"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 💛💛„Viața secretă a banilor: Povești despre datorii și bogăție” de Tad Crawford

Add to favorite 💛💛„Viața secretă a banilor: Povești despre datorii și bogăție” de Tad Crawford

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Popoarele primitive își exprimau recunoștința pentru ceea ce era vânat, cules sau cultivat. Acest obicei a creat un circuit între ceea ce le oferea natura și ceea ce îi ofereau ele la schimb. Darurile naturii erau concrete, însă

oamenii ofereau în schimb daruri spirituale, precum ritualuri, rugăciuni și sacri cii, o recunoaștere a sursei divine din care se revărsa abundența primită de om.

În cele din urmă, pentru a înlocui trocul și pentru a facilita schimburile dintre popoare, au luat naștere banii, care de-a lungul timpului au avut nenumărate forme. Banul poate orice vrea imaginația să e. De la dinți de câine sau del n la bancnote și monede cu inscripția „In God We Trust“, până la Bitcoin și multe alte etaloane monetare digitale. Banii sunt o creație a minții.

Alături de întrebuințările sale seculare, banul poate folosit în aceeași măsură într-un circuit spiritual. Grecii antici au construit vistierii în temple,

precum cel de la Del , care înmagazinau bogății închinate zeilor. Mai târziu, la romani, zeița fertilității, Moneta, a fost desemnată zeiță a banilor.

Monetăria a ată în templul zeiței producea bani din abundență. De cultul zeiței Moneta sunt legate concepte precum gândirea, calculul, memoria, ința, curajul, precauția și obsesia.

Midas, care transformă totul în aur, pescarii care nu vor să împartă

captura cu alții, Dorothy și companionii ei, care străbat drumul pavat cu cărămizi galbene pentru a ajunge la Orașul de Smarald, Scrooge, care nu poate dărui, vânătorul care le dă celorlalți nu doar din mâncarea, ci și din datoria sa, banii care cad din cer, comorile îngropate care pot bogății spirituale, dar și furate, datoriile care pot deveni moștenire, impactul moștenirilor asupra unei familii, simbolismul taurilor și urșilor de pe Wal Street, creanga de aur care deschide porțile lumii subterane, cardurile de credit, indicele încrederii consumatorului, Bursa de Valori din New York, ochiul atotvăzător de pe versoul bancnotei de 1 dolar – toate acestea și multe altele alcătuiesc paginile cărții Viața secretă a banilor, cu scopul de a ilustra semni cațiile înrădăcinate în cuvintele „Moneta“, „monedă“, „bani“.

A trecut mai mult de un sfert de veac de la publicarea primei ediții a cărții Viața secretă a banilor. Pe măsură ce banii devin tot mai abstracți (bancnote decuplate de la valoarea metalelor prețioase sau monede digitale în tehnologia nevăzută block-chain), ne îndepărtăm tot mai mult de abundența naturală care a condus la schimbul de bunuri și, în cele din urmă, de bani. O mai bună înțelegere a banilor are și un impact direct asupra felului în care ne raportăm în mod practic la problemele bănești cotidiene.

Mai mult, poate conduce la o aprofundare a relațiilor cu noi înșine și cu semenii noștri. În speranța că le va de ajutor și că le va inspira înțelepciune noilor generații, salut acest su u nou oferit cărții Viața secretă a banilor.

– Tad Crawford

INTRODUCERE

Trăia odată un om care se ruga la un idol de lemn, căruia îi făcuse altar în casă. Îl ruga stăruitor să îi dea bani și să îi ofere prosperitate. Însă nici dacă

ar îngenuncheat până l-ar durut picioarele și s-ar ales cu crampe musculare, idolul nu i-ar oferit vreo răsplată. Dimpotrivă, pe zi ce trecea, sorții erau tot mai mult împotriva omului. Avea mai puțini bani, iar prosperitatea îl ocolea.1

În cele din urmă, văzând că nu se alege cu nimic, în ciuda rugăciunilor numeroase și stăruitoare, bărbatul a fost cuprins de o furie teribilă. A apucat idolul de lemn și i-a făcut capul țăndări, izbindu-l de perete. Dintr-odată, ca și cum o cheie magică s-ar întors în încuietoare, o bogăție de aur s-a revărsat din capul spart al idolului.

Această poveste străveche surprinde paradoxul banilor. Ruga materială

ne dezamăgește și ne deznădăjduiește. Rugăciunile noastre în ăcărate îl animă pe idolul de lemn, ca și cum acesta ar cunoaște o cale secretă de a ne face prosperi. Dar dacă reușim să spulberăm preconcepția conform căreia banul poate să ne salveze, de multe ori găsim bogăție în locuri și în forme la care nu ne-am gândit niciodată, chiar ascunsă în ceea ce ne este foarte cunoscut.

Viața secretă a banilor cercetează banul în profunzimea sa, nu doar ca unealtă utilă, cum îl vedem de cele mai multe ori. Ca să înțelegem banul, trebuie să îi vedem valoarea simbolică. Această carte adună laolaltă povești și mituri din jurul lumii, din zilele noastre și din trecutul îndepărtat, care înfățișează banul ca pe o busolă pentru ceea ce sunt inima și su etul omului.

Acțiunea poveștilor se învârte în jurul banilor sau uneori al aurului sau chiar al hranei, însă temele centrale țin de rea umană, de bogăția interioară și de conexiunea pe care o avem cu ceilalți și cu comunitatea.

Această carte nu este despre nanțe. Nu te va învăța cum să câștigi mai mult, să îți echilibrezi bugetul, să joci la Bursa de Valori ori să ascunzi bani în conturi bancare în străinătate. Spre deosebire de alte cărți care oferă

sfaturi practice despre bani, cartea de față nu explorează acest domeniu bine cunoscut. Și, țin să subliniez, nu este o carte despre practici spirituale care i-ar permite unei persoane să își atragă grația divină sub formă bănească.

În această carte, problematica banului nu are ca scop câștigul, ci înțelegerea. Trebuie să investigăm originile banilor, dacă ne dorim să a ăm de ce au puterea de a ne captiva mintea. Când vom înțelege, vom vedea că

banii ne vorbesc despre viață și moarte, despre fertilitate în lumea naturală și despre rea omenească.

Avem de-a face zilnic cu banii, într-atât încât s-ar putea să ni se pară că

un instrument așa de familiar n-are cum să ne trezească interesul. Ce putem învăța de la bani? Au reguli aparent simple. Dacă ai bani, poți să îți cumperi orice îți dorești. Dacă nu ai bani, trebuie e să faci rost de ei, e să trăiești cu lipsuri.

Dacă ne raportăm la bani fără imaginație, s-ar putea să îi adorăm și să ne dorim să îi obținem cu orice preț. Această adorație sau atașament, și nu banul în sine, ne dăunează. Însă dacă vedem banii ca pe un simbol, s-ar putea să simțim o conexiune tot mai puternică între noi și semenii noștri, precum și o dorință de a exprima și împărtăși altora o bogăție interioară tot mai mare.

Dacă avem în vedere valoarea simbolică a banilor, devine lesne de înțeles cum moștenirea lor poate trezi sentimente care nu au legătură cu banii și cu imobilele pe care le primim. Putem dobândi o perspectivă nouă asupra datoriilor bănești, ajungând să le privim nu numai ca pe o simplă obligație ce trebuie achitată, ci, de asemenea, ca pe o dare de seamă cu privire la felul în care bogăția noastră interioară va exprimată în viitor. Ajungem să

punem în contrast simbolismul banilor cu simbolismul seducător al cardurilor de credit, bazate pe crearea de datorii în scopul pro tului. Putem înțelege mai bine de ce în ultimii 100 de ani am asistat la inventarea și la răspândirea cardurilor de credit, la o revoluție arhitecturală a instituțiilor bancare, la creșterea datoriei și la transformarea dramatică a esenței banilor în Statele Unite.

Discutăm frecvent despre bani în viața de zi cu zi, încât uităm că

subiectul banilor este tabu. Ni se pare cel mai resc lucru să vorbim despre prețuri și reduceri și să savurăm cea mai recentă bârfă din lumea bogătașilor.

Dar cât de des îndrăznim să întrebăm câți bani câștigă, are în cont, a moștenit sau a împrumutat cineva? Asemenea solicitări ar încălca limitele con dențialității, la care ținem foarte mult. Însă nu putem înțelege de ce ținem atâta la con dențialitate decât dacă înțelegem viața secretă și valoarea simbolică a banilor.

Titlul acestei cărți este Viața secretă a banilor indcă propune o explorare dincolo de utilitatea bănească, pentru o înțelegere a modurilor în care banii trăiesc în imaginarul comun. Este o încercare de a prezenta banii ca pe o provocare, ca pe o poartă către un drum pe care îl avem de străbătut pentru a dobândi o înțelegere mai profundă a sinelui. Dacă nu vom deschide această poartă, riscăm să ne pierdem bogăția interioară și conexiunea vitală

cu familia și comunitatea. Dacă ajungem să cunoaștem viața secretă a banilor – spre exemplu, motivul pentru care apare pe bancnote și monede inscripția „In God We Trust“ –, s-ar putea să găsim o bogăție interioară care să nu poată măsurată în bani.

CAPITOLUL 1

NENUMĂRATELE FORME ALE BANILOR

Înțelegerea valori simbolice a banului

În această epocă marcată de invenții extraordinare, mulți dintre bunicii noștri își aduc aminte de o lume în care caii se cabrau la văzul unui automobil, înregistrarea sunetului era o minunăție nemaiîntâlnită, avioanele împliniseră visul zborului, iar radioul, televiziunea, bombele nucleare, calculatorul și cercetarea genetică erau mistere ale viitorului încă foarte puțin cunoscute.

Însă cine își aduce aminte, chiar dintre cei mai vârstnici, de o vreme în care banii nu existau? Mulți dintre noi cred că într-o epocă marcată de schimbări colosale banul rămâne Steaua Polară, singura constantă pe care putem conta că va rămâne neschimbată. Dacă în cazul in ației, al datoriei publice sau al ratei dobânzii de referință pot apărea îngrijorări, puțini oameni pun sub semnul îndoielii necesitatea banilor. Cecurile, cardurile de credit, transferurile electronice de fonduri și bancomatele nu fac decât să

accentueze facilitatea utilizării banilor. Asemenea graiului, o invenție măreață ale cărei origini zac în preistorie, banul poate și el „tradus“ și schimbat în valută.

Omniprezența banilor, uxul lor domol prin mâinile noastre și în mediul înconjurător, ne permite să ne legăm identitatea de ei. Stima de sine ajunge să depindă, cel puțin în parte, de succesul nostru de a dobândi bani.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com