"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

128 Brian Tracy

Al doilea tip de curaj de care ai nevoie se numeşte

„răbdarea curajoasă”. Aceasta este abilitatea de a rezista şi de a continua să munceşti şi să lupţi după ce te-ai implicat total şi înainte de a fi văzut vreun rezultat sau recompensă. Mulţi oameni îşi pot aduna curajul de a acţiona pentru un nou ţel, dar când nu văd un rezultat imediat, ei îşi pierd imediat avântul şi revin la siguranţa şi securitatea pe care le cunosc. Ei nu au puterea de a

rezista la greu.

Înfruntă frica direct

Singurul mod de a face faţă unei frici este de a o confrunta direct. Aminteşte-ţi că negarea este adevărata problemă. Tendinţa naturală a multor oameni este să nege că

au o problemă cauzată de o frică de vreun fel. Le este frică să o confrunte. În schimb, frica lor devine o sursă

majoră de stres, nefericire şi boală psihosomatică.

Fii dispus să înfrunţi situaţia sau persoana în mod direct. Aşa cum a spus Shakespeare: „Treci la atac împotriva unei mulţimi de necazuri şi făcând asta le sfârşeşti.”

Însoţitoarea fricii este îngrijorarea. Ca nişte surori gemene, frica şi îngrijorarea merg mână în mână. Mark Twain a scris cândva: „M-am îngrijorat pentru o mulţime de lucruri în viaţă şi majoritatea dintre ele nu s-au întâmplat niciodată.”

S-a estimat că 99 la sută dintre lucrurile pentru care te îngrijorezi nu se întâmplă niciodată. Şi majoritatea lucrurilor care chiar se întâmplă, se întâmplă atât de repede, încât nici măcar nu ai avut timp să te îngrijorezi pentru ele.

NU scuzelor! 129

Raportul de Dezastru

De fiecare dată când te îngrijorezi pentru ceva, completează un Raport al Dezastrului despre situaţie. Asta îţi va distruge frica şi îngrijorarea aproape instant. Este numită adesea „bomba pentru îngrijorări”. Raportul de dezastru are patru părţi:

În primul rând, definește clar motivul de îngri-

jorare. Pentru ce te îngrijorezi mai exact? Foarte des, când îţi acorzi timp să fii complet lămurit în privinţa situaţiei care te îngrijorează, un mod de a rezolva situaţia devine imediat evident.

În al doilea rând, identifică cel mai rău lucru

care s-ar putea întâmpla dacă această situaţie care te îngrijorează ar avea loc. Ţi-ai pierde slujba? Ţi-ai pierde relaţia? Ţi-ai pierde banii? Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla?

Fii clar în legătură cu asta. În multe cazuri, vei vedea că şi dacă se întâmplă ce e mai rău, asta nu te va distruge. Ar putea fi inconvenabil sau inconfortabil, dar ţi-ai reveni în cele din urmă. Vei afla că probabil nu merită toată grijile pe care i le dedici.

În al treilea rând, hotărăște-te să accepţi cel

mai rău deznodământ posibil, dacă se iveşte .

Spune-ţi ţie însuţi: „Ei bine, dacă se întâmplă, n-o să mor din asta. Voi găsi o cale de a mă descurca.”

În mare parte, îngrijorarea vine din negare, din a nu fi dispus să înfrunţi cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla. Dar odată ce ai hotărât să accepţi

130 Brian Tracy

ce-i mai rău (dacă se iveşte), toată îngrijorarea şi tot stresul par să dispară.

În al patrulea rând, începe imediat să îmbună-

tăţești răul. Fă fiecare pas pe care-l poţi face pentru a te asigura că nu se iveşte cel mai rău deznodământ posibil. Acţionează imediat. Fă

ceva. Pune-te pe treabă. Fă-o rapid. Devino atât de ocupat asigurându-te că cel mai rău lucru nu se întâmplă, încât să nici nu mai ai timp să te îngrijorezi.

Antidotul real

În analiza finală, singura vindecare adevărată pentru frică sau îngrijorare este acţiunea disciplinată, cu un

scop, în direcţia ţelurilor tale. Devino atât de ocupat să

munceşti pentru ţelurile sau soluţiile problemelor tale, încât să nu ai timp să-ţi fie frică sau să te îngrijorezi pentru ceva.

Când practici autodisciplina curajului şi te forţezi să

înfrunţi orice situaţie care induce frica în viaţa ta, stima ta de sine creşte, respectul tău de sine sporeşte şi simţul de mândrie personală odată cu ele. Ajungi în cele din urmă în viaţă în punctul în care nu-ţi este frică de

nimic.

Odată ce ai dezvoltat curajul de a păşi în credinţă, trebuie apoi să dezvolţi autodisciplina persistenţei, despre care vom vorbi în capitolul următor.

NU scuzelor! 131

Exerciţii de acţiune:

1. Identifică-ţi cele mai mari trei frici, chiar acum. Care sunt?

2. Stabileşte ce ai face în fiecare dintre aceste situaţii dacă

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com