"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Leadership-ul şi autodisciplina merg mână în mână.

Nu este posibil să-ţi imaginezi un lider eficace căruia să-i lipsească autodisciplina, voinţa, autocontrolul şi stăpânirea de sine. Caracteristica definitorie a unui lider este faptul că deţine controlul asupra lui însuşi şi asupra oricărei situaţii.

Rare au fost perioadele în istorie când liderii au fost atât de necesari şi atât de ceruţi ca astăzi. Noi avem nevoie de lideri la fiecare nivel al societăţii, atât în sectoarele de profit, cât şi în cele de non-profit. Avem nevoie de lideri în familiile, afacerile, lăcaşurile noastre de cult, organizaţiile noastre comunitare şi în special în politica noastră. Avem nevoie de bărbaţi şi de femei care îşi iau în serios responsabilităţile şi sunt dispuşi să facă un pas în faţă pentru a prelua controlul asupra situaţiei.

162 Brian Tracy

Din fericire, leadership-ul poate fi învă ţ at. Liderii se dezvoltă – de obicei ei înşişi – în timp, prin muncă istovitoare, experienţă şi antrenament. Aşa cum a spus Peter Drucker: „S-ar putea să existe lideri înnăscuţi, dar sunt atât de puţini, încât nu schimbă nimic în marea schemă a lucrurilor.”

Patru stadii de dezvoltare

În cariera ta în afaceri, progresezi prin patru niveluri de activitate şi realizare. În primul rând, începi ca angajat, cu cunoştinţe şi experienţă limitate. Apoi, pe măsură ce creşti, înveţi şi îţi dezvolţi abilitatea de a obţine rezultate, evoluezi şi devii un supervizor, cu responsabilitatea pentru performanţa şi rezultatele altor oameni.

Pe măsură ce continui să urci pe scara supervizării, îmbunătăţindu-ţi abilitatea de a duce lucrurile la bun sfârşit prin intermediul altora, supraveghind direct munca angajaţilor, devii un manager, cineva care deleagă

sarcini persoanelor care au dat dovadă de competenţă în anumite domenii. Managerii au o viziune mai largă, iar asta aduce mai multe responsabilităţi.

Pe măsură ce urci pe scara managementului, devenind mai informat şi mai eficace şi primind rezultate mai multe şi mai bune de la mai mulţi oameni diferiţi, ajungi la nivelul cel mai înalt, acela al unui lider. În această etapă, eşti responsabil de a stabili ce trebuie făcut mai curând decât cum trebuie făcut.

Se spune că „unii oameni devin lideri, unii se nasc să fie lideri, iar altora le este încredinţat leadership-ul.”

Liderii ies în evidenţă sau sunt promovaţi pentru a face

NU scuzelor! 163

faţă unei situaţii care cere abilitate de leadership. În cei mai simpli termeni, rolul liderului este „de a-şi asuma responsabilitatea pentru rezultate”.

Motivul principal pentru care oamenii sunt promovaţi în niveluri din ce în ce mai înalte de leadership este că îşi demonstrează abilitatea de a obţine rezultatele cerute la fiecare nivel. Întrebarea permanentă a liderului este întotdeauna: „Ce rezultate se aşteaptă de la mine?” Claritatea este esenţială.

Motivul principal pentru care unii oameni nu sunt promovaţi într-o poziţie mai bună de leadership – sau poate pentru care sunt chiar concediaţi – este din cauza

„eşecului de a executa”. Ei nu realizează cele mai importante sarcini care se aşteaptă din partea lor, nici nu obţin rezultatele care li se cer.

Liderii au viziune

Prima calitate a unui leadership, bazată pe 3 300 de studii despre lideri realizate de James MacPherson, este calitatea viziunii. Liderii au viziune. Ei au abilitatea de a proiecta în viitor şi de a dezvolta o imagine clară pentru punctul în care vor să ajungă organizaţiile lor. Ei au apoi abilitatea de a împărtăşi această viziune cu alţii şi de a obţine angajamentul celorlalţi pentru a transforma această viziune în realitate.

Devii un lider când îţi asumi responsabilitatea pentru rezultate. Devii un lider când începi să gândeşti, să te porţi şi să vorbeşti ca un lider. Devii un lider când dezvolţi o viziune pentru tine însuţi şi pentru compania ta, viaţa ta sau domeniul tău de responsabilitate.

164 Brian Tracy

Există sute de cărţi scrise despre leadership şi importanţa viziunii. Totuşi, ele pot fi rezumate într-un singur principiu. Un lider militar are o viziune a victoriei, de la care nu deviază niciodată. Un lider de afaceri are o viziune de succes pentru afacerea bazată pe performanţa excelentă, căreia el sau ea îi este complet dedicat, dedicată.

Un lider este un deţinător de standarde Liderul stabileşte standardul pentru organizaţie. Nimeni din organizaţie nu poate avea o viziune mai clară

sau aspira la un standard mai înalt de excelenţă decât liderul. Din acest motiv, liderul este modelul de urmat, cel care dă tonul şi starea de spirit pentru toţi din organizaţie. Personalitatea şi influenţa liderului îi afectează

pe toţi cei inferiori lui din companie, organizaţie sau departament.

Nu poţi cultiva o stare de spirit într-o afacere; ea se filtrează din vârf, de la lider. Comportamentul liderului influenţează şi afectează comportamentul tuturor celorlalţi. Dacă liderul este pozitiv, încrezător şi vesel, toată

lumea din organizaţie va fi influenţată de acest comportament şi va fi la rândul său mai pozitivă, mai încrezătoare şi mai vioaie.

Pune teoria în practică

Când devii un lider, trebuie să te autodisciplinezi să fii

„precum un lider”. Trebuie să păşeşti, să vorbeşti precum un lider şi să joci rolul acestuia. Devii o persoană

diferită cu responsabilităţi diferite.

NU scuzelor! 165

Când urci în ierarhie, faci parte din personal sau din echipa de vânzări. Când devii un manager, faci parte din management. Asta înseamnă că atunci când faci parte din personal, orientarea ta este înainte şi în lateral, dar când devii lider, orientarea ta este în jos, spre toţi oamenii pentru care eşti responsabil.

Poate că cel mai important comportament al unui lider este ca tu să te autodisciplinezi să fii un model de

urmat. Imaginează-ţi că toţi te urmăresc şi urmează tiparul tuturor lucrurilor pe care le faci şi le spui pe baza comportamentului tău.

Când devii lider, nu mai ai luxul să „laşi toate lucrurile să vină de la sine”. Din momentul în care eşti promovat la leadership, ai o responsabilitate specială de a te disciplina şi de a-ţi controla cuvintele şi comportamentul într-un asemenea mod încât să aduci cele mai bune rezultate posibile pentru organizaţia ta şi pentru alţi oameni.

Stabileşte standardele

Liderul stabileşte standardele pentru comportamentul, calitatea muncii, organizarea personală, gestionarea timpului şi prezentarea organizaţiei. În organizaţii excelente, liderul este persoana pe care o admiră toţi şi pe care vor toţi să o imite.

În majoritatea cazurilor, liderul munceşte mai intens decât alţii din companie. Liderul pare să fie mai dedicat, mai hotărât, mai curajos, mai vizionar şi mai persistent decât oricine altcineva. Liderul dă un ton pe care toţi vor să-l imite.

166 Brian Tracy

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com