"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

să plătească banii. Individul este cel care nu contribuie îndeajuns pentru a fi demn de acea sumă

NU scuzelor! 147

suplimentară. Lui îi aparţine responsabilitatea, nu companiei.”

Legea celor Trei te ajută

să stabileşti priorităţi

Când instruim antreprenori, directori executivi şi proprietari de afaceri, îi trecem printr-un exerciţiu care este me-nit să-i ajute să-şi dubleze productivitatea, performanţa şi randamentul în douăsprezece luni – uneori, chiar în treizeci de zile. E simplu. Iată cum funcţionează.

Întâi, alcătuieşte o listă cu toate lucrurile pe care le faci într-o săptămână sau o lună, din momentul în care începi munca luni dimineaţa până la sfârşitul săptămânii. Scrie totul pe hârtie, de la mic la mare, incluzând verificarea e-mail-ului şi preluarea apelurilor.

Apoi, revezi lista şi răspunde la această

întrebare-cheie:

„Dacă aş putea face doar un singur lucru de pe această listă întreaga zi, ce sarcină sau activitate aduce cea mai mare valoare companiei mele?”

Pe măsură ce parcurgi lista, răspunsul corect probabil că-ţi va sări în ochi. Oricare ar fi el, încercuieşte-l.

Apoi pune a doua întrebare:

„Dacă aş putea face doar două lucruri de pe această

listă întreaga zi, care ar fi a doua sarcină sau activitate?”

Revezi din nou lista şi identifică a doua ta sarcină

importantă din punct de vedere al contribuţiei în compania ta.

148 Brian Tracy

În cele din urmă, pune din nou întrebarea:

„Dacă aş putea face doar trei lucruri de pe listă toată

ziua, care ar fi al treilea element?”

Numim asta „Legea celor Trei”. Legea celor Trei spune că sunt trei lucruri primare pe care le faci şi care contribuie cu 90 la sută sau mai mult din valoarea ta în compania sau organizaţia ta. Treaba ta este să identifici aceste trei sarcini importante şi apoi să te autodiscipli-

nezi să le faci întreaga zi. Toate celelalte sarcini ale tale vor fi sarcini de susţinere, complementare, plăcute sau inutile. Vor fi mici lucruri pe care te-ai obişnuit să le faci adesea ca mod de a evita inconştient sarcinile mari, dificile şi importante care pot face o diferenţă enormă în munca şi cariera ta.

Calculează-ţi tariful pe oră

Un alt mod de a-ţi dubla venitul este să foloseşti metoda

„tariful pe oră” de a-ţi calcula valoarea personală şi alo-carea timpului. Întâi, stabileşte suma pe care o câştigi în fiecare oră. Faci asta împărţindu-ţi venitul anual la 2

000 (care este aproximativ numărul de ore pe care un antreprenor sau executiv le munceşte în fiecare an în societatea noastră: 40 de ore pe săptămână x 50 de săptămâni pe an).

De exemplu, dacă tu câştigi 50 000 de dolari pe an, împărţiţi la 2 000, tariful tău pe oră ar fi de 25 de dolari.

Dacă tu câştigi 100 000 de dolari pe an, împărţiţi la 2

000, tariful tău pe oră ar fi de 50 de dolari.

Oricare ar fi, din acel moment înainte, hotărăşte-te să faci numai acele lucruri care îţi plătesc tariful pe oră

NU scuzelor! 149

sau mai mult. Refuză să faci acele lucruri pe care altcineva le poate face la un tarif mai mic decât al tău. Nu-ţi irosi timpul făcând lucruri cu valoare scăzută sau fără

valoare în timp ce toate celelalte sarcini importante ale tale se tot acumulează.

Cădeţi de acord în legătură cu ce muncă

este cea mai importantă

Odată ce ai alcătuit lista tuturor rezultatelor pe care ţi se pare că ai fost angajat să le obţii şi ai stabilit cele mai importante trei lucruri pe care le faci pentru a-ţi justifica tariful pe oră, mergi cu lista activităţilor-cheie la şeful tău şi convinge-l să-ţi organizeze treaba pe baza priorităţilor sale. Trebuie să faci asta ca să fii sigur.

Benjamin Tregoe, cofondator al firmei de consultanţă Kepner-Tregoe şi autorul cărţii The Rational

Manager ( Managerul raţional), a spus cândva: „Cea mai proastă folosire a timpului este să faci foarte bine ceea ce nu trebuie făcut deloc.”

Totuşi este uimitor cât de mulţi oameni muncesc din greu la sarcini care au doar mică importanţă pentru şefii lor, sau care sunt lipsite de importanţă. Indiferent cât de bine realizezi o sarcină neimportantă, nu te ajută

cu nimic. Chiar mai rău, să te ocupi de sarcinile cu valoare scăzută te împiedică să te ocupi de cele mai importante lucruri pe care le-ai putea face. Munca istovitoare la o sarcină greşită îţi poate sabota de fapt cariera.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com