful meu la sfârşitul zilei şi-i spuneam:
„Am terminat tot ce aveam de făcut. Aş vrea mai multă responsabilitate.”
Puţin câte puţin, el a început să-mi arunce „câte-un os”. Îmi dădea să fac câte o sarcină uşoară pentru a mă ţine ocupat. Indiferent ce era, ieşeam imediat, realizam sarcina şi îi aduceam rezultatele. După
care spuneam: „Am terminat. Vreau mai multă
responsabilitate.”
În şase luni, el a început să mă vadă drept „tipul la care să apelezi”. De fiecare dată când avea nevoie de un lucru făcut rapid, îi trecea cu vederea pe toţi ceilalţi şi mi-l dădea mie. Ştia că orice îmi cerea urma să fie gata rapid.
Timpul este crucial
Odată, şeful meu mi-a cerut să zbor la Reno ca să
încep o lucrare de dezvoltare pentru o proprietate pe care o cumpăra compania. Mi-a spus că m-aş
154 Brian Tracy
putea duce la un moment dat în următoarele două
săptămâni. Eu, în schimb, am plecat în dimineaţa următoare. Am mers direct la avocatul care se ocupa de tranzacţie şi apoi la inginerul care era responsabil de munca de dezvoltare. Am simţit imediat că
era ceva în neregulă cu această achiziţie de pământ.
Nu ştiam ce anume, dar am mers de la unul la altul, punând întrebări şi adunând informaţii.
La sfârşitul zilei, cu doar câteva ore înainte ca această
tranzacţie de 2 milioane de dolari să se încheie şi ca banii să-şi schimbe proprietarul pentru totdeauna, am aflat că urma să ni se vândă o bucată de pământ complet lipsită de apă şi deci nedezvoltabilă. Din cauza unor legi complexe şi a unor drepturi rivera-ne limitate (adică de gospodărire a apelor), proprie-tatea era o bucată de pământ fără valoare ce nu putea fi dezvoltată în următoarea sută de ani. Dacă
am fi mers înainte cu achiziţia, am fi pierdut 2 milioane de dolari!
Am oprit imediat tranzacţia, am cerut ca avocatul să-mi scrie un cec vizat pentru avansul de 250 000
de dolari care erau în contul său fiduciar şi-am zbu-rat spre casă la şeful meu pentru a-i spune povestea. După cum îţi poţi imagina, şeful meu a fost foarte mulţumit de ceea ce făcusem.
Marea recompensă
Începând din acea zi, am primit din ce în ce mai multe responsabilităţi. Într-un an, conduceam trei divizii ale companiei şi aveam un personal de patruzeci şi doi de oameni în trei oraşe. Am aflat mai
NU scuzelor! 155
târziu că şeful meu îmi plătea mai mulţi bani decât oricui altcuiva care lucrase vreodată pentru el şi o făcea pe baza rezultatelor şi a profitabilităţii.
De aceea, de fiecare dată când oamenii mă întreabă
cum să reuşească în afaceri încercând cu adevărat, eu le dau acelaşi sfat: orice îţi dă şeful tău de făcut, fă-o repede şi bine. Apoi, du-te şi cere-i mai multă responsabilitate.
Şi când o primeşti, fă treaba repede şi bine până când obţii reputaţia unei persoane care face lucrurile rapid.
Asta te va ajuta să avansezi în cariera ta mai mult decât orice altă reputaţie pe care ai putea să ţi-o dezvolţi.
Plăteşte preţul
Iată o formulă în trei părţi pentru succesul la muncă: vino un pic mai devreme, munceşte un pic mai intens şi stai un pic mai târziu. Asta te va face să-ţi întreci atât de mult competitorii, încât nu te vor prinde niciodată din urmă.
Vino la muncă mai devreme cu o oră, înainte să
ajungă oricine altcineva. Foloseşte acel timp pentru a-ţi planifica şi organiza ziua şi începe cu cele mai importante sarcini ale tale. Asigură-te că oricând vine şeful tău la muncă, tu eşti mereu acolo înainte ca el să ajungă.
În al doilea rând, munceşte un pic mai intens. Nu pierde timpul. Nu flecări cu colegii. Munceşte în pauza de prânz ca să poţi ajunge să deţii controlul - şi să păs-trezi controlul – asupra sarcinilor şi responsabilităţilor tale principale.
156 Brian Tracy
În al treilea rând, munceşte o oră în plus faţă de colegii tăi. Dacă ei pleacă la ora cinci, tu pleci la şase. Foloseşte acel timp suplimentar pentru a-ţi finaliza cele mai importante sarcini şi organizează-te pentru ziua următoare.