Liderul stabileşte de asemenea standardul pentru modul în care sunt oamenii trataţi în organizaţie. Când liderul tratează oamenii cu curtoazie, consideraţie şi grijă, devine repede cunoscut faptul că acestea sunt standarde la care alţii trebuie să adere.
Stabileşte valori şi principii
Pe lângă o viziune clară pentru organizaţie, liderul trebuie să aibă un set de valori şi principii organizatoare care ghidează comportamentul şi luarea deciziilor. Toată
lumea trebuie să ştie ce anume susţin compania şi liderul şi în ce anume cred. Treaba liderului, atunci, este de a articula constant această viziune a performanţei excelente sub constrângerile standardelor etice înalte. Liderul trebuie să pună teoria în practică şi să se ghideze după valorile şi comportamentele pe care le predă.
Cel mai bun standard pentru un lider este Regula de Aur: „Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea.”
De exemplu, când Jack Welch era Preşedintele General Electric, el i-a încurajat pe manageri să
trateze fiecare angajat ca şi cum angajatul ar putea fi promovat peste el cândva în viitor, iar el s-ar putea trezi muncind pentru cel care îi este acum subordonat. Acest mod de gândire a asigurat faptul că managerii îşi tratau personalul cu un grad înalt de respect şi curtoazie.
NU scuzelor! 167
Şapte principii de leadership
Pentru a fi un lider eficace, există şapte principii pe care trebuie să le încorporezi în comportamentul şi activităţile tale de leadership.
1. Claritate: Aceasta este probabil cea mai importantă responsabilitate a ta. Trebuie să ai foarte clar în minte cine eşti şi ce susţii. Trebuie să ai foarte clar în minte viziunea ta şi unde vrei să-ţi conduci oamenii. Trebuie să ai foarte clar în minte ţelurile şi obiectivele organizaţiei şi cum urmează ele să fie obţinute.
În special, trebuie să ai cât se poate de clar în minte valorile, misiunea şi scopul organizaţiei şi ceea ce susţine ea. Toţi cei din jurul tău şi de la niveluri inerioare trebuie să ştie exact de ce fac ceea ce fac şi care este scopul companiei.
2. Competenţă: Ca lider, trebuie să stabileşti un standard al performanţei excelente pentru organizaţie precum şi pentru fiecare persoană şi funcţie din companie. Ţelul tău trebuie să fie să
ai o companie la fel de bună sau mai bună decât cel mai bun competitor al tău. Trebuie să cauţi încontinuu moduri de a îmbunătăţi calitatea produselor şi a serviciilor tale pentru clienţii tăi.
3. Angajament: Liderul îşi ia un angajament absolut pentru succesul organizaţiei şi crede într-adevăr că această organizaţie este cea mai bună din domeniu sau că va fi cea mai bună pe viitor. Acest angajament înflăcărat faţă de organizaţie - şi faţă
168 Brian Tracy
de succes şi realizare – motivează şi inspiră oamenii să-şi facă cel mai bine treaba şi să pună
suflet în slujba lor.
4. Constrângeri: Treaba liderului este să identifice constrângerile sau factorii limitativi care stabilesc viteza cu care compania îşi atinge cele mai importante ţeluri de câştig şi profitabilitate. Liderul alocă apoi oameni şi resurse pentru a ate-nua acele constrângeri şi a îndepărta obstacolele, pentru a performa astfel încât să devină unul dintre cei mai buni din industrie.
5. Creativitate: Liderul este deschis spre tot felul de idei noi, din toate sursele. Liderul îi încurajează tot timpul pe oameni să găsească moduri mai rapide, mai bune, mai ieftine şi mai uşoare de a concepe produse şi servicii excelente şi de a avea mai bine grijă de clienţi.
6. Învăţare continuă: Liderul îşi ia un angajament personal de a citi, asculta şi îmbunătăţi cunoştinţele şi competenţele sale, personale, în calitate de persoană cu funcţie de conducere. Liderul ar trebui să participe la seminare şi cursuri suplimentare pentru a-şi îmbunătăţi competenţele şi abilităţile ei sau lui.
În acelaşi timp, liderul îi încurajează pe toţi din organizaţie să înveţe şi să se dezvolte ca o parte normală şi naturală din viaţa de afaceri. Liderul oferă timp şi resurse pentru training şi dezvoltare. Liderul ştie că cele mai bune companii au oamenii cel mai bine instruiţi. Companiile de pe locul doi au oamenii cel mai bine instruiţi pentru
NU scuzelor! 169
locul doi. Şi companiile de pe locul trei au oamenii cel mai slab antrenaţi - şi sunt pe cale de a da faliment.
7. Consecvenţă: Liderul are autodisciplina de a fi consecvent, de nădejde, de încredere, calm şi previzibil în toate situaţiile. Una dintre marile consolări în viaţa de afaceri este ca un angajat să
ştie că liderul este absolut consecvent şi de încredere. Un lider eficient nu se schimbă de pe o zi pe alta. Liderul nu este panicat de fiecare nouă
situaţie, problemă sau urgenţă care se iveşte. În schimb, liderul este calm, pozitiv şi încrezător -
în special sub presiune.
Criza inevitabilă
Singurul lucru inevitabil în viaţa unui lider este o criză.
Când ajungi într-o poziţie de leadership, vei trece repetat prin crize – crize care sunt imprevizibile, neaşteptate şi adesea capabile de a dăuna serios organizaţiei.
Într-o criză îşi demonstrează liderul competenţa. În momente de criză, liderul devine calm, raţional, obiectiv şi deţine complet controlul. Liderul pune întrebări şi adună informaţii. Liderul evaluează situaţia cu acurateţe şi ia orice decizie este necesară pentru a minimaliza daunele sau a reduce pierderile.
Marii lideri se autodisciplinează pentru a-şi păstra
confidenţiale fricile şi îndoielile. Nu-şi împărtăşesc grijile cu personalul lor, ştiind că asta poate cauza confuzie şi scăderea moralului. În schimb, liderul pune o mulţime de întrebări, testează în profunzime situaţiile astfel
170 Brian Tracy
încât să le poată înţelege în întregime şi să-şi păstreze confidenţiale sentimentele.
În ceea ce-i priveşte pe membrii organizaţiei, liderul este mereu calm, pozitiv, relaxat şi deţine complet controlul – indiferent de ceea ce se întâmplă.
Autocontrolul şi leadership-ul
Există o relaţie directă între abilitatea ta de a te autodisciplina şi comportamentul tău şi pregătirea ta de a conduce. Doar atunci când le demonstrezi altora că deţii complet controlul asupra ta îşi dezvoltă ei încrederea de a te plasa într-o funcţie de leadership - şi de a te menţine acolo.
Liderul îşi dă seama că tot ce spune unei persoane sau despre o persoană este amplificat. Prin urmare, liderul îi laudă şi-i încurajează pe oameni, atât în prezenţa lor, cât şi atunci când ei nu sunt în preajmă. El nu spune niciodată ceva negativ care ar putea fi interpretat greşit sau care ar putea demotiva ori jigni altă persoană.