"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

ziua, fără să le pese deloc de reacţiile pe care le primesc.

124 Brian Tracy

Învaţă să vorbeşti stând în picioare

În 1923, a fost fondat Toastmasters International. Scopul său precis a fost de a lua oameni care erau îngroziţi de vorbitul în public şi de a-i ajuta să devină încrezători şi competenţi când vorbeau stând în picioare în faţa unui public.

Potrivit The Book of Lists (Cartea Listelor), 54 la sută dintre adulţi pun frica de vorbitul în public înaintea fricii de moarte. Dar membrii Toastmasters International au venit cu o soluţie. Ei au creat un sistem bazat pe ceea ce psihologii numesc „desensibilizare sistematică”.

O dată pe săptămână, la un prânz oficial sau dineu, se adună mici grupuri de membri Toastmasters. Fiecărei persoane i se cere să se ridice în picioare şi să ţină o scurtă cuvântare despre un anumit subiect în faţa unui grup alcătuit din colegii săi. La sfârşitul fiecărei cuvântări, oratorul primeşte aplauze, comentarii şi răspunsuri pozitive de la ceilalţi membri. La sfârşitul serii, fiecărei persoane i se acordă o notă pentru cuvântarea sa, chiar dacă a durat doar treizeci sau şaizeci de secunde.

După şase luni de participare la întâlnirile Toastmasters, un invidid va fi stat în picioare în faţa publicului şi va fi vorbit de douăzeci şi şase de ori, primind aplauze şi feedback pozitiv de fiecare dată. Datorită

acestui continuu sprijin pozitiv, încrederea sa creşte spectaculos. Ca rezultat al acestui proces, numeroşi participanţi Toastmaster au ajuns să devină excelenţi oratori în public şi oameni remarcabili în afacerile, organizaţiile şi comunităţile lor. Frica lor de a vorbi în public a dispărut pentru totdeauna.

NU scuzelor! 125

Elimină două frici deodată

Psihologii au aflat că anumite frici sunt întrepătrunse în mintea subconştientă, precum firele din acelaşi circuit.

Dacă îţi poţi depăşi fricile cu privire la aceste aspecte, vei elimina totodată alte frici din acelaşi circuit.

Frica de respingere, sau de atragere a repulsiei, pare să fie întrepătrunsă de frica de a vorbi în public.

Când te autodisciplinezi să te alături celor de la Toastmasters sau să faci un curs Dale Carnegie pentru a învăţa să vorbeşti cu încredere în faţa unui public, fricile tale de respingere dispar la rândul lor. Nivelul tău de încredere în sine în toate interacţiunile tale cu ceilalţi creşte spectaculos. Întreaga ta viaţă se schimbă într-un mod pozitiv.

Confruntă-ţi fricile

Abilitatea ta de a te confrunta cu anumite lucruri, de a te ocupa de ele şi a acţiona în ciuda fricilor tale este cheia fericirii şi a succesului. Unul dintre cele mai bune exerciţii pe care îl poţi practica este să identifici o persoană sau situaţie în viaţa ta de care îţi este frică şi să hotărăşti să

te ocupi imediat de acea situaţie în care apare frica. Nu-i mai permite nicio clipă în plus să te facă nefericit. Hotărăşte-te să confrunţi acea situaţie sau persoană şi să laşi frica deoparte.

La unul dintre seminarele mele o femeie mi-a spus că şeful ei este o persoană foarte negativă. O critica încontinuu şi o mustra pentru munca sa, deşi ea era

126 Brian Tracy

unul dintre angajaţii cel mai bine cotaţi din organizaţie. Îi făcea viaţa nefericită. Ea nu voia să renunţe la slujbă, dar îi era frică să-l confrunte. M-a întrebat ce să facă.

I-am dat acest sfat, pe care l-am dat ulterior multor altor persoane: singurul motiv pentru care o persoană o intimidează pe alta este pentru că simte că-şi poate impune punctul de vedere. Singurul mod de a te descurca cu un om care intimidează

este să-l confrunţi. Oamenii care intimidează sunt de fapt laşi şi vor fugi de o confruntare.

I-am spus să facă asta: Data viitoare când şeful te critică dintr-un motiv oarecare, întoarce-te spre el şi spune-i cu fermitate: „Aş aprecia dacă nu mi-aţi mai vorbi niciodată aşa. Mă răneşte şi mă împiedică

să-mi fac treaba aşa cum vă doriţi.”

I-am spus să-l privească fix în ochi după ce face această afirmaţie. Ea a avut un curaj extraordinar.

În loc să mai suporte această situaţie, data următoare când şeful ei a început să o certe, s-a pregătit de o dispută cu el şi i-a spus acele cuvinte.

Ea mi-a scris şi mi-a spus ce se întâmplase. Exact cum anticipasem, el s-a oprit uluit. A început imediat să-şi ceară scuze, a mormăit şi apoi s-a întors repede în biroul său. Nu a mai criticat-o niciodată. Ea mi-a spus că ar fi putut opri modul urât în care o trata cu multe luni înainte dacă ar fi avut curajul de a-l confrunta direct prima oară când s-a întâmplat.

După cum a spus Eleanor Roosevelt: „Nimeni nu te poate face să te simţi inferior fără aprobarea ta.”

NU scuzelor! 127

Îndreaptă-te spre frică

Când identifici o frică şi te autodisciplinezi să te îndrepţi spre ea, devine mai mică şi mai uşor de gestionat. Mai mult decât atât, pe măsură ce fricile tale se micşorează, încrederea ta creşte. Curând, fricile tale îşi pierd controlul pe care-l au asupra ta.

În opoziţie, când te îndepărtezi de o situaţie sau persoană ce provoacă frică, frica ta devine din ce în ce

mai mare. Curând, îţi domină gândirea şi simţirea, te preocupă în timpul zilei şi adesea te ţine treaz noaptea.

Liderii au două tipuri de curaj

În leadership, cea mai comună calitate este cea a viziu-

nii. Liderii au o viziune clară despre direcţia în care vor să-şi ducă organizaţiile. Liderii au de asemenea o viziune clară despre punctul în care vor să ajungă cândva în viitor în viaţa lor personală.

A doua cea mai comună calitate a liderilor este cea a curajului. Liderii au curajul să facă orice este necesar pentru a-şi îndeplini vizunea. Ei conduc din faţă şi în-drăznesc să meargă înainte.

Există două tipuri de curaj de care ai nevoie: În primul rând, ai nevoie de curajul de a lansa, de a

acţiona, de a avea o încredere oarbă. Ai nevoie de curajul de a te implica total fără vreo garanţie a succesului şi cu o mare posibilitate de eşec, cel puţin pe termen scurt.

Marele eşec care îi reţine pe majoritatea oamenilor este că, în ciuda celor mai bune intenţii ale lor, ei nu au curajul să facă primul pas.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com