Cele mai fericite zile pe care le vei avea la muncă vor fi cele în care te vei ocupa de acele sarcini pe care şeful tău le consideră cele mai importante. Cele mai nefericite
150 Brian Tracy
zile la muncă vor fi cele în care tu şi şeful tău veţi avea ţeluri diferite şi nu vă veţi înţelege în primul rând pentru că tu nu finalizezi sarcinile mai importante pentru el şi pentru cariera lui.
Ţelul tău este să fii mai bine plătit şi să fii promovat mai repede. Ţelul tău este să devii unul dintre cei mai valoroşi şi bine plătiţi oameni din domeniul tău. Treaba ta este, în primul rând, să devii valoros şi apoi să devii
indispensabil companiei tale. Asta necesită mai întâi de toate ca tu să te ocupi mereu de acele sarcini pe care şeful tău le consideră cele mai importante.
Munceşte tot timpul petrecut la serviciu Cheia pentru a-ţi dubla productivitatea şi randamentul –
şi în cele din urmă venitul – este să muncești într-adevăr tot timpul petrecut la muncă. Simplu spus, când munceşti, muncește. Nu pierde timpul. Nu amâna. Nu flecări cu colegii de muncă sau nu sta degeaba bând cafea.
Nu citi ziarul sau nu naviga pe internet. Când vii la muncă dimineaţa, concentrează-te şi apoi munceşte toată ziua.
Persoanele care irosesc cel mai mult timp la muncă
sunt cele care vor să vorbească cu tine, să te distragă, să
te facă să amâni şi să-ţi ocupe timpul pe care ar trebui să-l petreci cu sarcini importante. Când cineva care iro-seşte timpul se apropie de tine şi spune „Ai o clipă liberă
să vorbim?”, tu răspunzi spunând „Da, dar nu acum. De ce nu vorbim la prânz sau după muncă? Între timp, trebuie să termin treaba asta. Trebuie să mă întorc la
muncă.”
NU scuzelor! 151
Când le spui oamenilor că eşti presat, că trebuie să
termini o sarcină pentru şeful tău, de obicei te vor lăsa în pace. Dacă faci asta suficient de des, ei vor dezvolta obiceiul de a te lăsa în pace şi, în schimb, vor găsi pe altcineva cu care să piardă timpul.
Menţine-te motivat şi focalizat vorbindu-ţi într-un mod pozitiv. Mantra ta de-acum înainte ar trebui să fie
„Înapoi la muncă! Înapoi la muncă! Înapoi la muncă!”
De fiecare dată când te surprinzi încetinind când te ocupi de o sarcină importantă, începe prin a-ţi repeta aceste cuvinte magice: „Înapoi la muncă!”
Cine munceşte cel mai tare?
Sondajul secret
Imaginează-ţi că o companie din exterior urmează să
facă un studiu al tuturor oamenilor care muncesc în organizaţia ta. Ei vor da fiecărei persoane o listă a tuturor angajaţilor şi o vor ruga să îşi evalueze colegii în funcţie de cine munceşte mai tare, cine e pe locul doi şi aşa mai departe.
Apoi ei vor da această listă de oameni, organizată
de la cel mai muncitor la cel mai leneş, superiorilor tăi.
Această listă va fi folosită pentru a stabili cine e mai bine plătit şi promovat mai repede decât ceilalţi.
Acum, imaginează-ţi că acest sondaj este deja în curs, dar în secret. Adevărul este că, în orice organizaţie, toată lumea ştie cine munceşte mai tare decât oricine altcineva. Toată lumea ştie cine munceşte mai puţin şi
152 Brian Tracy
cine nu-şi asumă răspunderea. Toată lumea știe – nu este deloc un secret.
Hotărăşte astăzi că, dacă s-ar face un astfel de sondaj, de azi într-un an, tu „vei câştiga” concursul. Hotărăşte astăzi că vei dezvolta reputaţia celei mai muncitoare persoane din compania ta. Asta te va ajuta mai mult decât aproape orice altceva.
Când eşti înconjurat de situaţii şi persoane care irosesc timpul, e nevoie de un grad enorm de autodisciplină pentru a munci tot timpul petrecut la slujbă. Trebuie să lupţi constant împotriva distracţiilor şi întreruperilor pentru a te putea întoarce la muncă.
Formula de succes
Când mi-am început cariera muncind pentru o companie mare, eu eram omul de la baza piramidei. Toată
lumea se afla acolo de mai mult timp decât mine şi era înaintea mea în ierarhia companiei. Deşi trecusem de treizeci de ani, tot nu aveam nicio idee cum să mă
comport sau ce să fac pentru a avea succes în competiţia corporatistă nemiloasă care se ducea acolo.
Cumva din întâmplare, am dat peste formula care mi-a adus succesul. A fost simplu. De fiecare dată
când şeful îmi dădea ceva de făcut, făceam sarcina respectivă imediat. Ca un câine care urmărea un băţ
aruncat, mă apucam imediat de treabă, o realizam şi mă grăbeam înapoi la şeful meu cu ea terminată.
Iniţial, el zâmbea şi spunea ceva de genul: „Chiar nu aveam nevoie de ea atât de repede, dar îţi mulţumesc că te-ai ocupat de ea.”
NU scuzelor! 153