"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 🚀📚Fundația și Imperiul #2- Isaac Asimov

Add to favorite 🚀📚Fundația și Imperiul #2- Isaac Asimov

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

― În ce sens, Randu? Ce vrei de la noi? Tînărul îi aruncă soţiei sale o privire întrebătoare.

― Aţi fost undeva în luna de miere?

― Păi... da... dacă putem numi lună de miere călătoria de la Fundaţie pînă aici.

― Ce-aţi spune de o călătorie mai plăcută pe Kalgan? Climă semitropicală, plaje, sporturi nautice, vînătoare de păsări, o adevărată staţiune de vacanţă. E cam la şapte mii de parseci în... dar nu-i prea departe.

― Şi de ce tocmai pe Kalgan?

― Pentru că acolo e Catîrul. Sau, cel puţin, oamenii lui. A cucerit-o luna trecută fără luptă, deşi stăpînul de pe Kalgan a dat publicităţii o ameninţare că va face ca planeta să explodeze înainte de a o ceda.

― Şi unde e stăpînul ei acum?

― Nu mai e, făcu Randu, ridicînd din umeri. Ce zici de asta?

― Iar noi ce trebuie să facem?

― Nu ştiu. Eu şi Fran sîntem bătrîni ; mai avem şi aerul ăsta provincial. Neguţătorii din Haven sînt cu toţii provinciali prin definiţie. Chiar tu ai spus-o. Negoţul nostru este foarte restrîns, căci nu mai cutreierăm întreaga Galaxie, aşa cum făceau strămoşii. Tu să taci, Fran! Însă voi doi cunoaşteţi Galaxia. Mai ales Bayta, care vorbeşte cu un accent elegant, ca pe Fundaţie. Vrem să ştim doar ce se poate afla. Dacă puteţi lua legătura... deşi nu ne aşteptăm la aşa ceva. Ce-ar fi să vă gîndiţi amîndoi? Vă puteţi întîlni cu tot grupul nostru dacă doriţi... a, dar abia săptămîna viitoare. Mai întîi, ar trebui să vă trageţi puţin sufletul.

După o pauză, Fran izbucni din nou ;

― Cine mai vrea ceva de băut? În afară de mine, bineînţeles!


12

Căpitan şi primar

CĂPITANUL HAN PHITCHER nu era obişnuit cu luxul din jurul său şi nu se lăsa nicidecum impresionat de aşa ceva. În general, descuraja autoanaliza şi orice formă de metafizică sau filosofic care nu era direct legată de munca lui.

Şi asta îl ajuta.

Se ocupa în mare parte de ceea ce Ministerul Apărării numea „informaţii", cei sofisticaţi „spionaj", iar romanticii „culegere de date". Şi, din nefericire, în ciuda stridenţei limbajului înzorzonat, folosit în mod obişnuit de televiziune, „informaţiile", „spionajul" şi „culegerea de date" constituiau, în cel mai bun caz, o sordidă afacere de trădare şi credinţă înşelată. Toate erau scuzate de societate, căci se făceau în „interesul statului", dar, întrucît filosofia părea să-l îndrume întotdeauna pe căpitan spre concluzia că în privinţa acestor interese sacrosante societatea era mai uşor de domolit decît conştiinţa individuală, el descuraja filosofia.

Aşa se face că acum, în luxul anticamerei primarului, începu să se gîndească, fără să vrea, la propria-i persoană.

Mulţi fuseseră promovaţi înaintea lui, deşi nu aveau capacitatea sa, iar acest lucru era recunoscut. Trebuise să suporte o continuă ploaie de reproşuri şi pedepse, dar le supravieţuise. Îşi văzuse cu îndărătnicie de drumul său, ferm încredinţat că insubordonarea în aceleaşi sacrosancte „interese de stat" nu-i va fi totuşi luată în considerare, datorită realelor servicii pe care le aducea.

Şi iată-l acum în anticamera primarului ― însoţit de cinci soldaţi, respectuoşi, ce-i drept, care îl păzeau însă ca pe o viitoare şi probabilă victimă a Curţii Marţiale.

Uşile grele din marmură se dădură în lături încet, fără, zgomot, lăsînd să se vadă pereţii mătăsoşi dinăuntru, mocheta roşie din plastic şi alte două uşi de marmură, întărite cu metal. Doi funcţionari, îmbrăcaţi în costume cu o croială dreaptă, modă care se purtase cu trei sute de ani în urmă, apăruiră în uşă şi strigară:

― O audienţă pentru Căpitanul Han Pritcher de la Informaţii.

Făcură cîte un pas înapoi, înclinîndu-se ceremonios cînd căpitanul înaintă. La prima uşă, escorta se opri, iar el intră singur pe cea de-a doua.

De cealaltă parte, într-o încăpere ciudat de simplu mobilată, la un birou mare, de o formă neobişnuită, stătea un bărbat scund, aproape pierdut în acea imensitate.

Primarul Indbur ― al treilea care purta acest nume ― era nepotul lui Indbur Întîiul, un bărbat brutal, dar capabil. Îşi dovedise prima dintre aceste calităţi prin modul spectaculos în care pusese mina pe putere, iar pe cea de-a doua, prin priceperea impresionantă de a lichida pînă şi ultimele rămăşiţe groteşti de alegeri libere şi de a menţine o domnie relativ paşnică.

Primarul Indbur era, de asemenea, fiul lui Indbur al Doilea, primul dintre Primarii Fundaţiei care ajunsese în acest post prin dreptul primului născut şi care semănase doar pe jumătate cu tatăl său, întrucît fusese doar brutal.

Aşadar, Primarul Indbur, cel de-al treilea cu acest nume, era exemplarul cel mai nereuşit dintre toţi, nefiind nici brutal, nici capabil, ci doar un contabil excelent, născut accidental în această familie.

Pentru toată lumea, Indbur al Treilea reprezenta o combinaţie bizară de false calităţi, dar el era cu totul de altă părere.

Pentru el, aranjamentul geometric şi artificial reprezenta un „sistem", interesul febril şi neobosit faţă de cele mai mărunte aspecte ale birocraţiei de zi cu zi însemna „hărnicie", ezitarea în luarea deciziilor, cînd acestea erau corecte, însemna „precauţie"', iar stăruinţa îndărătnică şi oarbă, atunci cînd greşea, însemna ,,hotărîre".

Pe deasupra, nu arunca banii în dreapta şi-n stînga, nu ucidea pe nimeni în mod nejustificat şi era foarte bine intenţionat.

Deşi îl frămîntau asemenea gtnduri negre, Căpitanul Pritcher rămase respectuos în poziţie de drepţi în faţa biroului masiv, iar trăsăturile împietrite ale chipului său nu lăsară să se ghicească nimic dincolo de ele. Nu tuşi, nu-şi mută greutatea de pe un picior pe altul, nu făcu vreo mişcare pînă cînd primarul nu-şi ridică încet privirea de pe pagina scrisă cu litere mărunte, pe care stiloul alerga grăbit, făcînd notaţii pe margine.

Primarul Indbur îşi împreună grijuliu mîinile în faţă, de parcă s-ar fi temut ca nu cumva vreuna dintre ele să tulbure aranjamentul pedant al accesoriilor de pe birou.

― Căpitanul Han Pritcher de la Informaţii, se prezentă el.

Supunîndu-se cu exactitate protocolului, Căpitanul Pritcher îndoi unul din genunchi, încît aproape atinse podeaua, şi rămase cu capul plecat pînă auzi cuvintele salvatoare:

― Ridică-te, Căpitane Pritcher! Apoi, primarul vorbi cu un aer de caldă înţelegere: Te afli aici datorită unor măsuri disciplinare întreprinse în ceea ce te priveşte de către superiorul dumitale. Documentele referitoare la sus-numitele măsuri au fost supuse atenţiei mele aşa cum este şi normal în astfel de cazuri şi, întrucît nici un eveniment de pe Fundaţie nu este lipsit de interes pentru mine, am hotărît să solicit informaţii suplimentare în legătură cu situaţia dumitale. Sper că nu eşti surprins.

― Nu, Excelenţă, spuse Căpitanul Pritcher, fără urmă de emoţie în glas. Spiritul dumneavoastră de dreptale este proverbial.

― Da? Aşa e?

Primarul avea un aer încîntat, iar lentilele colorate de contact pe care le purta străluciră într-un mod ce dădea ochilor săi un aspect de duritate şi uscăciune. Aşeză meticulos cele cîteva dosare legate în metal din faţa lui în formă de evantai. Foile pergamentoase dinăuntru foşniră ameninţător în momentul în care le întoarse.

― Căpitane, am în faţă dosarul dumitale complet. Ai patruzeci şi trei de ani. Eşti Ofiţer al Forţelor Armate de şaptesprezece ani. Te-ai născut pe Loris, din părinţi anacreonieni, n-ai suferit boli grave în copilărie, o criză de mis... ei, asta n-are nici o importanţă... educaţie premilitară la Academia de Ştiinţe, obiect principal de studiu ― motoare hiper, situaţie şcolară... hmm, foarte bună, meriţi felicitări.... intrat în armată ca subofiţer în a o sută doua zi a celui de-al 293-lea an al Erei Fundaţionale.

Ridică privirea pentru o clipă, timp în care închise primul dosar, îl puse deoparte şi-l deschise pe cel de-al doilea.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com